Slobodni dani za vrijeme menstruacije – i to je moguće!

Možete li zamisliti da zbog bolova tijekom menstruacije u tvrtki u kojoj radite uzmete slobodne dane? I k tome još, zagarantirane slobodne dane koje možete iskoristiti svaki mjesec. Sigurno sam da vam to zvuči kao neki pararelni svijet.

Slobodni dani povećavaju produktivnost tvrtke

No, to nije tako za zaposlenice tvrke Coexist iz Bristola koja planira uvođenje službene mogućnosti uzimanja slobodnih dana tijekom menstrualnog ciklusa.

Ovom mjerom će, smatraju, poboljšati radni učinak i kreativnost njihovih zaposlenica, a izvršna direktorica tvrtke Bex Baxter, kaže da je to njihov pokušaj sinkroniziranja rada i prirodnog ciklusa kod žena.

„ Tijekom svoje karijere vidjela sam puno žena koje su se zbog bolnog menstrualnog ciklusa savijale od bolova i usprkos tome nisu smatrale da bi trebale otići kući. Smatram da to nije fer prema ženama i mi u našoj tvrtki imamo razumijevanje. Ako netko trpi bolove, potičemo ga da ode kući“, rekla je Baxter.

„Za žene, koje imaju bolne menstrualne cikluse, uglavnom je vrlo neugodno svaki mjesec tražiti bolovanje, jer misle da će ih zbog toga smatrati manje produktivnima“, Baxter.

No, osim toga, dodala je, da se slobodni dani tijekom menstrualnog ciklusa neće kvalificirati kao dani bolovanja nego će to biti mjera slobodnih dana, koju će svaka njihova zaposlenica moći uzeti tijekom menstruacije.

„U mnogim tvrtkama i poslovnim okruženjima prevladava krivo uvjerenje da slobodni dani slabe poslovnu produktivnost, smatram da je ženama za vrijeme menstruacije potreban odmor, dekica i topla juha“, kaže Baxter te dodaje da je žena najproduktivnija i najsposobnija odmah nakon menstruacije.

Također je dodala, da se mnoge zaposlenice srame reći da trpe velike bolove tijekom menstruacije, te naglasila da ovom mjerom želi ukloniti osjećaj srama i loš osjećaj žene zbog ove u društvu još tabuizirane teme.

No, tu nije samo riječ o uzimanju slobodnih dana ako se ne osjećate dobro, nego se ovom mjerom, zapravo želi i potaknuti ljude da se u poslovnom smislu daju upravo onoliko koliko to mogu, ni manje ni više.

“Ako radite u skladu sa svojim prirodnim ritmom, vaše će sposobnosti doći do izražaja i to je ono što će doprinijeti vašoj poslovnoj produktivnosti, a samim time i poslu koji radite”, zaključila je Baxter.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -