Serena Williams progovorila o nejednakostima s kojima se susreću strastvene žene

Iako su iza nje brojne pobjede, zlatne medalje i odlični mečevi, Serena Williams je prošle godine na meču protiv mlade Naomi Osake izgubila, a kako se pisalo, za vrijeme meča joj je nedostajalo sportskog duha. Naime, usred meča joj je trener davao savjete, strgala je reket i verbalno napala suca. Zbog ovih situacija i činjenice da su se mnogi mediji usmjerili na taj dio meča, Naomina pobjeda ostala je, nezasluženo, u sjeni.

Ispričala se svojoj kolegici

Serena je sada i kolovoškom izdanju Harper’s Bazaara napisala esej koji uključuju ispriku mladoj Osaki, ali i objašnjenje zašto smatra da je njena ljutnja bila opravdana. Dotakla se i pitanja ponašanja prema sportašicama te nejednakostima s kojima se svaka od njih, pa tako i ona, susreće.

Navela je kako je nakon turnira i dalje imala neriješene frustracije u vezi čitave situacije. Objasnila je kako je shvatila da je njeno ponašanje maknulo iz fokusa pobjedu mlade Osake, koja je ujedno bila i njena prva Grand Slam pobjeda. Nakon turnira joj se ispričala.

Osim što je navela kako joj je Osaka na ispriku odmah rekla da se ne treba ispričavati i da nitko ne ustaje za sebe kao što je to činila ona, u eseju se dotakla i reakcija na slična ženska ponašanja u sportu.

Strastvenost u sportu mnogima nije poželjna osobina

“Zašto žene koje pokažu strastvenost u sportu odmah proglašavaju emotivnima, ludima i iracionalnima, ali kada to muškarci rade njih se vidi kao strastvene i jake. Toliko često, u situacijama sličnima kao mojoj, kada muškarci uzvraćaju komentare sucima, oni im uzvrate osmjehom ili čak smijanjem, kao da su podijelili šalu. Ja neću tražiti da me se ne penalizira.

Ja tražim da budem tretirana jednako kao i svi drugi na terenu. Nažalost, to jednostavno nije svijet u kojem trenutno živimo. Nama nije dopušteno da imamo emocije, mi ne smijemo biti strastvene. Nama je rečeno da sjednemo i šutimo, s čime iskreno nisam zadovoljna. Sramotno je da naše društvo osuđuje žene samo zato što su svoje.”, napisala je. Na kraju eseja je navela kako nikada neće prestati podizati svoj glas radi same sebe, ali i radi svoje kćeri.

Serena je inače jedna od najboljih tenisačica svijeta, a nerijetko pokazuje svoje snažne stavove i ponašanja. Osim reakcije na nejednako tretiranje muškaraca i žena u tenisu, njene akcije dovele su do konkretnih promjena. Uz to, već godinama u tajnosti pomaže ženama ulaganjem u njihove inovativne tvrtke i proizvode. Njena tvrtka, Serena Ventures, investicijama omogućava malim tvrtkama da se probiju na tržište i poboljšaju svoje poslovanje.

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

eCommawards 2023.

eCommawards 2023. – Proglašeni najbolji web trgovci u Hrvatskoj

Hrvatski webshop godine je bima-shop.hr, prema ocjenama stručnog žirija ovogodišnjeg ekskluzivnog događaja eCommAwards powered by Ooblee, u organizaciji  udruge eCommerce Hrvatska....