“Sorry, kasnim!”-kako se riješiti navike kašnjenja?

Pripadate li onoj kategoriji ljudi kojima je sms sadržaja „Sorry, kasnim!“ template koji vrlo često koristite?

Kašnjenjem odajemo dojam neprofesionalne osobe koja ne cijeni tuđe vrijeme

Ako je vaš odgovor potvrdan, pročitajte ovaj članak, ali da pritom ne zakasnite na sastanak. Ako je negativan, svejedno ga pročitajte i naučite se nositi s onima koji će vam upravo sada zakasniti na sastanak.

Kašnjenje je loša navika koju je vrlo teško promijeniti, ali je bitno znati kako ona utječe na sve one kojima kasnimo. Bilo da se radi o kašnjenju na dogovor s prijateljima, obiteljski ručak, priredbu djetetu ili na poslovni sastanak, jednaka šteta se radi. Time odajemo dojam da ne cijenimo tuđe vrijeme, ali očekujemo da će nam se tolerirati sve te zakašnjele minute. E pa, ako ne znate, neće se tolerirati ukoliko je to učestalo i ako se minutaža konstantno povećava.

Jeste li dovoljno važni da vas se čeka?

Kašnjenje  na posao ili poslovni sastanak je neozbiljno i ne ostavlja dojam osobe u koje se može imati povjerenja i na koju se može računati. I dok neki nisu toga uopće svjesni, neki pak redovito kasne i drugi im to odobravaju pa samim time to postaje njihov stil života. Također, tu su i oni koji kasne kako bi dokazali svoju važnost i premoć u smislu „Ja sam dovoljno važna osoba da me se čeka“. Ne znam nikoga tko je toliko važan da mu se to tolerira osim doktora koji će mi obaviti životnu važnu operaciju. Međutim, u većini slučajeva kasnimo jer si previše opteretimo raspored i mislimo da sve stižemo.

Čemu vam služe sve te elektronske igračke?

Ne zovu su bez razloga pametni telefoni koji sadrže brojne korisne aplikacije. Stavite si podsjetnik u kalendar, mail, alarm ili gdje god je to moguće. Neka se taj podsjetnik dovoljno rano aktivira da možete stići na vrijeme. I neka bude glasan, jako glasan i dovoljno iritirajući da ne poželite stisnuti snooze i time ga odgoditi već da jednostavno krenete.

Budite ispred vremena

Uvjerite sebe da je sastanak u 7.45 iako je u 8. Uredite si vrijeme na kompjuteru, ručnom satu, mobitelu i svim satovima u prostoriji tako da uvijek budete ispred vremena, bar 15 minuta.

Motivirajte se vremenom samo za sebe

Možda vas dodatni poticaj može biti to da ukoliko dođete ranije, imat ćete 15 minuta za sebe prije nego što ostali dođu. To vrijeme možete iskoristiti da zauzmete mjesto u sobi, pripremite materijale, obavite ostale razgovore, pročitate mailove ili jednostavno za popravljanje šminke i frizure.

Uzmite pauzu

Pokušajte izbjegavati zakazivanje sastanaka jedan za drugim. Uzmite dovoljno dugački razmak da stignete predahnuti i na kraju, doći s jedne lokacije na drugu. Ne možete predvidjeti hoće li se neki sastanak odužiti i probiti vremenski rok, a vi ćete već tada kasniti na druge obveze.

Živimo u 21. stoljeću

Na kraju, ipak živimo u 21. stoljeću i nema potrebe zazirati od video konferencijskih ili Skype razgovora. Iako u našem društvu to i nije toliko čest način komuniciranja, on je zaista praktičan jer štedite vrijeme na vožnji do lokacije, a samim time i smanjujete mogućnost kašnjenja.

Mijenjajte sebe pa druge

Kasniti nekome je sebično, nimalo produktivno i trošenje tuđeg vremena. Kada kasnite nekome na sastanak, ta osoba će kasniti sa svojim sljedećim obvezama i na kraju, kasnit će svojoj obitelji. Promijenite tu lošu naviku i jednostavno dođite na vrijeme.

Vi kojima drugi kasne, imajte na umu da promijeniti nekoga ne možemo, ali zato možemo mijenjati sebe i nadati se da će ta promjena utjecati na druge. Sve dok toleriramo tuđa kašnjenja i vjerno čekamo, mi odobravamo njihovo ponašanje i potičemo ih da to čine opet. Ne čekajte ih više, radi njihova dobra, a i da vama ostane više vremena za sebe i obitelj.

Danijela Živković je magistrirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti i svoje iskustvo i vještine brusi u korporativnom svijetu. Za nju je kvalitetna komunikacija ključ uspjeha te je mišljenja kako se nedostatak određenog iskustva ili znanja, uvijek može nadomjestiti umijećem komuniciranja. Njezin stav je kako je najbolje plaćen posao onaj koji voliš raditi, a ne koji moraš te kako bismo svi trebali stremiti ka tome.

Prethodni članakPoslovne haljine
Sljedeći članakNe zaboravite disati

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bespovratne potpore za digitalizaciju

Natječaj za bespovratne potpore za digitalizaciju eliminira većinu tvrtki i obrta...

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je poziv "Bespovratne potpore za digitalizaciju" namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima. Cilj je osigurati...