Mi od 2015. radimo skraćeno. Evo na što morate paziti

Kada sam pokrenula turističku agenciju Konture, znala sam da je prva i osnovna vrijednost mojeg poduzeća – radim da živim, a ne živim da radim. Upravo ta vrijednost mi je pomogla da privučem visoko kompetentni kadar, vrhunske profesionalce, high performere, ljude s poznanstvima i radnom etikom. Dogovor je od početka bio vrlo jednostavan – manje radnih sati uz maksimalan učinak. Danas je skraćeno radno vrijeme goruća tema, a mi ga prakticiramo od 2015.

Mnogi se poduzetnici pitaju kako će skraćeno radno vrijeme utjecati na produktivnost i posao i zaista je teško predvidjeti jer nemaju svi iste okolnosti. Ipak, izdvojila sam nekoliko faktora koji su ključni kako bi se sa skraćenim radnim vremenom dobila maksimalna učinkovitost.

Kakve su kompetencije radnika?

Radnik visokih kompetencija odradi isti posao za pet sati, kao nekompetentni za 25 ili više. Prije nego se odlučite na skraćeno radno vrijeme u svojem poduzeću, svakako to treba uzeti u obzir.

Je li Vaše osoblje na toj razini kompetencija da posao koji su do jučer radili osam sati može uraditi za šest sati. Imaju li dovoljno znanja i vještina da rade brže i učinkovitije, upravljaju li kvalitetno svojim radnim vremenom? Potrebno je snimiti stanje i pomoći svojem timu da unaprijedi te kompetencije. Primjerice, kako se bolje organizirati, brže tipkati, koristiti programe i digitalna rješenja…


Pročitajte više: Šestosatno radno vrijeme mom je sinu olakšalo prilagodbu na vrtić!


Hoće li procesi ispaštati uz skraćeno radno vrijeme?

Procesi moraju biti učinkoviti, fluidni, digitalizirani, jednostavno posloženi i jasno dorečeni. Dobri procesi mogu pokrpati’ manjak kompetencija (i osoblja!) i stalno se trebaju unaprjeđivati, kako bi se osigurala visoka razina učinkovitosti.

Mi stalno gledamo kako možemo nešto brže i jednostavnije napraviti, te što možemo digitalizirati pa da to samo sistem odrađuje. Najsretniji smo kada shvatimo da nešto sistem može automatski odrađivati umjesto nas i rastereti nas gomile posla. To nam omogućava da se bavimo kreativnim poslom, osobnim odnosom s kupcima i dobavljačima, daje nam priliku da opet sagledamo možemo li nešto još drugačije, jednostavnije i bolje.

Misija i ciljevi moraju biti jasni

Misija i ciljevi moraju biti jasni svakom članu tima, za cijelo poduzeće, tim, individualno. To je ono što nas drži usmjerene i fokusirane. Ako nemamo cilj, sasvim je svejedno vrti li se netko bez cilja šest ili osam sati.

Naš posao je moguće raditi s bilo koje lokacije na svijetu i bilo kada, jer ionako žongliramo s ogromnim vremenskim razlikama između nas i kupaca. Radimo remote, tako smo radili i prije korone. Koristimo zajednički sistem i bazu u cloudu, ali realno ja nemam mogućnosti (niti želje) vidjeti što tko radi u svakom trenutku. Svi imamo svoje ciljeve i dužnosti koje moramo odrađivati, ali ja nisam gospodar njihovog vremena.

Ne zanima me da li se netko uključio ranije ili kasnije, uzimao pet pauza ili otišao nešto obaviti usred radnog vremena. Ne bavim se time, bavim se procesima i rezultatima. Rezultati sve govore. A rezultati su svake godine izvan očekivanja što se tiče prihoda, kvalitete odrađenog posla, zadovoljstva zaposlenika i ugleda poduzeća na tržištu.


Pročitajte više: Kako sam privukla najbolji talent na tržištu u svoju malu agenciju na rubu grada


Motivirajte svoj tim

Naravno da ponekad netko ima dan kad mu se ništa ne da, ali sloboda uvijek dolazi uz odgovornost. Odgovornost za cilj, za kupce, za kolege, tako da u praksi itekako bude i dana kada se radi od jutra do sutra. Podrška smo si i pokrivamo se, slušamo jedni druge, ohrabrujemo se, dajemo savjete i pomoć, uskačemo jedni drugima.

Nezadovoljan i frustriran čovjek nikako ne može biti produktivan, proaktivan, kreativan niti inovativan. Ne može čak niti biti ljubazan.

Je li skraćeno radno vrijeme dobar izbor za vas?

Pri razmatranju prelaska na skraćeni radni tjedan, svakako je potrebno provjeriti sve temelje. Jesu li procesi prilagođeni? Ako ne, sagledati kako ih možemo poboljšati, unaprijediti, skratiti, da se nešto umjesto u pet koraka napravi u tri. Da li je Vaš tim motiviran ili će umjesto osam sati zabušavati šest sati? Što možete napraviti da ih motivirate? Što ih uopće motivira? Što bi vaši djelatnici trebali raditi bolje i brže da se posao odradi u šest umjesto osam sati? Kako da ih to naučite? Jesu li vam ciljevi jasno posloženi? Zna li svaki zaposlenik koja je vaša misija? Znate li vi?

I na kraju, ta promjena sigurno nije mali korak i potrebno je detaljno sve izvagati i pripremiti. Ali, najbitnije od svega je pitanje koja bi bila svrha prelaska na skraćeno radno vrijeme? Praćenje trendova? Povećanje zadovoljstva zaposlenika? Privlačenje novih talenata? Dobro razmislite o ovom pitanju i kada ga odgovorite, provjerite je li ta velika promjena zaista najbolji odgovor na Vaš problem i sretno!

Autorica: Ines Poljak Aritonović, direktorica turističke agencije Konture

Foto: Canva / privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -