Ovi sezonski poslovi su najtraženiji

Pripreme za nadolazeću turističku sezonu su u punom jeku. Nakon dvije pandemijske godine i oporavka, najave turističkih dolazaka za ovo ljeto, ali i postsezonu su sjajne, no u brojnim sektorima nedostaje radnika. Ako ste u potrazi, evo koji se sezonski poslovi najviše nude na našem tržištu.

Pate li sezonski poslovi zbog nedostatka radne snage?

Hrvatska bi u nadolazećoj sezoni opet mogla rušiti turističke rekorde, ali u turističkom sektoru nedostaje velik broj radnika. Tko će brojne naše goste dočekati i uslužiti ako poslodavci ne nađu kvalitetnu i pouzdanu radnu snagu. Potraga poslodavaca za turističkim djelatnicima počinje već u siječnju kako bi za doček gostiju sve bilo spremno.

Kako je na tržištu rada turističkih djelatnika sve manje, poslodavci puno više daju šansu mladim ljudima i onima bez iskustva, a i povećavaju plaće. Zato su sezonski poslovi toliko i popularni. Vrlo je važno znati barem jedan strani jezik, a ako ih znate nekoliko, u većoj ste prednosti.

Poslovi turističkog, dječjeg i sportskog animatora vrlo su zanimljivi, atraktivni i vrlo dobro plaćeni, posebno za mlade i studente, a brojni poslodavci, hoteli i kampovi upravo traže ljude u tom području. Ako volite raditi s ljudima, na ovakvim ćete se poslovima odlično snaći i nesumnjivo uživati.

Također, potraga za kvalitetnim i iskusnim recepcionarima poslodavcima zadaje muke pa ukoliko vas privlači ovakav posao, komunikativni ste i govorite strane jezike ovo je pravi izbor za vas. Čak i da nemate iskustva, znanje jezika uvelike će vam pomoći.

sezonski poslovi

Pročitajte više: Tražite li posao od kuće? Donosimo nekoliko ideja što biste mogli raditi


Inozemni sezonski radnici

Konobari, koktel majstori, barmeni, kuhari su najtraženiji djelatnici za predstojeću sezonu, a vlasnici restorana, hotela i drugih ugostiteljskih objekata nude plaćen smještaj, hranu i dobru plaću jer turistička sezona bez djelatnika iz ovog sektora ne bi mogla funkcionirati. Svakako obratite pozornost na uvjete rada jer ste u poziciji u kojoj možete birati.

Sve više u Hrvatsku dolaze strani radnici jer na domaćem tržištu je radnika sve manje. Turistički sektor je i iz susjednih zemalja Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije zadnjih godina nalazio dobre i kvalitetne radnike, no zbog boljih uvjeta na tržištu zapadnoeuropskih zemalja i nedovoljno plaćenog rada u Hrvatskoj, ti radnici su otišli za boljim poslovima.

Zadnjih nekoliko sezona poslodavci sezonske radnike nalaze u Nepalu, Filipinima i drugim dalekim zemljama.

Kao i za nas, i za njih su sezonski poslovi odlična prilika za stvaranje korisne mreže poznanstava, stjecanja prvih iskustava i dodatne zarade u dobrim i sigurnim uvjetima. Sezonski poslovi često pomažu da steknete prenosive vještine koje će vam biti veoma korisne u daljnjoj izgradnji karijere. Primjerice, ako konobarite, steći ćete odlične komunikacijske vještine, kao i sposobnost rada u stresnim uvjetima.


Pročitajte više: Ako ste noćna ptica, ovo su idealni poslovi za vas


Sezonski poslovi u poljoprivredi

Sve traženiji sezonski radnici su u poljoprivredi i to kao berači voća i povrća. U Slavoniji, Dalmaciji i drugim krajevima Hrvatske poljoprivredni proizvođači vape za radnom snagom. Sezona je jagoda, a uskoro stižu lubenice pa se poljoprivrednici u dolini Neretve već pripremaju i traže ljude.

Inače su poslovi u poljoprivredi posebno zanimljivi, a čak i opuštajući, zbog rada u prirodi. Fizički aspekt rada osigurava vam tjelovježbu, a čist zrak napunit će vam pluća i opustiti vas. Ovakvi su poslovi posebno popularni među mladim osobama koje imaju više snage.

Poslodavci traže kvalitetne radnike, međutim i radnici žele dobre, kvalitetne uvjete i sigurnost za sebe i svoje obitelji. Uostalom, to i zaslužuju.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -