6 načina kako izbjeći da vam zimska depresija preuzme život

Povratak na posao i u kolotečinu nakon blagdana za mnoge je neugodan i stresan. Dok je prosinac bio u znaku Božića, nepreglednih sljedova jela te druženja s obitelji i prijateljima, siječanj je obilježen novim počecima, novogodišnjim odlukama koje nam stvaraju pritisak i zbrajanjem „štete“ na računima.

Portal womenshealthmag.com pripremio je savjete za popravljanje postblagdanskog neraspoloženja. Donosimo ih u nastavku.

Družite se

Sigurno vam je poznata potreba da nakon Božića i Nove godine budete sami, po mogućnosti ispred televizora ili uz dobru knjigu, daleko od ljudi, kafića, restorana i druženja. Ipak, savjetuju stručnjaci, trebali biste se družiti što je više moguće i ne pokušavati se osamiti. Interakcije s drugim ljudima su ključne za naše zdravlje općenito, smanjuju razinu stresa i čine da se osjećamo bolje.

Isprobajte fototerapiju

Prema nekim podacima, terapija svjetlom (ili fototerapija) pomaže kao i uzimanje antidepresiva. Za vrijeme terapije svjetlom, sjedite blizu uređaja koji se zove svjetlosna kutija. Kutija vam daje svjetlost sličnu prirodnoj, odnosno vanjskoj svjetlosti. Terapija svjetlom utječe na oslobađanje tvari u mozgu i olakšava sezonsku depresiju. Korištenje svjetlosne kutije može pomoći kod oslobađanja od depresije, poremećaja spavanja i sličnih tegoba.

Važnost vitamina D

Iako su ovogodišnje temperature, blago rečeno, iznadprosječne za ovaj dio godine, osjećate kako vam nedostaje sunca? Najvažnija funkcija koju sunce omogućuje našem tijelu je sinteza vitamina D. Na tržištu postoje razni dodaci prehrani preko kojih se možemo opskrbiti ovim vitaminom, ali najuspješnija akumulacija se odvija kada smo izloženi sunčevim zrakama. Vikend na jugu ili u toplijim krajevima garantirano mijenja raspoloženje nabolje.

Razmislite o kromoterapiji

Kromoterapija je naziv za terapiju bojama. Boje mogu ubrzati psihički ili fizički oporavak, popraviti raspoloženje, potaknuti nas na akciju, omogućiti bolje opuštanje, razbuditi nas, napuniti nas energijom ili umiriti… Ovo su dovoljni razlozi da na internetu pronađete više informacija o vrlo učinkovitoj kromoterapiji.

Bavite se fizičkom aktivnošću

Bilo koji tekst ovog tipa preporučit će vam bavljenje fizičkom aktivnošću. Ne bez razloga. Osim što blagotvorno djeluje na zdravlje organizma, uz mnoge druge prednosti, fizička aktivnost smanjuje razinu stresa i ublažava znakove depresije i osjećaja tjeskobe.

Smanjite korištenje tehnologije

Ovo bi većini mogao biti najteži izazov. Osim što mnogi od nas sjede ispred računala i po 12 sati dnevno, kada završimo s poslom, tražimo naše mobitele i tablete kako bismo još malo gledali u neki od mnogobrojnih ekrana koji nas okružuju. Pokušajte barem mjesec dana, ukoliko to nije nužno zbog posla, smanjiti korištenje tehnologije.  Izbjegavajte spavanje s mobitelom u blizini ili ga ugasite tijekom noći. Umjesto lutanja bespućima interneta, u večernjim satima popijte čaj koji će vas lagano umiriti i izaberite čitanje knjige ili časopisa. Taj proces naziva se digitalnom detoksikacijom.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

JD Vance seksizam

Sorry, Vance, ali biti žena bez djece nije grijeh

Čovjek koji je na korak do toga da postane jedan od najmoćnijih ljudi na svijetu, Trumpov potpredsjednički kandidat JD Vance, smatra...
- Advertisment -