Šibenski Health and Wellness Day naučio nas je da nema kozmetike koja može prikriti nedostatak sna i stres

Ove subote smo u Šibeniku priredile peti po redu Health & Wellness Day i još jednom potvrdile da je upravo ovaj događaj ono što je bilo potrebno našim ženama! Kroz ovaj tip događaja pružamo sebi ono što u našim životima često nedostaje, a to su promišljanje o vlastitom zdravlju, pronalasku načina za reduciranje stresa, preispitivanje samih sebe i ponašamo li se prema vlastitom tijelu onako kako zaista trebamo.

Opuštanjem zdjelice do opuštanja uma

Događaj se održao u predivnom ambijentu kongresnog centra Hotela Ivan, koji je cijelu subotu bio obasjan suncem. Prilikom registracije naše su sudionice dobile tri goodie baga, koja su obogatili naši partneri pomno odabranim proizvodima koji su pratili temu cjelokupnog dana.

šibenik health and wellness day

Šibenski događaj je otvorila Mara Doljak, mag.pharm., osnivačica i direktorica tvrtke Aromara i ravnateljica Ustanove Aromara Centar. Uvela nas je u ženski svijet kroz vježbe opuštanja, kako nas samih tako i naše zdjelice i zdjeličnog dna. Predavanje je posvetila ženskom intimnom zdravlju, a kako je ono rezultat životnog stila, predavanje je bilo popraćeno mirisom opuštajućeg eteričnog ulja.

Vježbe kojima smo započele dan iziskivale su da sudionice odrede koje je njihovo cjelokupno stanje u trenutku početka predavanja. Potom su uslijedile vježbe za opuštanje zdjelice. Nakon vježbe žene su upitane za ocjenu poboljšanja općeg stanja – skoro sve ruke su bile u zraku.

šibenik health and wellness day

“Nije problem kada živimo svoju ideju i kada se potpuno predamo u ono što volimo raditi. Problem je ako se ne obnavljamo. Ne treba sve reducirati, samo treba ubacivati dnevno što više dobrih navika koje neutraliziraju neravnotežu koju živimo.”

Ako govorite ‘ne,’ vaše ‘da’ će vrijediti više

Ubrzani način života i stres dovodi do stanja pucanja u organizmu. Doljak preporuča vježbu za postavljanje granica – pokušajte sedam dana govoriti “ne”. Kad takve osobe kažu “da” to vrijedi daleko više.

Doljak nas poziva da se zapitamo: “Kako ću se osjećati za 20 godina ako nastavim s ovim tempom? Kako ću izgledati za 20 godina? Hoću li uopće izdržati 20 godina ovim tempom? Koliko ću lijekova piti za 20 godina? Koliko će operacija biti iza mene?”

šibenik health and wellness day

Priroda je ta koja nam može pomoći pri očuvanju zdravlja, te Doljak preporuča prvo potražiti prirodno rješenje problema. No, nije stvar u jednokratnom rješenju, već cjelokupnoj promjeni načina života i izborima koje činimo svaki dan.

Podijelila je savjete za stabilniji život od jutra, odabir hranjenja kroz dan, pa do noći i odlaska na spavanje u miru – bez elektronskih uređaja, uz umirivanje tijela prije spavanja, kao i uvođenje aromaterapije u dnevnu rutinu.

Kvalitetan intenzivan odnos s prirodnim proizvodima omogućava čišćenje, oporavak i energiziranje tijela.


Pročitajte više: I Split je dobio svoj Health & Wellness Day!


Vaginalno zdravlje ne smije biti tabu

O temi vaginalnog zdravlja se šuti, stoga je važno uključiti predavanje na tu temu. Mediji se bave rakom dojke i rakom grlića maternice, ali prije nego što dođe do raka grlića maternice obično je žena prošla mnogo upala koje su joj uzbudile vaginalnu floru jer se bakterije obično rješavanju antibioticima. Ulazi se u začarani krug upala. Vaginitis godišnje pogodi 500 milijuna žena – to je pandemija o kojoj se šuti.

Zato je Doljak razvila proizvod GYNO PRO. Vaginitis je često nezapažen, asimptomatski, a ima i zapaženih. No, žena ne smije priznati partneru da ima problem ili se nema vremena baviti time s liječnikom.

Što u našem načinu življenja što pospješuje rizik za vaginalnom upalom? To su stres, dugotrajno i nepravilno sjednje, prehrana, aditivi, sintetski antibiotici, pretjerana higijena neadekvatnim sredstvima, nagla promjena navika, depresija i iscrpljenost.

Promovirajući GYNO PRO Doljak je primijetila kako je istočnije slabija svjesnost o tom problemu. U Bugarskoj su se ismijavali i prozvali “Lady vagina”. U San Franciscu su pak nakon predstavljanja proizvoda muškarci i žene došli zahvaljivati jer su svjesni problema.

šibenik health and wellness day

Način rješavanja vaginitisa ni danas nije usavršen, a antibiotici samo pogoršavaju ove probleme. Rješenje možemo pronaći u eteričnim uljima! Prema gledištu Doljak, eterična ulja su naš budući i bolji antibiotik.

Kombinacijom eteričnih i masnih ulja štitimo sluznicu vagine i sprječavamo razvoj mikroorganizama. Zato žene rješavaju svoje vaginalne probleme uz GYNO PRO koji se preporuča za dnevnu njegu! Ovaj potpuno prirodan proizvod je na tržištu preko 20 godina, a naše su ga sudionice dobile u goodie bagu.

Dismorfija – stvaran problem koji nam uskraćuje život

O tome kako pojam ljepote i mediji utječu na naš doživljaj sebe i o vezi s teškoćama na području našeg mentalnog zdravlja govorila je Ana-Marija Šarić, vlasnica WOOD Cosmetics. Pričala nam je o vlastitoj kožnoj dismorfiji, odustajanju i istraživanjima.

šibenik health and wellness day

Izrađivala je proizvode za sebe, isprobavala različite sastojke i konačno pronašla ono što joj je pomoglo i smirilo upalne akne. Kako u tridesetima nije riješila svoj problem s aknama, pokrenula je vlastiti brend. Brend je to s osobnim poticajem, a ističe se poslovnom etikom, zaštitom prirode i životinja.

Tjelesna dismorfija je veliki problem bez obzira na svjesnost o retuširanim fotografijama u medijima i filterima na društvenim mrežama. Osobe koje su doživjele traumu povezanu s problematičnom kožom strahuju da će se takvo stanje vratiti. Puno čimbenika utječe na našu kožu, ne samo kozmetika. Često zanemarujemo stres.

“Ako se bojiš izaći van iz kuće jer imaš osjećaj da ti koža loše izgleda, uskratit ćeš sebi priliku za život,” govori Šarić.

Koža nam pruža dostojanstvo. Kad se nalazimo u mračnim situacijama, nekad nam jedina oslobađajuća stvar može biti rutina čišćenja lica. Sitni koraci i rituali, koji nam mogu održati dostojanstvo i kada nam je najteže, su jako važni.

Brendove za žene vode muškarci!

Šarić je navela kako svaka četvrta osoba pati od depresije i pozvala sve prisutne da pripazimo jedni na druge. Kad uočimo i najmanju promjenu u svom ili ponašanju ljudi u našoj okolini, dovoljno je pokazati interes.

Vlasnica ovog brenda iz vlastitog iskustva progovara o mentalnim poteškoćama jer se i sama bori s nefunkcionalnom depresijom. Kako kaže, vrlo je teško voditi poslovanje poduzeća s takvim stanjem.

Dodala je i kako formulaciju proizvoda za žensku kožu i njihovo brendiranje uglavnom rade muškarci što smatra zabrinjavajućim. Često je to kod većih brendova.

“Zato je meni odlično i predivno kada vidim tvrtke, posebno u Hrvatskoj, male tvrtke koje započinju sada, koje žene stvaraju jer su one shvatile što njima odgovara.”

šibenik health and wellness day

Uz savjete po koje su sudionice mogle doći u WOOD Cosmetics kutak, predstavili su nam pet proizvoda iz svoje linije. Proizvodi koje ističemo su maska za lice s glinom, toner s voćnim kiselinama na bazi ružine vodice, serum 6 u 1, ulje na bazi skvalana, i standardna krema za lice što su sudionice dobile na poklon.

“Nudimo nešto lokalno, više vezano uz prirodu, više etički nego što je do sad bilo na tržištu. Nama se još k tome vraćaju bočice i ponovno se pune da se što manje smanji otpad, doniramo novac za čistu vodu i zemlju.”


Pročitajte više: Treći Health & Wellness Day nam poručio: Mir ćete pronaći samo u sebi i prisutnosti sada i ovdje


šibenik health and wellness day

Male promjene za velike rezultate

Voditeljica beauty centara Kozmetike Afrodita, Suzana Tomašević, objasnila je kako provoditi korake za pravilnu njegu, u svega par minuta. Male promjene u svakodnevnoj rutini njege mogu donijeti velike rezultate, a usvojeno znanje možemo odmah primijeniti.

Njega mora sadržavati tri koraka: čišćenje, toniziranje i serume, te kreme. Afrodita Professional linija lako je dostupna, po pristupačnim cijenama. Može se koristiti u svakodnevnoj njezi kože.

šibenik health and wellness day

“Mi odlazimo na spavanje, ali se naše stanice intenzivno obnavljaju. Zato im je dobro dati hranjive proizvode.”

Upravo je Afrodita Professional kozmetika bila predstavljena našim sudionicama na subotnjem događaju. Proizvodi su to bez parabena i parafina, bez konzervansa i veganski.

Sudionice su dobile još jedan goodie bag, odnosno posebno kreiran Beauty Box by Kozmetika Afrodita. U njemu se nalazi Perfect Code linija s peptidima: PERFECT CODE Esencija, PERFECT CODE Filler-Drops koncentrat, peptidna maglica i bogata kremu za ruke.

Osim što su sudionice imale priliku posjetiti Afroditin kutak, s posebnim popustima na cjelokupni asortiman Proffesional Afrodita linije, poseban doživljaj dočekao ih je u wellnessu gdje su dobile priliku isprobati liniju ART OF SPA prije i nakon saune.

šibenik health and wellness day
šibenik health and wellness day

Prevencijom i njegom do zdravlja zubi

Nakon opuštenog druženja tijekom pauze za predah, na red je došla tema oralnog zdravlja.

Ortodonciju Čala predstavila je dr.med.dent. Denis Čulina Brković. Održala je predavanje o tome kako poboljšati oralno zdravlje u srednjoj životnoj dobi. U srednjoj životoj dobi, a nekad i ranije dolazi do promjena na licu i u usnoj šupljini. Jedna od promjena u usnoj šupljini najčešće izaziva paradontitis, odnosno upala kosti i gingive.

šibenik health and wellness day

Važno je četkati zube minimalno tri minute dnevno te koristiti tuševe i tekućine za ispiranje usne šupljine. Paradontoza se ne može izliječiti, ali se može usporiti.

Problem je i trošenje zubne cakline koja se ne obnavlja. Do trošenja često dolazi zbog stresa, a usporiti je može nošenje udlage ili ubrizgavanje botoksa u žvačne mišiće.

Promjene boje zuba također su jedan od problema do kojih dolazi u srednjoj životnoj dobi, a izbjeljivanje je jedan od načina rješenja tog problema. Uz doktoricu, na događaju su bile prisutne asistentice Ortodoncije Čala na njihovom kutku posvećenom oralnom zdravlju. Naše sudionice dobile su poklon bon u svom goodie bagu.

šibenik health and wellness day

Zdravlje je zaista najveće bogatstvo

Regionalna direktorica Allianz Hrvatska Danijela Vukman Petričević održala je kratko predavanje o osiguranju zdravlja. Dodatno zdravstveno osiguranje zanimalo je naše poduzetnice, a posebno koje benefite ostvaruju kroz određene pakete za svoje zaposlenike.

šibenik health and wellness day

Uslijedila je naša članica Martina Čustić iz Fitoterapija i Biorezonanca s Martinom Ćustić, vlasnica trgovine Zdrava navika i obrta Biorezonanca te OPG-a Zdrava navika iz Zadra. Njezina je poslovna priča započela s djetetom koje je imalo dermatitis, a kojemu je očajnički željela pomoći. Odvela ga je na biorezonancu što mu je pomoglo, te je tada otvorila trgovinu zdrave hrane, završila tečaj za nutricionista i počela se i sama baviti biorezonancom.

šibenik health and wellness day

Biorezonanca je neinvazivna metoda kojom se skenira organizam i vidi se balans ili disbalans organizma, status minerala i vitamina, intoleranciju na hranu koja je uzrokovana nečim što se kasnije čisti biljem, te prisutnost toksina i teških metala. Ovaj pristup služi kao dopuna medicini.

Pričala je i o netoleranciji na hranu, te o tome kako naša prehrana pomaže smanjenju umora. Nadovezala se i na predavanje Doljak govoreći o fitoterapiji. Pojasnila je kako nakon analize kreće čišćenje organizma i balansiranje prehrane kako bi se postigla ravnoteža u tijelu.

šibenik health and wellness day

“Puno toga od tijela možemo čuti, ali često ne znamo čuti što nam tijelo kaže,” navodi Čustić.

Tijekom cijelog događaja žene su se mogle osvježiti Juicy Vitamin vodom obogaćenom vitaminima i mineralima, a našim sudionicama su se svidjela oba okusa.

Foto: Toni Opačić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -