Rad od kuće povećava šanse za burnout

Sindrom sagorijevanja odnosno burnout dobio je svoju službenu medicinsku dijagnozu. No, što je točno burnout? Medicina ovaj sindrom opisuje  kao rezultat kroničnog stresa koji je uzrokovan radnim mjestom.

Simptomi uključuju izmorenost, negativne osjećaje prema poslu koju radite te opadanje radne učinkovitosti. Ako ste zaposlene pretpostavljam da ste se barem jednom susrele s nekim od simptoma ako ne i sa svima.

Burnout je sve češća pojava, a neki od razloga koji nas dovode do spomenutog sindroma su ti da smo 24 sata dnevno svaki dan vjerni svojoj tehnologiji. Posao nosimo doma, odgovaramo na mailove gdje god, kad god te se radno vrijeme konstantno povećava.

Rad od kuće

Sve veći trend  u poslovnom svijetu je rad od kuće no on je isto tako jedan od značajnih faktora koji utječu na burnout. Možda se čini kao luksuz zbog toga što ćete izbjeći gužvu u prometu, nećete se morati više opterećivati što ćete obući sutradan na posao, a vaše radno vrijeme postaje fleksibilno.

Upravo u tome je najveći problem. Prema stručnjacima ono što najviše utječe na burnout ako radite kod kuće je to što ćete početi gubiti pojam kada vam radno vrijeme počinje, a kada završava.

No, postoji nešto gore od toga, a to je faktor izolacije. Ako radite u uredu uvijek ćete imati barem par minuta da popričate sa kolegama, nasmijete se, ali i požalite te olakšate dušu. Upravo ovakve sitnice su ključni dijelovi koji utječu na naše raspoloženje i pomažu nam u smanjenju stresa.

Rad od kuće oduzima vam priliku za socijaliziranjem i povezivanjem s drugima što su vrlo bitni faktori ako želite izbjeći burnout.

Ako radite od kuće ili želite početi radi od kuće donosimo vam nekoliko savjeta kako da izbjegnete burnout.

Iskoristite kalendar kao svoju prednost

Umjesto silnih obaveza koje krase vaš kalendar zašto ne bi napravile promjenu i dodale pauze u vaše kalendare.

Pokušajte si staviti podsjetnik kada je vrijeme da završite s poslom i pokušajte ne raditi ništa vezano za posao od kraja vašeg radnog vremena pa do početka idućeg dana.

Napravite plan druženja s prijateljima i obitelji

Pokušajte izbjeći izolaciju jer ona dovodi do burnouta. Socijalna smo bića koja imaju potrebu za interakciju s drugima te nađite vremena i za to.

Limitirajte distrakcije

Kako nas nitko ne nadgleda velika je vjerojatnost da ćemo upaliti TV i da ćemo svakih nekoliko minuta provjeravati društvene mreže. Budite svjesne distrakcija i pokušajte ih izbjeći što je više moguće.

Istuširajte se i obucite nešto što nije pidžama

Raditi u pidžami svakako je luksuz ali ako imate problema s koncentracijom i distrakcijama istuširajte se i spremite se kao da ide na posao. Započnite svoj dan onako kako bi ga započeli da radite u uredu.

Uredite prostor u kojem radite

Možda nemate previše prostora za cijeli ured no pokušajte imati radni stol i stolicu koji će biti vaš radni kutak.

Ako radite od kuće uz nekoliko promjena možete uživati u svim beneficijama koje dolaze s radom od kuće te ne morate brinuti o potencijalnom burnoutu.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

lojalnost kupaca

Što je zajedničko Dioru i Krašu?

Dior prodaje statusne simbole, a Kraš prodaje emocije 'u celofanu'. Ipak, u zadnje vrijeme čini se kao da i jedni i...
- Advertisment -