Sheryl Sandberg – globalni uzor ženama

Sa usponom Facebook-a Sheryl Sandberg je postala globalni uzor ženama. Pridružila se kompaniji 2008 kao COO, praktički odgovorna za sve poslovne funkcije. U prve tri godine od njenog dolaska, Facebook je narastao na 800 milijuna korisnika i 2 milijarde godišnjih prihoda.
Publicitet zbog uspjeha Facebooka od tada uvijek koristi da priča o položaju žena u biznisu.

Muški mentori zaslužni za karijeru

Nakon završetka Harvarda 1995, kratko je radila kao konzultant u McKinsey. Njen profesor i mentor s fakulteta Larry Summers pozvao ju je 1996.  da radi s njim u američkoj administraciji tijekom mandata Billa Clintona. Brzorastući svijet tehnologije ju je privlačio pa se 2001. pridružila Google-u gdje je napredovala do potpredsjednice za globalnu online prodaju i operacije. Krajem 2007. upoznala je Marka Zuckerberga i zainteresirala se za njegovou kompaniju Facebok. Počeli su provoditi sve više vremena zajedno dok sredinom 2008. nije konačno objavljeno da napušta Google i prelazi u Facebook. Prihvatila je veliki rizik prešavši u tada mali Facebook vidjevši izazov u cilju da ga napravi profitabilnim biznisom. Danas joj žene prilaze i kažu da žele posao kao njen danas, na što im ona odgovara da je ključ u tome prihvatiti se nečega što bi moglo biti uspješno jer bez velikog rizika nema uspjeha.

Žene odustaju od karijere ako samo i planiraju djecu

Sheryl otvoreno priča o problemu balansiranja obitelji i karijere.

Davno prije nego što smo dobili trudnu Marissu Mayer, CEO Yahoo-a kao novi uzor, Sheryl je pričala o tome kako odustajemo od karijere i prije nego što imamo djecu jer ćemo ih jednom imati i tko zna kako ćemo to sve onda. I sama je priznala kako joj se dok je još radila u Google-u otvorila odlična prilika koju je propustila jer je htjela imati drugo dijete. Kasnije joj se desio Facebook ali se vrlo lako i nije morao desiti. Ne propuštajte prilike zbog djece koju ćete jednom imati.

Podjela odgovornosti i krivnje

Otvoreno priča i o krivnji koju žene osjećaju jer puno rade i ne provode dovoljno vremena s djecom, dok rijetko koji muškarac to isto osjeća jer se za njih oduvijek podrazumijevalo da rade. Kad bi se odgovornost za odgoj djece više dijelila između partnera, onda bi se i krivnja jednako raspodijelila. Dodatno, što je mušarac uspješniji u poslu, omiljeniji je u svojoj okolini, dok za žene vrijedi obrnuto, ako je žena ambiciozna, nešto s njom nije u redu.

Odlazak u 5.30 iz ureda

Prva je progovorila o noćnoj mori svih žena – ostanku u uredu do kasno. Priznala je da od kad ima djecu, već godinama odlazi iz ureda u 5.30 kako bi večerala s djecom. Kako bi nadoknadila propušteno, radila je nakon što djeca zaspu i slala  mailove kasno navečer ili rano ujutro da svima pokaže kako je još uvijek odana poslu (zvuči poznato?). Danas, kad je puno sigurnija u sebe, otvoreno kaže kad njen uredski dio posla završava.

U svom poznatom TED govoru, priča o razlozima zašto imamo malo žena na visokim pozicijama. Jedan od najznačajnijih je što žene konstantno umanjuju svoja postignuća i sposobnosti, ne pregovaraju za sebe… Nikad nismo dovoljno spremne za neku poziciju, uvijek smo mogle bolje što rezultira povlačenjem i neiskorištavanjem svojih punih potencijala.

U lipnju 2012, nakon izlaska Facebooka na burzu i medijskih pritisaka, Facebook je konačno dobio prvu ženu u Upravi. Bravo za Sheryl, odavno zasluženo, sramota za Marka da mu je toliko trebalo.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

4 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Mazalin izvršna direktorica

Dok javno zdravstvo guše liste čekanja, u fokus dolaze privatne klinike

Centar za žensko zdravlje, pružatelj usluga vrhunske kvalitete s više od 10 priznanja NajDoktor, poliklinika u koju se pacijentice uvijek vraćaju...