Slavica Grkeš godinu dana radila dva posla kako bi podigla svoju turističku agenciju na noge

Slavica Grkeš pokrenula je vlastiti biznis sa samo 23 godine, i to u vrijeme dok je konobarila.

Na ideju za pokretanje vlastitog biznisa došla je kroz onaj obiteljski. Naime, njezina obitelj već 40 godina ima privatne smještajne kapacitete koji su radili samo glavnu sezonu dok se, na nagovor oca, Slavica nije pozabavila plasiranjem na internet i marketingom.

Kako su se rezultati u obiteljskom poslu pokazali jako brzo, došla je na ideju da iste usluge ponudi i drugim privatnim iznajmljivačima. U međuvremenu, paralelno uz studij, radila je kao turistički predstavnik za jednog njemačkog turoperatora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

300% rast u drugoj godini poslovanja

No, kako bi skupila dovoljno novaca za pokretanje posla, zaposlila se kao konobarica u lokalnom disko klubu. Što je naumila, to je ubrzo i ostvarila, pa je tako nakon godinu dana konobarenja pokrenula turističku agenciju Dominium. Prvu godinu postojanja agencije radila je dva posla – i u agenciji i u već spomenutom disku, i to kako bi zaposlenicima mogla isplatiti plaće, dok sama od agencije nije zarađivala ništa.

„Nije to bila tipična agencija, sa starim modelima suradnje na upit, nego se radilo o novosti na tržištu privatnih smještajnih kapaciteta i više o hotelskom tipu prodaje preko online booking kanala. Svaki hotel ima novac za odjele prodaje i marketinga, što nije slučaj s iznajmljivačima, pa smo pronašli način kako taj tip poslovanja približiti i njima. Našli smo brojeve telefona iznajmljivača na stranicama turističke zajednice, počeli ih zvati, predstavljati se i objašnjavati što radimo. Tražili smo i sastanke na kojima bi im mogli sve objasniti, što nam je oduzimalo puno vremena jer se još do tada nisu bili susreli s takvim modelima poslovanja. Nisu mogli vjerovati da je njihova jedina obaveza bila javljati nam rezervacije koje su dobili sami, kako bi mi mogli zatvoriti kanale prodaje“, ispričala nam je Slavica čija je agencija u drugoj godini poslovanja zabilježila rast od čak 300 posto!

Promet je jednakim postotkom rastao svake iduće godine, pa su od početnih 25 jedinica koje su imali u ponudi za iznajmljivanje, narasli na oko 500 diljem Dubrovačko-neretvanske županije.

Toliki rast nije slučajan, rezultat je cjelodnevnog angažmana, noviteta iznesenog na nezasićeno tržište i fleksibilnosti.

„Klasične agencije koje su nudile ustaljeni tip aranžmana malo su zakazivale i to prvenstveno na način da su uzimale veliku proviziju, a s radom su zapele samo tijekom sezone, dok smo mi odradili i predsezonu i postsezonu. Uhvatili smo se i online marketinga te sklopili ugovore s velikim turoperatorima u inozemstvu te svim online booking portalima i agencijama“, objasnila je Slavica dodajući kako to nije bilo tako lagano jer su bili novi i time na tržištu još nepoznati. No, isto tako, bili su među prvima u tom poslu, izgradili su dobar odnos s konkurencijom s kojom surađuju u svakoj prilici jer su oboje u prvo vrijeme “izletjeli” na tržište.

Nakon te prve godine rada u Dominiumu Slavica daje otkaz u disku i ostaje trudna, pri čemu radi sve do kraja termina te s posla odlazi u rodilište, a kako se sve to odvijalo usred sezone, nije si mogla priuštiti niti dulji porodiljni dopust. Nakon mjesec dana kod kuće, muž uzima porodiljni, pomaže i „baka servis“, a ona se vraća na posao.

Mnoštvo usluga i dobar tim ključ uspjeha

Djelatnosti agencije polako počinje proširivati, pa zapošljavaju dodatne ljude na poslovima čišćenja apartmana, potom dočekivanja gostiju, vođenju knjiga, dok nisu došli do situacije da im iznajmljivač da ključ u ruke i plati za određenu uslugu.

„Iznajmljivač se može odlučiti za samo jednu uslugu, na primjer booking ili sve zajedno. Fleksibilni smo i prilagođavamo se željama klijenata i svakom pristupamo na drugačiji način“, kazala je Slavica koja zbog rastućih potreba danas ima 10 zaposlenih, a u sezoni se taj broj popne i na 20.

Slavica_Grkeš_1

Tako velik broj zaposlenika ispod jedne mlade osobe brinuo je i Slavičine roditelje, pa ju je mama ponekad znala pitati može li ona to i ima li svim ljudima za isplatiti plaću. Na početku je nisu podržavali u pokretanju biznisa zbog straha od birokracije i općenito stanja u državi, a i zbog toga što je imala siguran posao u obiteljskom biznisu. No, kada su vidjeli da je uspjela u svemu što je naumila, čak je i njezin otac dao otkaz u tvrtki u kojoj je radio kako bi pomagao Slavici u njezinoj agenciji.

S obzirom na to da je u vlastiti biznis ušla sa samo 23 godine, tek je kasnije došla do spoznaje kako joj privatni život pati, kako nema vremena za obitelj baš onoliko koliko bi htjela te da može zaboraviti na godišnje odmore na koje nije niti otišla tri godine. No, sretna je što može provoditi ideje koje je zamislila, što se teško može napraviti kada radite za druge, jer za njih ste uvijek samo i jedino neki tamo radnik.

Imajući to na umu, Slavica je uvijek otvorena za ideje svojih kolega s kojima je odrasla i igrom slučaja započela suradnju u agenciji.

„Njima dugujem veliki dio razvoja cijelog poslovanja jer ekipa na poslu je najvažnija za zdravu atmosferu u kojoj se lako rađaju ideje. Potičem ih da te ideje podijele i o njima zajednički popričamo jer svaka nova zamisao može unaprijediti rad agencije. Imala sam sreću da imam odgovorne kolege koji rade na napretku tvrtke i vode je kao da je njihova“, istaknula je.

Da bi ostala „na nivou“, Slavica ljeti radi i 14 ili 18 sati dnevno, a zimi, kada se pripremaju za sezonu, „samo“ osam sati.

U budućnosti se ipak nada „stati na loptu“, priuštiti si koji slobodni vikend te pola smjene odraditi u uredu, a pola kod kuće.

U glavi pak trenutno ima samo ideje za proširenje i unapređenje biznisa – kao otvaranje praonice za posteljinu i rublje, čime bi ponudili dodatnu uslugu iznajmljivačima, ali i proširili njihovu. Sve to bit će na razini isključivo Dubrovačko-neretvanske županije, jer kako Slavica napominje, “nećemo se širiti na ostatak Hrvatske, jer želimo ovdje biti najbolji”.

Foto: privatna arhiva Slavice Grkeš

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -