Šibenska osnovna škola prva u Hrvatskoj uvela školske uniforme za sve učenike

Počela je nova školska godina. Učenici osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske krenuli su na nastavu, a 550 učenika Osnovne škole Jurja Dalmatinca u Šibeniku ove godine očekuje jedna novina – ove jeseni dobivaju nove školske uniforme.

Tako Osnovna škola Jurja Dalmatinca postaje prva škola u Hrvatskoj koja je uvela školske uniforme za sve učenike te škole.

Za smanjenje socijalnih razlika među djecom

Učenici matične i područnih škola Jurja Dalmatinca tako će biti odjeveni u polo majice s grbom škole. Jednu majicu bi trebali dobiti s dugim rukavima i jednu s kratkim rukavima. Kod odabira majici škola je gledala i na financijsku komponentu, tako da cijena obje majice ne bi trebala iznositi više od 90 kuna, koje će učenici ove škole dobiti u studenom.

Škola se odlučila na ovaj korak zbog smanjenja socijalnih razlika među učenicima, barem onih vidljivih, ali i zbog stvaranja osjećaja zajedništva.

„Reakcije roditelja generalno su pozitivne, a svi zajedno smatramo da će i ovaj mali korak doprinijeti većem zajedništvu i boljoj pripadnosti školi, ali i smanjenju socijalnih razlika među djecom“, rekao je ravnatelj škole Natko Duvnjak za portal Šibenik.in.

Uvođenje polo majica s grbom škole samo je početak te se u školi nadaju da će od sljedeće školske godine svi učenici nositi kompletne školske uniforme.

Razlika će uvijek biti

Iako je Osnovna škola Jurja Dalmatinca prva koja je uvela školske uniforme za cijelu školu, nije prva u Hrvatskoj koja je krenula s tom idejom.

Naime, Osnovna škola Antuna Mihanovića u Osijeku već je prije dvije godine uvela školske uniforme za svoje prvašiće, a plan im je svake godine uvoditi uniforme za nove generacije prvašića, tako da bi za 6 godina cijela škola trebala biti uniformirana. Njihova školska uniforma se sastoji od plave/crvene polo majice i traper suknje/hlača.

Ovogodišnje istraživanje EduCentra pokazalo je da se više od polovice ispitanika slaže s uvođenjem školskih uniformi u osnovne i srednje škole i to upravo zbog socijalnog izjednačavanja učenika. Naravno, postoje i oni koji misle kako školske uniforme ograničavaju slobodu izražavanja te da zapravo ništa ne rješavaju, barem što se tiče komponente socijalnih razlika. Uvijek će biti učenika koji će na neki način izraziti svoj status, odnosno status svoje obitelji, bilo to najnovijim smartphoneom, skupim cipelama i tenisicama ili nekim najnovijim tehnološkim gadgetom.

Bez obzira na one koji su za ili protiv uvođenja školskih uniformi, na kraju odluka pada na same učenike i njihove roditelje koji će sigurno biti sretni jer više neće morati razmišljati što će njihovo dijete sljedeći dan odjenuti za školu.

No, Hrvatska još uvijek daleko zaostaje za europskim, pa i svjetskim trendom nošenja školskih uniformi jer je takva praksa u Europi i svijetu već duže vrijeme prisutna.

Foto: Wiki/ KEN

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više