Ovo su najtraženiji sezonski poslovi 2024.. Što očekuju radnici, a što poslodavci?

Proljeće je u punom jeku, a to znači da smo itekako „zagazili“ u pripreme za novu turističku sezonu. Potraga za radnicima traje već mjesecima, a sve poslodavce brinu iste brige – kako privući sezonske radnike? U prva četiri mjeseca ove godine na portalu MojPosao objavljeno je više od 2000 oglasa za sezonsko zapošljavanje. Jednako kao i prošle godine u isto vrijeme. Za svoj sezonski rad ovogodišnji sezonci mjesečno očekuju i veću plaću nego lani. Ovo je samo jedan od trendova kad je riječ o sezonskom zapošljavanju u 2024. godini. Sve nam ih je otkrila Melita Jagić, analitičarka u MojPosao.

Koliko ćete morati platiti sezonskog radnika?

Tradicionalno najtraženija zanimanja su konobar, barmen, kuhar, trgovac, prodavač i pomoćni radnik u kuhinji.

U istraživanju o visini plaća, koje je prevela MojaPlaća, otkriveno je da ovogodišnji sezonci za svoj sezonski rad mjesečno očekuju minimalno 1307 eura neto. To je 6 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Mjesečna primanja, naravno, ovise i o vrsti posla kojeg rade:

  • Konobari u prosjeku očekuju mjesečnu plaću od 1.408 eura.
  • Kuhari bi za svoj rad htjeli dobiti minimalno 1.482 eura.
  • Sobari i sobarice mjesečno u prosjeku očekuju minimalno 1.145 eura.
  • Recepcioneri  smatraju da bi za svoj rad trebali ostvariti minimalno 1.259 eura.
  • Prodavači u prosjeku očekuju plaću od 1.105 eura.
  • Skladištari u sezoni očekuju 1.050 eura.
  • Pomoćni radnik u kuhinji očekuje 1.322 eura.

Pročitajte više: Promjena stila vođenja je odgovor na nedostatke radne snage; Kako zaposliti i zadržati najbolje potencijale?


A što očekuju poslodavci?

U prva četiri mjeseca u djelatnosti Turizma i ugostiteljstva prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 1139 eura, što je 10 posto više nego prošle godine. U odnosu na prosječnu hrvatsku plaću (bez obzira na djelatnost), u Turizmu je plaća 11 posto niža. U 2023. u prva četiri mjeseca plaće u turizmu bile su 12 posto niže od opće plaće. Ukupna prosječna neto plaća je u odnosu na prošlu godinu u istom razdoblju narasla za 9 posto, što znači da su plaće u Turizmu „mrvicu više rasle nego opći prosjek“, objašnjava Jagić.

Najviše sezonskih radnika traži se u županijama:

Izvor: MojPosao

A što traže poslodavci? U 34 posto oglasa traži se poznavanje jezika, i to najviše engleskog, zatim njemačkog te talijanskog. U 35 posto oglasa traži se prijašnje radno iskustvo, i to u prosjeku 1,6 godina. U 71 posto oglasa traži se stručna sprema, odnosno u 29 posto oglasa poslodavcima to jednostavno nije bitno. Kod onih koji zahtijevaju, prevladava KV i SSS.

Foto: Canva / LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -