Producentica Uvoda u anatomiju godinu dana je svemu govorila da – osim što se riješila straha i burnouta, ponovno je otkrila radost

Shonda Rhimes je spisateljica i producentica popularnih serija poput Uvoda u Anatomiju, Bridgertona i Kako se izvući s ubojstvom. U svojem TED govoru je odgovorila na pitanje što se dogodi ako godinu dana svemu govorite da te otkrila kako je nakon sagorijevanja opet pronašla ravnotežu poslovnog i privatnog života.

Riječ DA promijenila joj je život

“Godinu dana govorila sam da svemu što me plašilo. Svemu što me činilo nervoznom ili prisililo da iskoračim izvan svoje zone sigurnosti,” započela je Rhimes svoj TED talk. Tijekom eksperimenta, prihvaćala je javne govore, gostovanja na televiziji i glumila. Kada je pristala na ono što ju je plašilo, njezin strah je nestao. “Nevjerojatno koliku snagu ima jedna riječ,” navodi Rhimes te dodaje kako joj je riječ da promijenila život, ali i nju samu.

Kao najvažniji da ističe da koje je rekla svojem djetetu svaki puta kada bi zatražio/la igru, bez obzira na to što joj je iduće bilo u planu. To je započeo drukčiji način života za njezinu obitelj, ali i spasilo njezinu karijeru. Na poslu je bila pod velikim pritiskom jer je odgovorna za 70 sati serija koje vrijede 350 milijuna dolara tijekom jedne sezone, a radi u dvije uloge – kao spisateljica i producentica. 


Pročitajte više: Sara Blakley je izgradila karijeru pobijedivši ova dva najveća straha!


Posao iz snova nije o sanjarenju 

Kao spisateljica i producentica, priznaje da radi puno i uživa u svojem poslu. Mnogi njen posao smatraju poslom iz snova, percipirajući ga na romantičan način. Iako se slaže, podsjeća da njezin posao iz snova nije o sanjarenju. “To je posao, rad, stvarnost, krv i znoj, ali bez suza. Najbolji je osjećaj kada sam duboko zadubljena u svoj rad. Volim svoj rad. Kreativan je, mehanički, iscrpan i uzbudljiv i smiješan i uznemirujuć sve u isto vrijeme.”

Omiljeni dio njezinog posla je promjena koju osjeća u sebi kada dobro obavlja svoj posao. Taj osjećaj, koji opisuje kao “zujanje” je više od ljubavi prema poslu i pisanju jer je on potiče na to da uvijek daje sve od sebe i teži prema nečemu većem od same sebe.   


Pročitajte više: Posao iz snova – bajka, mit ili nešto treće? I dobar posao može biti vaš posao iz snova


Pregorjela, premorena i prezaposlena, prestala je voljeti posao

Što je uspješnija, ima više posla te su očekivanja veća. Uz više serija i epizoda dolazi više zadataka i veći broj ljudi koji prate njezinu karijeru i njezin rad. Premorena, prezaposlena i pregorjela, osjetila je da je osjećaj “zujanja” prestao. “Prestala sam voljeti posao. “Zujanje” se nije vraćalo. Bilo je slomljeno, a radila sam isti posao kao i inače,” rekla je Rhimes. Pritom je radila 15 sati dnevno, uključujući i vikende.

“Što učiniti kada posao koji radiš počinje poprimati okus prašine?”, zapitala je samu sebe. 

Pronađite vrijeme za igru

U tom periodu, pri izlasku iz kuće na posao, kćer ju je pitala bi li se igrala s njom. Kada se Rhodes sjetila da na sve mora reći da, pristala je. Iako igranje nije bilo ništa neobično, trenutak fokusa na obitelji uz jednostavnost i mir pomogao joj je da ostavi posao iza sebe i uživa u trenutku. ”Igra je suprotna od posla. I ja sam sretna. Nešto u meni se opušta i osjećam nalet energije.” Osjećaj “zujanja” se vratio. 

Od tog trenutna svaki puta dok je dijete pita hoće li se igrati, ona pristane, a navodi i da je to dijelom oslobađa radoholičarske krivnje. Pritom je morala priznati samoj sebi da se ne voli igrati i da preferira biti na poslu više nego biti kod kuće. “Za igru s djecom je potrebno samo 15 minuta koje je moguće pronaći čak i u najgorem danu,” podsjeća Rhimes. Ključ svega je pronaći vremena za ono što vas veseli – bilo da odvojite 15 minuta za sebe ili pronađete nešto drugo u čemu uživate, svoju verziju igre, jer život nije samo rad.

Foto: YouTube

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Na večeri za žene u znanosti i farma biznisu pričalo se...

U ugodnom ambijentu hotela Westin, pod lusterima u obliku leptira, ugostili smo žene iz znanosti i farma biznisa. Nakon formalnog druženja...
- Advertisment -