‘Sestra Italije’ – Hoće li desničarka Giorgia Meloni biti nova premijerka Italije?

U srpnju je talijanski premijer Mario Draghi podnio ostavku nakon što su ključni koalicijski saveznici bojkotirali glasovanje o povjerenju, signalizirajući vjerojatnost prijevremenih izbora. Tko će biti Draghijev nasljednik nije pod upitnikom. Izgledno je da će tu poziciju preuzeti Giorgia Meloni.

Giorgia Meloni: “Potopimo migrantske brodove!”

Predsjednica postfašističke stranke Braća Italije istovremeno je i predsjednica Europske konzervativne i reformističke stranke koja je, unatoč svome kontradiktornom nazivu, zaista konzervativna i naglašeno antiliberalna, a članice su joj od reda suverenističke i većinom suprematističke, prenosi jutarnji.hr. Dok se bliže izvanredni izbori krajem rujna, Meloni je sve bliže tome da poslane iduća talijanska premijerka. Desna koalicija Italije postigla je dogovor prema kojem će stranka s najvećim udjelom glasova među njima imati pravo na čelnu dužnost, izvještava Slobodna Dalmacija.

Njen desno nastrojen svjetonazor izgledno je formiran u inat ocu komunistu koji je napustio nju i majku zbog mlađe žene. Na čelu ‘Braće Italije’ postala je predvodnicom neokonzervativne revolucije, s političkom agendom koja uključuje i antimigrantske stavove. U jeku izbjegličke krize, javno je izjavila “Potopimo migrantske brodove!”, prenosi Slobodna Dalmacija.

Protivi se pobačaju, istospolnim brakovima i njihovu roditeljstvu. Poštuje i potiče obiteljske vrijednosti, no živi u vanbračnoj zajednici u kojoj je dobila i kćer. Njen je partner novinar, poznat po liberalnom svjetonazoru. Između ostalog, zalaže se za legalizaciju droga i pravo homoseksualnih partnera na posvajanje djece.


Pročitajte više: Na pomolu treća britanska premijerka – Tko je Liz Truss?


Desni centar ili neonacizam?

Političarka koja bi uskoro mogla postati premijerkom Italije želi svoju stranku s političkog ekstremno desnog ruba pomaknuti u desni centar, prenosi DW. Njen je cilj stranku preoblikovati i predstaviti kao konzervativnog prvaka patriotizma, što je privlačno srednjem staležu u zemlji.

Melonina predizborna kampanja u svom centru ima slogan „Italija i Talijani prije svega“. Poziva na više beneficija prilagođenih obiteljima, niže poreze, zaustavljanje imigracije te manje europske birokracije.

Ljevičari su je optuživali da je neonacist i okružena političarima takvog svjetonazora. Svoje je protivnike nazvala očajnima zato što je ona tako uspješna. Povezivanje nje s Mussolinijem, Hitlerom i Putinom nazvala je smiješnim. „Uostalom, podržavam Ukrajinu“, izjavila je. Također, u TV intervjuu poručila je svojim kritičarima da pogledaju Francusku i Njemačku. Tamo su krajnje desne populističke stranke bile uspješne, bez da je to itko pretvorio u skandal. „Zašto bi u Italiji bilo drugačije?“, zaključila je, prenosi DW.

Stereotipna figura desnog populizma?

Mediji njenu političku agendu nazivaju oportunizmom, dok nju opisuju kao figuru iz stereotipne desnopopulističke slikovnice. Poza samopouzdanja, razmetanje obećanjima i kokolavanje sirotinji, obećanje revidiranja odnosa u EU-u te slogan koji potiče domoljublje u glasačima iz Slobodne Dalmacije su usporedili s Trumpom.

Meloni se pozicionirala kao novi tip konzervativca, nazivajući sebe ‘desničarom’ Tonyja Blaira, prenosi Bloomberg. Mnoga Melonina stajališta su kontradiktorna. Ona zna da Italiji trebaju fondovi Europske unije, otuda i blaži stav protiv EU. Ali ona se i dalje otvoreno protivi imigraciji i europskom federalizmu. U Španjolskoj je prošle godine stajala na pozornici među članovima desne stranke Vox i opisala sebe kao “majku i ženu” koja brani Europu od globalističkih elita”, dodaje Bloomberg.


Pročitajte više: Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock: “Ako je pijenje votke u podne test izdržljivosti i snage… Znate, ja sam rodila dvoje djece.”


‘Bog, obitelj i zemlja’

U lipnju je u Španjolskoj održala govor u kojem je zagovarala opasnosti imigracije i homoseksualnosti, izvještava Womens Agenda. “Da prirodnoj obitelji, ne LGBT lobiju, da seksualnom identitetu, ne rodnoj ideologiji, da kulturi života, ne kulturi smrti”, rekla je. “Reći će da smo opasni, ekstremisti, rasisti, fašisti, poricatelji i homofobi.” Stoga, ne čudi da se vodi stranačkim sloganom ‘Bog, obitelj i zemlja’. Hoće li postati premijerkom saznat će se nakon izbora 25. rujna.

Foto: Giorgia Meloni Twitter/Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -