Iscrpljena direktorica uvodi 4-dnevni radni tjedan za sve zaposlenike

Prije 20 i više godina bilo je gotovo nezamislivo da radni tjedan traje više od 40 sati. Kako su danas vremena užurbana, a od svakog se zaposlenika očekuje da radi brže, bolje i više, radni tjedan od 40 sati postao je gotovo nezamisliv.

Isto tako, dok je nekada radni tjedan trajao od ponedjeljka do petka, a vikendi su bili rezervirani za obitelj i slobodno vrijeme – danas rijetko tko ne radi subotama, ili čak nedjeljama. Takav način života dovodi do velikog stresa, pa i manjka produktivnosti na poslu.

Tko kaže da biznis ne može biti jednako uspješan ako radni tjedan traje samo četiri dana?

Četverodnevni radni tjedan – stvarna mogućnost?

Erin Marteal, izvršna direktorica neprofitne organizacije Children’s Garden, pokušala je napraviti upravo to – uvesti radni tjedan koji će trajati samo četiri dana, piše The Washington Post.

„Želim ostaviti dovoljno vremena za sanjarenje, istraživanje, pomlađivanje, promišljanje – sve one stvari za koje znamo da su važne za produktivnost, ali su uvijek pogurnute na stranu zbog važnosti određenog trenutka“, rekla je Marteal.

Kako je zaposlena u kompaniji od njenih početaka, Marteal kaže kako je u 5 godina vrlo često radila prekovremeno i zamalo se dovela do burnouta.

„Kao zaposlenica koja se zamalo dovela do burnouta, shvatila sam da se treba zaustaviti i uzeti vremena za druge stvari u životu – obitelj, prijatelje, zdravlje i vrijeme za rekreaciju te učenje novih stvari. Ta me ravnoteža pomlađuje kao osobu i pridodaje onome što mogu uložiti u svoj posao.“

Savjeti za upravljanje vremenom

Shvatila je da ako želi biti uzor ne samo svom osoblju, već i drugim kompanijama, da mora krenuti od sebe i naučiti kako upravljati vremenom. Kako bi to uspjela, odlučila je angažirati Terry Monaghan, savjetnicu za time management, koja joj je dala neke savjete za uspješnije upravljanje vremenom.

Organizirajte raspored rada i prostor za rad

Prvi korak u organizaciji je napraviti generalni godišnji plan rada i staviti ga po cijelom uredu kako bi osoblje moglo vidjeti imaju li vremena staviti koju dodatnu obavezu na raspored. Problem nastaje ako nema dovoljno fizičkog prostora u uredu – tada je vrijeme za selidbu u veći ured.

Odlučite koji su vam prioriteti

Rijetko kada imamo priliku raditi samo na jednom projektu, bez obzira koliko velik bio. Savjetnica Monoghan predložila je stvaranje rasporeda s dodijeljenim projektima na uredski kalendar, kako bi svi znali tko radi na čemu i tko ima vremena za dodatan posao. Iako je multitasking danas dosta tražena vještina, istovremeno obavljanje poslova na dugoročnom planu smanjuje produktivnost.

Minimalizirajte ometanja

Ometanja na poslu su česta i gotovo ih ne možemo izbjeći. Korištenjem slušalica kolegama možemo reći da smo zauzeti i da nas ne ometaju, a mogu nam pomoći u koncentraciji.

Držite se plana

Kada napravite godišnji plan, držite ga se. Jer ako uzmete dodatan projekt, a imate premalo ljudi za to, zbog tog će projekta neki drugi morati biti otkazan ili nijedan neće biti napravljen kako treba.

Razgovarajte s osobljem

Najvažnija stvar za produktivnost na poslu su dobri odnosi među zaposlenicima i njihovim šefovima. Zaposlenici mogu imati odlične ideje za razvoj i rast biznisa, a savjetnica Monaghan predložila je Marteal da ima otvoren i iskren razgovor sa svojim zaposlenicima o tome koje su točno ideje ostvarive, a koje nisu.

slobodni_petak_1

Organizacijom vremena do osobnog razvoja zaposlenika

Marteal je primijenila ove savjete te uskoro planira uvesti nešto što je ona nazvala „Fire Fridays“, odnosno „Vatreni petak“. Na ideju za “Fire Friday” došla je kada je pročitala pjesmu u kojoj je pisalo da plamen gori najjače kada ima dovoljno prostora za to.

Plan joj je da zaposlenici organizacije imaju radni tjedan od samo četiri dana, dok bi petak bio slobodan za osobni razvoj. Tako zaposlenici petkom ne moraju dolaziti na posao, a svaki petak u mjesecu organizirala je drugačije:

  • Prvi petak ne moraju raditi ništa vezano za posao
  • Drugi petak mogu iskoristiti za osobni razvoj
  • Treći petak bi zaposlenici trebali čitati ili pisati – naučiti nešto novo.
  • Četvrti petak planira rad na nekim društveno korisnim projektima ili suradnju s drugim neprofitnim organizacijama u industriji.

„Savjeti za upravljanje vremenom već su se pokazali korisnim za osoblje. Shvatila sam da provodimo svaki dan prezauzeti i pod stalnim stresom. Ali ako provedemo neko vrijeme radeći stvari koje su važne, na kraju se života možemo osvrnuti i zapravo se osjećati dobro kada pogledamo na koji smo način potrošili to vrijeme“, zaključila je Marteal.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -