Što raditi preko ljeta? Ovi su sezonski poslovi najtraženiji

Pripreme za nadolazeću turističku sezonu su u punom jeku. Nakon dvije pandemijske godine, najave turističkih dolazaka za ovo ljeto, ali i postsezonu su sjajne, no u brojnim sektorima nedostaje radnika. Ako ste u potrazi, donosimo pregled sezonskih poslova koji se nude na našem tržištu.

Nedostatak radne snage

Hrvatska bi u nadolazećoj sezoni opet mogla rušiti turističke rekorde, ali u turističkom sektoru nedostaje velik broj radnika. Tko će brojne naše goste dočekati i uslužiti ako poslodavci ne nađu kvalitetnu i pouzdanu radnu snagu. Potraga poslodavaca za turističkim djelatnicima počinje već u siječnju kako bi za doček gostiju sve bilo spremno.

Kako je na tržištu rada turističkih djelatnika sve manje, poslodavci puno više daju šansu mladim ljudima i onima bez iskustva, a i povećavaju plaće. Vrlo je važno znati barem jedan strani jezik, a ako ih znate nekoliko, u većoj ste prednosti. Poslovi turističkog, dječjeg i sportskog animatora vrlo su zanimljivi, atraktivni i vrlo dobro plaćeni, posebno za mlade i studente, a brojni poslodavci, hoteli i kampovi upravo traže ljude u tom području.

Također, potraga za kvalitetnim i iskusnim recepcionarima poslodavcima zadaje muke pa ukoliko vas privlači ovakav posao, komunikativni ste i govorite strane jezike ovo je pravi izbor za vas. Čak i da nemate iskustva, znanje jezika uvelike će vam pomoći.


Pročitajte više: Tražite li posao od kuće? Donosimo nekoliko ideja što biste mogli raditi


Inozemni sezonski radnici

Konobari, koktel majstori, barmeni, kuhari su najtraženiji djelatnici za predstojeću sezonu, a vlasnici restorana, hotela i drugih ugostiteljskih objekata nude plaćen smještaj, hranu i dobru plaću jer turistička sezona bez djelatnika iz ovog sektora ne bi mogla funkcionirati.

Sve više u Hrvatsku dolaze strani radnici jer na domaćem tržištu je radnika sve manje. Turistički sektor je i iz susjednih zemalja Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije zadnjih godina nalazio dobre i kvalitetne radnike, no zbog boljih uvjeta na tržištu zapadnoeuropskih zemalja i nedovoljno plaćenog rada u Hrvatskoj, ti radnici su otišli za boljim poslovima. Zadnjih nekoliko sezona poslodavci sezonske radnike nalaze u Nepalu, Filipinima i drugim dalekim zemljama.


Pročitajte više: Ako ste noćna ptica, ovo su idealni poslovi za vas


Branje voća i povrća

Sve traženiji sezonski radnici su u poljoprivredi i to kao berači voća i povrća. U Slavoniji, Dalmaciji i drugim krajevima Hrvatske poljoprivredni proizvođači vape za radnom snagom. Sezona je jagoda, a uskoro stižu lubenice pa se poljoprivrednici u dolini Neretve već pripremaju i traže ljude. Poslodavci traže kvalitetne radnike, međutim i radnici žele dobre, kvalitetne uvjete i sigurnost za sebe i svoje obitelji.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

oporezivanje napojnica

Napojnice se oporezuju? Da, ako plaćate karticom

Udruga Glas poduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na regulaciju poreznog tretmana napojnica. S obzirom na sve češće korištenje kartičnog plaćanja...
- Advertisment -