Kako je Zorana Mihelčić pretvorila Šibenik u europsku plesnu destinaciju?

Iako suvremena plesna umjetnost ima dugu tradiciju u Hrvatskoj, očigledno je da je promocija ove vrste umjetnosti nije prioritet niti važan čimbenik kulturne strategije na razini države. No to nije spriječilo poduzetnicu Zoranu Mihelčić da osmisli Šibenik Dance Festival i pretvori Krešimirov grad u europsku plesnu destinaciju.

Povezano:

“U smislu nacionalne promidžbe, potrebno je sustavno raditi na tome da se podrže i prepoznaju projekti od međunarodnog karaktera, uz to priznati izvan granica države, čiji programi i rezultati idu u prilog promocije Hrvatske i njezinih vrijednosti.

Šibenik Dance Festival
Foto: Dragan Kolomba

Šibenik Dance Festival

Za Šibenik Dance Festival postoji veliko zanimanje inozemnih umjetnika. To međunarodno priznanje ove kulturne manifestacije ujedno je i dokaz da je Šibenik Dance Festival na dobrom putu ka pozicioniranju visoko na listi europskih umjetničkih festivala.

“Ambicije nam svakako idu u tom pravcu. S druge strane, prateći primjere dobre prakse renomiranih europskih plesnih festivala, potrebno je značajnije uključenje državnih institucija i resornih ministarstava. Naime, poticaj od strane lokalnih institucija  koje su nas od samog početka podržale, dobar je i u okviru mogućnosti, ali teško da raste srazmjerno ambicijama SDF-a da ostvari status hrvatskog nacionalnog festivala. Financijski suport Festivala ne smije pasti na leđa samo lokalnoj zajednici, već mora biti praćen i podržan na nivou države.” 

Dosad su postavili pozornice na šibenske tisućljetne kamene trgove, doveli su vrhunske umjetnike na obnovljene srednjovjekovne tvrđave, uveli plesnu publiku u 150 godina staru zgradu Hrvatskog narodnog kazališta. Dobro promišljenom politikom kulturnog menadžmenta, uz veliku potporu suradnika i suorganizatora Festivala, postigli su da  Šibenik od prve festivalske godine do danas, magnetski privlači ne samo poznavatelje i štovatelje plesne umjetnosti, već sustavno educira i regrutira novu publiku.

Najveći rizik od kojeg strepim je kiša!

Zorana prepreke smatra sastavnim dijelom svakog velikog posla. Neke su prisutne od samog početka, a neke su nove i neočekivane. “Doživljavam ih kao izazov i uspješno prevladavanje vidim kao motivaciju za dalje. Pri tom, u naletu na zidove problema, spašava me urođena vještina improvizacije, energija, komunikativnost, donekle i tvrdoglavost, a ponajviše ono što je na svakom početku potrebno, kad financijski preduvjeti zapravo i ne postoje – ogromna ljubav prema plesnoj umjetnosti.

S druge strane, postoje rizici na koje ne mogu utjecati. Navest ću jedan od kojeg strepe mnogi organizatori kuturnih događanja na otvorenom, a to je kiša.”

Od rađanja ideje o festivalu do danas, trudila se graditi festival koji se neće tematski, a time i programski ograničiti temom ili imenom, niti fokusirati na jedan pravac u svijetu plesne umjetnosti. Šibenski festival je festival plesa u doslovnom značenju te riječi, prepoznatljiv upravo po bogatstvu i raznovrsnosti programa. “Recept se pokazao više nego uspješnim: što raznovsrniji i tehničkom izvedbom kvalitetniji, program SDF-a je postajao posjećeniji.

Šibenik Dance Festival
Foto: Dragan Kolomba

Plesni teatar Sjene i Šibenik Dance Festival

Šibenik Dance festival nije nastao preko noći. Veliku zaslugu u stvaranju i rastu ove kulturne manifestacije zasigurno ima Plesni teatar SJENE, kao inicijator i organizator događanja. Sjene su neprofitna udruga u kulturi sa dugogodišnjom tradicijom rada sa djecom i mladima, koja je svojim osnivanjem 2001. godine uvela tu, do tad potpuno nepoznatu vrstu umjetnosti u Šibenik.

“Neizmjernim entuzijazmom plesnih pedagoga i svojih članova, stavljanjem prioriteta udruge na stručno vođenu edukaciju svojih polaznika, uspjeli smo Šibenik staviti uz rame većim plesnim centrima u Hrvatskoj. Uvijek spremni na suradnju sa Zagrebom, prva festivalska izdanja Sjene su odradile u suradnji sa Zagrebačkom plesnom scenom, konkretno profesionalnim ansamblom Kelkope, organizatorima ljetnih plesnih seminara.  

Obnovom šibenskih tvrđava Šibenik Dance Festival dobio je na korištenje veličanstvene pozornice. Bio je to pravi izazov,  dovesti program koji će ih  svojom kvalitetom zaslužiti i opravdati.  I uspjeli smo. Od osnutka do danas Sibenik dance festival doživio je skok sa razine manifestacije lokalnog dosega na razinu događanja međunarodnog značaja.“

Šibenik Dance Festival
Foto: Dragan Kolomba

Posljedice pandemije na obilježavanje Šibenik Dance Festivala

Svjedoci smo posljedica preventivnih mjera “socijalnog distanciranja” koje su nedavno uvedene u cijeloj Europi, a odnose se na suzbijanje širenja virusa COVID-19. Zatvaraju se kazališta, odgađaju se međunarodne konferencije, sportska događanja i festivali sa dugogodišnjom tradicijom.

Prioritet jedini ispravan u trenutku, sigurnost je i zdravlje svih,  publike i umjetnika. Iako suočeni s izvanrednim okolnostima, velikim udarcem na kulturu, značajnim smanjenjem budžeta za koncertna događanja, odlučili smo ne narušavati kontinuitet i tradiciju Šibenskog plesnog festivala.  I zato i ovoga ljeta u srpnju, u znak solidarnosti i podrške nacionalnoj hrvatskoj plesnoj sceni, održat će se skraćeno 2-dnevno festivalsko izdanje pod nazivom SDF 9,5.

“Usprkos ovoj kritičnoj sezoni, u kojoj nam je svima korak nešto sporiji i oprezniji,  ne odustajemo. Naprotiv, idemo dalje još odlučnije. Ono što osobno mogu jamčiti za vrijeme ispred nas jest  sustavni rast posjećenosti i praćenosti Festivala.  Program 10. SDF-a koji je već sastavljen,  u godini 2021. predstavit će neka od najreferentnijih imena plesnih umjetnika i ansambala iz Europe i svijeta. Odrađeni su  pregovori sa nekoliko istaknutih europskih kompanija i datumi su zabilježeni za srpanj 2021. Do potpisivanja ugovora ne bih izlazila sa imenima, ali svakako, kao umjetnički direktor  odgovorno tvrdim da na kvaliteti programa neću posustajati. Tu ustupaka nema.”

“Ono što ja očekujem ne samo od jubilarnog, već u narednim izdanjima SDF.-a jest izvanredan i bogat program, kojim će se predstaviti  nacionalna plesna ostvarenja, ali  i  istaknute svjetske kompanije. Želim festival zbog kojeg će se dolaziti u moj grad  i o kojem će se pričati sa oduševljenjem. Očekujem kvalitetan festival jer je to najmanje što mogu dati, a što dugujem ljudima koji su prije više od pola stoljeća započeli priču o Šibeniku kao gradu festivala.”

Foto: Dragan Kolombo

Odjeća: Loredana Bahorić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -