Sheryl Sandberg prvi put otvoreno pričala o gubitku supruga

Šefica operacija u Facebooku Sheryl Sandberg održala je govor na Sveučilištu Berkeley u kojem je po prvi puta pričala o suprugovoj smrti.  Njen suprug Dave Goldberg je neočekivano umro za vrijeme putovanja u Meksiku u svibnju 2015. godine.

Definira nas ono što smo preživjeli

U svom je govoru studentima otkrila što je naučila o smrti i priznala kako o ovoj teškoj temi nikad nije javno govorila. No, sada želi podijeliti lekcije o nadi i snazi. Svi smo u životu doživjeli razočaranje, smatra Sheryl, a  upravo teški dani određuju tko smo mi zapravo. Neće nas definirati ono što smo postigli, već što smo preživjeli.

Psiholog Martin Seligman je, nakon desetljeća proučavanja kako se ljudi nose sa preprekama u životu, utvrdio da postoje tri ključne emocionalne reakcije za rješavanje teškoća koje je nazvao „tri P“- personalization (personalizacija), pervasiveness (sveobuhvatnost) i permanence (trajnost).

Personalizacija – vjerovanje da smo mi krivi

Za razliku od preuzimanja odgovornosti što bi trebalo gotovo uvijek činiti, ponekad se trebamo riješiti osjećaja krivnje, kao na primjer zbog toga što nismo mogli spasiti osobu od smrti. Nismo krivi za sve što se događa.

Sveobuhvatnost – vjerovanje da će jedan događaj utjecati na sva područja našeg života

Psiholozi preporučuju da se nakon smrti drage osobe vratimo rutini u najkraćem mogućem roku. Sheryl je pomoglo vraćanje na posao jer je shvatila da postoje druge stvari u životu koje nisu loše. Djeca i ona bili su zdravi, imali su veliku potporu obitelji i prijatelja koji su s njima provodili vrijeme.

Trajnost – vjerovanje da će tuga trajati zauvijek

Iako se mjesecima nije mogla riješiti tuge, shvatila je da mora prihvatiti svoje osjećaje, ali i znati da oni neće trajati vječno.

Našalila se kako postoji i četvrti “P” – pizza iz Cheese Boarda.

“Tri P” su, dakle, uobičajene emocionalne reakcije za mnoge stvari koje nam se događaju u životu – u našim karijerama, osobnim životima i odnosima. Vjerojatno osjećate jednu od njih upravo za neki dio vašeg života, zaključila je Sheryl.

Foto: Facebook stranica UC Berkeley

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -