Šest riječi koje se mnogi lideri ne usude reći naglas

Ono što mnoge koči od toga da riskiraju i pokušaju ostvariti svoju ideju je strah od neuspjeha. Posebno se s tim problemom susreću žene koje se žele okušati u poduzetništvu, ali se boje kako ne znaju ništa o tome, misle kako su premlade ili prestare, ne znaju se dobro prezentirati i prodati proizvod ili uslugu, ili misle kako takvo nešto već postoji, stoga neće biti originalne.

Strah se često javlja i kod žena koje rade u raznim tvrtkama pa tako na sastancima govore trećinu manje od muškaraca, a i one na vodećim pozicijama se boje „negativnih posljedica“ i u svojim govorima često pokazuju nesigurnost i traže podršku od slušatelja.

„Moram vam reći da sam uplašen“

A strah se javlja i kod preuzimanja izazovnih pozicija, osobito kad treba povratiti povjerenje nakon narušenog imidža. Iako se čini prvenstveno kao „ženski problem“, sa strahom se suočavaju i muškarci.

Tako je i novi CEO Ubera Dara Khosrowshahi izjavio „Moram vam reći da sam uplašen. Toliko dugo sam bio u Expedia-i da sam zaboravio kakav je život izvan tog mjesta“. Kako piše Recode, istaknuo je kako se usprkos strahu nekad jednostavno morate maknuti iz zone ugode i razvijati mišiće za koje niste ni znali da ih imate.

Nakon niza skandala u Uberu, njegov imidž bio je zaista narušen, a iako se u medijima nagađalo kako će na CEO poziciju doći žena (Arianna Huffington, Sheryl Sandberg, Susan Wojcicki i sl.), na kraju je ipak Khosrowshahiju prihvatio ovu najtežu ulogu u karijeri.

Iako je na samom početku otvoreno progovorio o strahu, to ne znači da je slab, već je pokazao koliko je zapravo snažan. Upravo je ta ranjivost važna za svakog lidera. Tih šest riječi kojima je pokazao emocije važne su jer će tako zadobiti povjerenje svog tima, a u slučaju njihovog eventualnog neuspjeha ili straha, on će ih podržati i razumjeti.

Pokazivanje emocija je jedna od najcjenjenijih vještina lidera, ona je znak hrabrosti i snage. Kad ih i pokazuju, ženama se emocije smatraju slabošću, tako da je dobro da ih i muškarci što više pokazuju.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

p&g mamforce

Direktorica P&G-a: ‘Potencijal treba njegovati, a dobar kadar zadržati’

Svako radno okruženje ima svoje specifičnosti i svoje izazove. Male tvrtke, žensko poduzetništvo, velike kompanije, multinacionalne korporacije. Što je teže i...