Serijska poduzetnica i investitorica Julie Meyer savjetuje poduzetnicima da ne trče za profitom

Julie Meyer, poduzetnica, investitorica i poslovna savjetnica, te jedna od najutjecajnijih poduzetnica u Europi, Julie Meyer, ima jednu mantru: „Nemojte trčati za novcem. Pustite da novac dođe vama“. Mantru koju prati već više od 20 godina i koju savjetuje svim novim poduzetnicima.

Poduzetništvo u krvi

Julie Meyer rođena je 1966. godine u Michiganu, ali ubrzo seli u Kaliforniju. Julie je inspiraciju za poduzetništvo pronašla u ocu, koji je također bio poduzetnik. Završila je preddiplomski studij na Sveučilištu Valparaiso, a u Francuskoj završava poslovnu školu INSEAD na kojoj dobiva MBA.

1998. godine seli iz Francuske u London, gdje pokreće svoj prvi biznis, prvi networking forum za poduzetnike pod nazivom „First Tuesday“, koji je 2000. godine prodala za 50 milijuna dolara.

Novac od prodaje svog prvog biznisa Meyer je iskoristila za pokretanje drugog biznisa, investicijske kompanije „Ariadne Capital“ u koju je uložila više od pola milijuna funti. Htjela je izgraditi „poduzetnici podupiru poduzetnike“ model poslovanja, koji je u to vrijeme bio nepoznanica.

Nije joj dugo trebalo da okupi zainteresirane poduzetnike koji bi ulagali u tehnološke startupe. Osim što je jedna od rijetkih koji su prepoznali važnost tog modela poslovanja, Julie Meyer je prepoznala i važnost tehnologije u budućnosti. Neke od startupa u koje je njena kompanija uložila su i Skype, Espotting, Kashya, Spinvox, Zopa i drugi.

2012. godine objavila je i knjigu pod nazivom “Welcome to Entrepreneur Country“, jednu od najprodavanijih poslovnih knjiga u Velikoj Britaniji.

Julie_Meyer_1

Ako volite ono što radite, novac će slijediti

Julie vjeruje da su za razvoj društva ključni poduzetnici, zbog čega je i pokrenula Ariadne Capital. U intervjuu za Forbes objasnila je zašto je mentorstvo važno za uspjeh, ali i zašto bi mladi poduzetnici trebali prestati misliti na novac kod pokretanja svog biznisa.

Julie vjeruje da je mentorstvo kao i bilo koja druga veza u životu. Treba graditi tu vezu od samog početka i kada se ta veza učvrsti, uspjeh je zajamčen.

„Jednom kada se učvrsti veza s partnerima, ne morate je redefinirati, zbog čega je važno da se stvori prava vrsta veze od samog početka. Ponekad mentorstvo postaje poslovno partnerstvo, ponekad postane brak“, objašnjava Julie.

No, za uspjeh mentorstva treba biti spreman prihvatiti pomoć, a Julie vjeruje da je dosta važno i imati nekoliko mentora jer od svakoga možemo nešto naučiti.

Osim važnosti mentorstva, Julie vjeruje i u određene kvalitete koje svaki uspješni poduzetnik mora imati. Prvenstveno je to samopouzdanje i uvjerenje u vlastiti uspjeh. Također vjeruje da svaki poduzetnik mora biti snažan i imati osobine lidera, ali i određenu dozu skromnosti i tzv. „soft skills“.

Savjet koji ova serijska poduzetnica daje svim sadašnjih i budućim poduzetnicima jer upravo onaj koji je ona pratila kroz svoju poduzetničku karijeru: „Nemojte trčati za novcem. Pustite da novac dođe vama“. Julie vjeruje, s čim se mnogi uspješni poduzetnici mogu složiti, da ako stvarno volite ono što radite, da će novac doći sam od sebe.

„Zadnjih 25 godina mog života dokazalo mi je da čim sam prestala ‘trčati’ za novcem, on me više slijedio. Fokusirajte se na ono u čemu ste dobri i pošaljite svoju poruku u svijet. Kod startupa se sve vrti oko financiranja… Što više komunicirate svoja uvjerenja, veća je šansa da ćete pronaći ljude koji vjeruju u iste stvari kao i vi“, poručila je Julie Meyer.

Zato pronađite ljude koji dijele vaša uvjerenja, pronađite prave partnere za pokretanje biznisa i komunicirajte svoju poruku svijetu i uspjeh, pa time i novac, će zasigurno slijediti.

PPUB-Disclaimer

Foto: Flickr/ World Travel&Tourism Council, EURES

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...