Što je sindrom zdjelične kongestije i kako ga liječiti?

Zdjelica sadrži različite tjelesne sustave. Tu se nalaze mnogi organi: mjehur, crijevo, maternica ili prostata, kao i mnogi zglobovi, mišići, ligamenti, živci i krvne žile. Ozljeda bilo kojeg od ovih područja može dovesti do boli zdjeličnog dna. Kronična bol zdjeličnog dna često je neshvaćena i pogrešno dijagnosticirana, osobito ako je uzrok venska disfunkcija. Vene su odgovorne za protok krvi od ruku i nogu do srca. Ako te krvne žile ne rade ispravno, krv se počinje nakupljati što dovodi do njihovog širenja. Kada se to pojavi u rukama, nogama ili stidnim usnama, to se naziva proširenim venama. Ova vrsta venske disfunkcije zdjelice naziva se sindrom zdjelične kongestije. Rachel Gelman, fizioterapeutkinja zdjeličnog dna i medicinska stručnjakinja brenda INTIMINA dijeli kratki vodič o sindromu zdjelične kongestije i njegovom liječenju.

Sindrom zdjelične kongestije je malo poznata bolest. Ipak, istraživanja pokazuju da može utjecati na do 30% pacijenata s kroničnom boli u zdjelici kod kojih se ne može naći nikakva druga očita patologija. U ovom trenutku ne postoje kriteriji za dijagnosticiranje ovog sindroma, ali se ono često temelji na individualnim simptomima, povijesti bolesti i isključivanju drugih stanja. Pacijenta se može uputiti vaskularnom specijalistu na testove kojima se utvrđuje dolazi li do venske dilatacije.


Pročitajte više: Urinarna inkontinencija: Terapeut za zdjelično dno donosi vodič kroz uzroke, simptome i liječenje


Simptomi sindroma zdjelične kongestije

Bolesnici sa sindromom zdjelične kongestije mogu imati sljedeće simptome:

● Bol zdjeličnog dna koja se pojačava dužim stajanjem ili hodanjem;
● Tupa bol zdjeličnog dna ili osjećaj težine;
● Bol tijekom i/ili nakon spolnog odnosa;
● Bol koja se ublažava ležanjem;
● Dismenoreja (bolne menstruacije);
● Varikozne vene genitalija, stražnjice i/ili bedara;
● Hitna potreba za mokrenjem.

Uzrok sindroma zdjelične kongestije nije poznat, ali čini se da su pacijentice s višestrukom trudnoćom izložene povećanom riziku. To može biti zato što se tijekom trudnoće povećava protok krvi, što može dovesti do trajnih promjena na krvnim žilama. Hormoni također mogu igrati ulogu u ovoj situaciji, budući da estrogen i drugi hormoni pomažu širenju krvnih žila. Do sada nije zabilježen nijedan slučaj kod žena u postmenopauzi.


Pročitajte više: Novopečene mame i zdjelično dno: Vodič kroz postporođajne promjene najvažnijih mišića u tijelu


Liječenje

Mnogi simptomi povezani sa sindromom zdjelične kongestije mogu biti rezultat niza drugih medicinskih stanja, stoga je ključno konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdio uzrok boli u zdjelici. Kao što je ranije spomenuto, pružatelj zdravstvenih usluga može naručiti dijagnostičko snimanje radi procjene funkcije krvnih žila u zdjelici.

Ako se dijagnosticira sindrom kongestije zdjelice, postoje različite mogućnosti liječenja. To može uključivati lijekove ili postupke za blokiranje protoka krvi u vene, što će spriječiti nakupljanje krvi u venama. Iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se bolje razumio sindrom kongestije zdjelice, uvijek ga treba smatrati mogućim uzrokom kronične boli zdjeličnog dna.

Suočavanje sa sindromom zdjelične kongestije može biti stresno i zbunjujuće, ali važno je rano potražiti pomoć za liječenje ovog stanja. Budite nježni prema sebi i slušajte svoje tijelo i kako ono reagira na različite tretmane. Živite punim životom bez boli.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -