Kako sigurno kupovati online?

Posljednjih je godina kupnja putem interneta u stalnom porastu što ne čudi jer kupovina iz udobnosti vlastitog doma ima brojne prednosti. Nema gužvi, nema čekanja u redu niti potrage za parkirnim mjestom, osim toga u online kupnju možete krenuti u bilo koje doba, kada to vama odgovara, a često je i najpovoljnija. Web trgovci se na različite načine nastoje prilagoditi kupcima kako bi im ponudili bolju uslugu od one u klasičnoj trgovini.

Prema nedavnom istraživanju o povjerenju u digitalnu ekonomiju* čak 65 % građana Hrvatske kupuje putem interneta. Najčešće se radi o kupovini knjiga, softwarea i bijele tehnike.

Koliko je sigurna online kupnja?

Hrvatski građani, iako vole kupovati na internetu, prilično su oprezni kad su u pitanju njihovi osobni podaci, pokazalo je istraživanje. Tako čak 89 % ispitanika ostavlja podatke o svojoj kreditnoj kartici samo ukoliko prodavatelji imaju sigurnosne certifikate i druge mehanizme zaštite njihovih privatnih podataka.

Najčešće pitanje koje mnogi postavljaju prije nego se odvaže na kupnju putem interneta tiče se sigurnosti takve kupnje. Koliko je sigurno kupovati putem interneta?

PBZ Card omogućuje siguran prihvat i autorizaciju American Express® kartica pri kupnji putem interneta te svojim korisnicima nudi Jamstvo sigurne online kupnje čime PBZ Card stoji iza svake vaše kupnje, garantira sigurne transakcije i štiti vas od neovlaštenog trošenja. Drugim riječima, kada koristite American Express karticu za plaćanje na internetu, nećete biti odgovorni za troškove eventualne zloupotrebe kartice što vam omogućuje da sigurno i bezbrižno kupujete online.

Svojim korisnicima PBZ Card jamči online sigurnost i privatnost putem:

  • vrlo razvijenog sustava sigurnosti i sprečavanja zloupotreba
  • korištenja najnovije tehnologije kako bi vaš broj kartice bio zaštićen
  • jasnog određenja zaštite privatnosti (Online Privacy Protection Policy)

Osim posebnih mjera zaštite online sigurnosti koje provodi PBZ Card, kupovina na internetu svakako zahtijeva i od kupca dodatan oprez i pozornost prilikom kupnje i plaćanja.

Ovo su neki od savjeta koji vam mogu pomoći kako biste online kupnju učinili još sigurnijom:

  • provjerite web prodajno mjesto i sigurnosna jamstva koja ono pruža
  • ponašajte se u skladu s dobrim pravilima ponašanja na internetu i odgovorno koristite svoju karticu
  • pažljivo proučite uvjete plaćanja, uvjete dostave, suglasnosti koje dajete prilikom kupnje, uvjete reklamacija i povrata
  • prilikom unosa podataka s kartice  obavezno provjerite da li je web stranica koju posjećujete na sigurnom serveru, odnosno da adresa u adresnom prozorčiću počinje s “https://“, a ne s uobičajenim “http://”. Ako stranica nije na sigurnom serveru, nikako ne unosite podatke za plaćanje
  • zaštitite svoje računalo (koristite ažurnu antivirusnu zaštitu, osigurajte računalo lozinkom)

Slijedite savjete i prepustite se užitku sigurne online kupnje uz American Express karticu!

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...