Selma Prodanović novim projektom okuplja poduzetnike diljem svijeta

Selma Prodanović poslovna je anđelica (investitorica), mentorica i poduzetnica. Ova uspješna i poduzetna žena odlično usklađuje poslovni i privatni život, a prije dvije godine pokrenula je i  1MillionStartups – projekt o kojem je već govorila u prijašnim intervjuima. O projektu i planovima za budućnost razgovarali smo sa Selmom. Pogledajte što nam je otkrila.

Finalna verzija projekta 1MillionStartups u rujnu 2017.

Platforma 1MillionStartups već je skoro dvije godine u razvoju. Predstavljanje prve verzije bilo je u ožujku 2017. godine u Johannesburgu na Global Entrepreneurship Conference and Global Business Angel Conference, koje je radila agencija Startaparat. Ta agencija se bavi isključivo startupima, kazala nam je Selma.

Predstavljanje finalne verzije projekta održat će se u rujnu 2017. godine za vrijeme održavanja 72nd Session of the UN General Assembly u New Yorku, a Selma je istaknula kako stalno rade na poboljšanjima. Sad znaju što im je sve potrebno i ozbiljno kreću u akciju.

„Dosad smo radili na partnerskim odnosima, a trenutno želimo pokrenuti kampanju te sve informacije plasirati i u medije. Naime, radimo po principu umrežavanja sa svim našim partnerima, a neki od njih su European Business Angel Network, Global Entrepreneurship Network, Global Business Angel Network i brojni drugi. Zamisao jest umrežiti startupe svih tih organizacija. 1MillionStartups jest prva globalna platforma koja okuplja startupe i poduzetnike koji su posvećeni ostvarenju SDG (Sustainable Development Goals). 193 zemlje UN-a potpisale su tzv. SDG do 2030. godine. Riječ je o 17 ciljeva, a neki od njih su prestanak siromaštva i gladi te omogućavanje pristupa čistoj vodi.“

1MillionStartups

Poduzetnici koji rješavaju najveće probleme današnjice

„To je ujedno prva platforma koja okuplja poduzetnike diljem svijeta koji su posvećeni upravo rješavanju najvećih problema današnjice“, objasnila je Selma te dodala kako takav pristup dosad nije postojao.

Obično se kreće iz neke lokacije. Primjerice, iz Silicijske doline pa onda ide po cijelom svijetu. Smatra kako nije važno odakle platforma kreće, već da pokriva cijeli svijet.

„Sami po sebi smo startup po principu skaliranja i globalizacije, a najvažnija je od svega zapravo globalna vidljivost. Odnosno, prisutnost tih startupa. Prema procjenama na svijetu ima  100 milijuna novih poduzetnika godišnje. Do 2020. bit će ih milijarda. U toj masi teško se istaknuti. Postavlja se pitanje kako da jedan startup dobije pažnju koja mu je potrebna? Stoga ih stavljamo na platformu da bi bili vidljivi.“

‘Go there and be visible’

Sam pristup platformi vrlo je jednostavan. Prvi je korak vidljivost. Sve što jednom startupu treba jest da ima logo, mrežnu stranicu i da opiše što radi, odnosno koji problem rješava te se tako i klasificira. 1MillionStartups nastao je iz osobne Selmine motivacije i činjenice da obožava raditi s poduzetnicima. To joj je, kako kaže, ujedno razlog za ustajanje svako jutro.

1MillionStartups

„To je ono što me pokreće, motivira i u što sam vrlo uključena. Nešto što jako dobro radim i volim raditi. Vidim rezultate, i to je stvarno nešto što ispunjava.“

Dosad je radila s više od 400 startupa, utjecala na 40 milijuna eura investicija. Dugo je u svemu tome i dolazi do jednog trenutka gdje fizički ne može odgovoriti na potražnju, gdje više taj kontakt jedan na jedan ne funkcionira, ističe.

„Boli me kad upoznam sjajne ljude koji rade sjajne stvari, a ne mogu ništa napraviti. Ne mogu u svaki startup investirati, ne mogu svakoga preporučiti itd. Za mene je najbolji način da pomognem tim ljudima tako da im omogućim vidljivost, da im kažem: ‘Go there and be visible’.

Srž poduzetništva je rješavanje problema

Njen san je pomoći milijunu poduzetnika u ostvarenju njihovih snova. Selmi je to logično, jer joj sve, kako kaže, dolazi prirodno. Zato i jesu pokrenuli 1MillionStartups. Pojašnjava da je često vrlo malo potrebno ljudima da uspiju. Naravno, ima i otežavajućih faktora, no najčešće su to vrlo mali pomaci  koji okrenu kompletnu stvar. Zna da je moguće pomoći nekome. Poduzetnici prolaze kroz teške trenutke u životu na putu do uspjeha. Neki uspiju, neki ne.

S druge strane, srž je poduzetništva rješavanje problema, ističe Selma. Jedan od najboljih primjera startupa jest My sugar, kojeg su pokrenula četvorica prijatelja dijabetičara koji su razvili aplikaciju da sebi pomognu i olakšaju život. Na kraju se ispostavilo da 400 milijuna ljudi na svijetu ima isti problem.

1MillionStartups

„Ako zaista uspijemo okupiti 1 milijun poduzetnika na platformi koji rade na tome da ostvare UN ciljeve, oni rješavaju problem za sve nas. Tako ako jedan startup riješi problem pitke voda, svi smo na dobitku.“

Na svoju inicijativu pokrenula je 1 MillionStartups i osobno je veoma motivirana za ono što radi. Iako je svjesna činjenice da se često na startupe gleda kao na male biznise koji ne donose velik prihod, ističe da to nije tako. Oni unose inovacije, najviše novih poslova itd. Stoga, kad uspiju okupiti milijun startupa na jednom mjestu, vidljivost im je zagarantirana na globalnoj razini.

Cilj joj je, ne samo prezentirati startupe već upoznati širu javnost s njima. Naime, šira javnost još uvijek nije dovoljno upoznata sa startupima, ističe naša sugovornica. Nije upoznata s čime se oni bave, koji im je cilj i svrha. Stoga, platformu zamišlja kao mjesto okupljanja startupa, ali i šire javnosti.

Kompletna scena oko startupa u Beču započela je 2009. godine. Generalno je startup pokret relativno mlad, navodi Selma, no tehnološke promjene omogućile su brži razvoj startupa u zadnje vrijeme. U današnje vrijeme, kada vrlo jednostavno pristupamo informacijama i čitavom znanju koje nam treba, nije teško nešto započeti. Teže je uspjeti. Vrlo je važno imati cilj i svrhu, pronaći vremena i ne odustati čim naiđete na neku prepreku.

Žene poduzetnice u svijetu

Govoreći o ženama poduzetnicama u Austriji, stanje je sigurno bolje danas nego prije 10 godina, ističe Selma. Puno je lakše zato što su žene vidljivije i povezanije. S druge strane, mnogo stvari se nije promijenilo. Još uvijek ima dosta prikrivene nejednakosti, dok je u Hrvatskoj situacija jasnija. Kada dođeš na sastanak, muškarac ti daje do znanja da je on „glavni“. Unatoč tome, uspjela je. „Napravila sam stvari o kojima nisam ni sanjala. Iza sebe imam sjajnu karijeru koja je i za muškarce zavidna, divnu obitelj i obožavam posao koji radim.“

1MillionStartups

U svijetu su žene najviše zastupljene u Americi, Kanadi, Engleskoj i Francuskoj. U Francuskoj je normalno imati troje djece i otići raditi tri mjeseca nakon poroda. Ima tu dovoljno prostora za žene. Smatra da je najvažnije imati uzor. Kad uvidite da su druge žene uspjele, onda znate da i vi možete. Slično je i na startup sceni, ističe naša sugovornica.

Za mlade muškarce ima dovoljno uzora, Mark Zuckerberg samo je jedan u nizu. No, takvih primjera nemamo za žene. Iako ima jako puno uspješnih žena, nisu tako prezentirane u medijima. Primjerice, Beyonce ili Jessica Alba izvrsne su poduzetnice, no nisu percipirane tako ni u javnosti ni kroz medije. Bolje bi bilo kad bi se žene u medijima prikazivale kao heroji, kao što ih je časopis Forbes Austria prikazao na jednoj naslovnici. Kada to vidi jedna mlada žena, reći će: ako one mogu, mogu i ja, smatra Selma.

Osnovala i Austrian Angel Investors Associatian i tvrtku Brainswork

Selma je osnovala i Austrian Angel Investors Associatian kada je u radu sa startupima uvidjela da priča staje zbog nedostatka novca. S vremenom su postali dio European Bussines Angel Network, odnosno dio europske, a kasnije i globalne mreže. Danas je to jedan od najuspješnijih „startupa“ u Austriji, istaknula je Selma. Tvrtku Brainswork osnovala je 2005. godine, a osnovna ekspertiza im je spoj znanja i iskustva iz različitih dijelova svijeta i industrija. Trenutno rade na globalnom povezivanju s platformom 1MillionStartups.

„Obožavam kreirati stvari i to mi zaista dobro ide. Ono što mi radimo veoma dobro opisuje jedna usporedba: Što radi kompozitor? Spaja već postojeće elemente u jednu kompoziciju koja dosad na takav način nije postojala. To je ono što mi radimo“, kazala je.

U projektu sudjeluju i startupi iz Hrvatske, poput Freewa koji radi na rješenju dovođenja pitke vode za sve. To je samo jedan u nizu vrhunskih startupa koji rade na rješavanju globalnih problema, a nastoje ih okupiti milijun.

Dizajnira svoj život za idućih 50 godina

Uspješno uspijeva uskladiti poslovni i privatni život, a kako kaže, bilo je perioda kad je vrlo malo spavala. Najefikasnija je bila u periodu kada su joj djeca pohađala školu, a trenutno radi na dizajnu svog života za idućih 50 godina.

1MillionStartups

„U suštini, napravila sam i više nego što sam mislila da ću napraviti. Doživjela stvari koje nikad nisam ni mogla sanjati. Mislim da sam napravila svoje. I sve što sad dolazi jest šlag na torti. Moj sljedeći korak jest da ne radim više od pet do šest sati dnevno. Za početak, u uredu sam tek od 9 sati.“

Planova za budućnost definitivno ne nedostaje. Čitavo dosadašnje znanje trenutno je usmjereno na razvoj projekta 1MillionStartups i time se planira baviti u budućnosti.

Njena poruka za kraj jest: ‘Take care of your money’. Važno je da žene imaju svoju novčanu neovisnot, smatra, kako bi si mogle priuštiti slobodu odluke. „Svaki mjesec odvojite 10 posto od svoje plaće i uštedite za novi posao, za putovanja ili novi stan“- zaključila je Selma.

Foto: Georg Schnellnberger, privatna arhiva Selme Prodanović

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žene u trgovini 2024

Ustati ili odustati – saznali smo kako se žene u retailu...

Ovo je još jedna od onih industrija u kojima su žene podzastupljene, no kad se nađete na važnim pozicijama, pred svim...
- Advertisment -