Hrvatska IT tvrtka osmislila uređaj za praćenje kvalitete zraka, a dostupan je – svima

Zagađeni zrak je ‘nevidljivi ubojica’ te predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih rizika diljem svijeta. Prema rezultatima istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije prisutnost štetnih plinova i čestica u atmosferi rezultira sa sedam milijuna prijevremenih smrti godišnje.

Zagađeni zrak ubija

Nakon dugogodišnje suradnje s poslovnim klijentima, tehnološka inovacija hrvatske kompanije Smart Sense sada je napokon dostupna i svima koji žele mjeriti i utjecati na zrak koji udišu. Radi se o sofisticiranom IoT (Internet of things) sustavu My Sensees za praćenje kvalitete unutarnjeg zraka. Uz ovaj senzor korisnici mogu u realnom vremenu saznati kakvoću zraka u prostoru u kojem borave i to kroz mjerenje CO2, razine lebdećih čestica veličina veličina PM1, PM2.5 i PM10 te temperature i vlažnosti zraka.

“Svojim djelovanjem i svojim uređajima želimo širiti svijest o važnosti praćenja kvalitete zraka. Želimo doprinijeti stvaranju zdravijih i pametnijih okruženja za sve nas”, komentirala je direktorica kompanije Hana Matanović.

Iste takve uređaje trenutno koriste poslovni subjekti širom svijeta, a ovo je prvi put da kompanija svoje proizvode predstavlja i široj javnosti. Njihovi smart sustavi za analizu zraka sada su dostupni svima koji žele pratiti kvalitetu i čistoću zraka u vlastitom domu kako bi si na taj način osigurali zdraviji život u svojoj sredini. Proizvod će u Hrvatskoj za privatne korisnike biti dostupan kroz lanac trgovina Svijet medija.


Pročitajte više: Tekuće drveće – srpski znanstvenici imaju rješenje za onečišćenje zraka


Poboljšanje životnih navika: My Sensees

“Naša misija je motivirati ljude da obogate svoje domove uređajima koji će uvelike pomoći u poboljšanju životnih navika. Želimo stvoriti zdravije društvo i sve korisnike potaknuti da prate kvalitetu zraka koji svakodnevno udišu jer zahvaljujući našem sustavu mogu stvoriti zdraviju mikroklimu za sebe i svoju obitelj“, zaključuje Matanović.

Kompanija Smart Sense osnovana je 2013. godine s ciljem da inovacijama i složenim tehnologijama obogati svakodnevni život korisnika. Osim tehnoloških inovacija za unutarnji prostor, Smart Sense je razvio i sustav Sensees koji služi za praćenje kvalitete vanjskog zraka i okolišnih parametara te je ujedno i najprisutniji proizvod u Hrvatskoj i svijetu, a njegovi krajnji korisnici su najčešće gradovi i ekološke i zdravstvene institucije. Stanice su implementirane u brojnim hrvatskim gradovima te u gradovima diljem svijeta.

Proizvod My Sensees će u Hrvatskoj za privatne korisnike biti dostupan u trgovinama Svijet medija. Više o proizvodu pročitajte ovdje.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -