Spam – kako ga prepoznati i što s njim?

Neželjene poruke ne samo što su dosadne, već i neopreznima mogu lako zagorčati i zakomplicirati život. Evo nekoliko savjeta kako ih prepoznati i postupati s njima.

Kako prepoznati spam?

Spamom se smatra bilo koja neželjena komercijalna elektronička poruka. Često služe kao alati za prijevare, krađe identiteta, širenje računalnih virusa i slične ilegalne aktivnosti online. Mogu biti na engleskom, njemačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom jeziku.

Postoji više načina kako se možete zaštititi od njih. Važno je da poduzmete sve što možete sami, ali i da pravilno postupite kad vam u sandučić zaluta takva pošta.

Prvo pravilo glasi: ako ne znate pošiljatelja ili primite poruku s adrese s koje ne očekujete e-poštu, u pitanju je nešto sumnjivo. Naravno, može se dogoditi da u takvom obliku stigne i nešto što vam je potrebno i korisno. No, najčešće to neće biti slučaj. Stoga su poruke od nepoznatih pošiljatelja prve na popisu sumnjivaca koje treba brisati bez otvaranja.

U idućem koraku provjerite adresu. Sadrži li dugi niz brojeva i slova prije znaka @, možete se kladiti da je riječ o spamu. Također, službene e-mail poruke stizat će sa službenih domena (recimo, e-pošta od nas stizat će s domene @womeninadria.com), pa stoga budite oprezni ako primite mail koji stiže s drugih domena, naročito ako su vam nepoznate.

Mnogi slobodni strijelci i obrti, doduše, koriste Gmail i slične servise u službene svrhe. U takvim slučajevima primijenite prvo pravilo koje smo naveli.

Ako ste već otvorili poruku (namjerno ili slučajno), nikako ne otvarajte privitke i nemojte klikati na linkove u tekstu. Velika je vjerojatnost da ćete tako zaraziti računalo virusom.

Pogledajte što se u e-mailu traži od vas. Ako trebate hitno djelovati (odmah ili u roku od nekoliko sati) – recimo, dostaviti osobne podatke poput broja telefona, bankovnog računa i tome slično – velika je vjerojatnost da je u pitanju spam i(li) pokušaj prijevare.

Uvijek imajte na umu ovo pravilo: Ako je to što vam nude previše dobro da bi bilo istinito, gotovo sigurno jest. Bez obzira što nudili i koliko mali vaš doprinos treba biti, u pitanju je vjerojatno prijevara, koja bi vas mogla koštati puno vremena, živaca i novaca.

Obratite pažnju i na to kako je poruka napisana. Ako je polupismena, kao da je netko provukao tekst kroz Googleov Translator i objavio ga bez ispravaka, u glavi bi vam trebalo zazvoniti zvonce za uzbunu. Razlog za sumnju, uz dosad navedeno, trebaju biti i slika/ilustracija u tijelu poruke, veliki blokovi teksta, namjerno iskrivljene riječi…

spam

Kako spam izgleda u praksi?

Evo primjera e-maila koji je stigao na jednu od naših javnih adresa. Prenosimo ga onako kako nam je stigao, bez ikakvih izmjena. Dodali smo samo naše komentare.

Od Dr.Terry Anderson

Brondesbury , North West

London England

 Dragi prijatelju .

 Ja sam Dr.Terry Anderson iz Brondesbury , North West London , ovdje u Engleskoj . Radim za UBS Investment Bank London grani .

Ako ste ignorirali naše savjete i otvorili poštu s adrese koju ne poznajete, često će se pred vama naći ovakav tipičan uvod za spam poruku kojom se pokušava nasanjkati lakovjerne takozvanom nigerijskom prijevarom.

Pošiljatelj će se često predstavljati kao bankar, odvjetnik ili liječnik, ponekad čak i kao djelatnik neke državne institucije, ne bi li vas zvučnom i uglednom titulom pridobio da mu povjerujete.

Nemojte nasjesti.

Pišem vam iz mog ureda koji će biti od velike koristi za nas oboje . U mom odjelu, kaočlan grupe Izvršni odbor za i glavni Risk Officer ( Greater London Regionalni ured) , otkrio sam jedan napušten zbroj £ 15 milijuna Velika britanska funta ( Petnaest milijuna Velika britanska funta ) u račun koji pripada na jednom od naših inozemnih kupaca kasnu gospodin Steve Allen koji je na žalost izgubio život u prometnoj nesreći uključujući i njegovu ženu i kćer jedinicu .

Ovaj je dio poruke mamac. Iznosi i valute će varirati, kao i razlozi zašto je toliki novac odjednom ostao bez vlasnika te zašto se obraćaju baš vama. U nekim će slučajevima tvrditi i da je u pitanju neki vaš daleki rođak, osoba istog prezimena, odbjegli diktator i tome slično. No, u pravilu će ponuditi prilično velike novce, rjeđe zlato i druge dragocjenosti.

Obratite pozornost i na to kako je poruka pisana – puna je gramatičkih i pravopisnih pogreški.

Izbor kontaktiranja vam je pobudila iz geografske prirode gdje živite , posebno zbog osjetljivosti ove transakcije . Službenici banke su čekali za bilo koju od rodbine da dođe – up za ovu tvrdnju, ali nitko nije učinio to . Ja osobno je neuspješna u locirati rodbine za 4 godine , ja tražiti vaš pristanak da vam predstaviti kao najbliži rođak / Hoće korisnika za pokojnika ovog fonda , tako da je prihod od ovog računa u vrijednosti od £ 15 milijuna funti bit će prebačen na bankovni račun , kao najbliži rođak na kasne gospodina Steve Allen .

To će biti isplaćena ili dijeli u ovim procentima , 60% za mene i 40% na vas . Ja sam osigurao sve potrebne zakonske dokumente koji će se koristiti za kopiju ove tvrdnje smo izradu . Sve što trebate učiniti je ispuniti u svoje nazive dokumenata i legalizirati ga u sudu ovdje da vam pokazati kao legitimnog korisnika fonda .

Čak i kad ovaj navod ne bi bio dio pokušaja prijevare – što sasvim sigurno jest – ova vas osoba pokušava nagovoriti na sudjelovanje u pokušaju stjecanja novca na nezakonit način (pomoću lažnog predstavljanja). A to je zakonom kažnjivo i u Velikoj Britaniji, i kod nas.

Sve sam zahtijevaju sada je vaš iskren suradnju , povjerljivost i povjerenje kako bi se omogućilo nas vidi kroz ovu transakciju . Jamčim vam da će ovo biti pogubljen pod legitiman dogovoru koji će vas zaštititi od bilo kršenja zakona . Želim da shvatite da sam radio u toj banci za 17 godina , a ja sam bio u mogućnosti osigurati sve pravne dokumente kako bi se omogućilo što naslijediti ovaj fond

 Navedite mi sljedeće : kao što smo nekoliko dana da ga pokrenuti kroz to je vrlo HITNO MOLIM .

 1 . Puni naziv

2 . Vaš Direct broj mobitela

3 . Ti si Kontakt adresa

4 . Datum rođenja

 Nakon što je prošao kroz metodički traži, odlučio sam se obratiti vam u nadi da će naći ovaj posao zanimljiva . Molimo na Vašoj potvrdi ove poruke i ukazuje na svoj ​​interes da će vas opskrbiti s više informacija . Nastojati javite mi svoju odluku što je prije moguće .

Srdačan pozdrav ,

Dr.Terry Anderson

Broj mobitela +447024082122

Uz dodatni pokušaj legitimacije (navodi kako ima 17 godina bankarskog iskustva) i upozorenje kako trebate žurno djelovati, prevarant pokušava doći do vaših osobnih podataka.

Da li bi inače dali broj telefona i e-mail adresu osobi koju ne poznajete i nikad ju niste ni vidjele? Nemojte ni u ovom slučaju.

Što možete i trebate poduzeti kad dobijete spam?

1) Obrišite poruku čim shvatite da je spam.

2) Nikada im ne odgovarajte.

3) Nikad ne šaljite osobne podatke e-mailom, osim ako baš morate i ako ih šaljete osobama koje poznajete i kojima vjerujete.

4) Ako imate volje, prijavite ih kad god možete, svom administratoru, pružatelju internetskih usluga ili CARNET-u . Najbolje najkasnije do 48 sati nakon primitka poruke.

5) Instalirajte i redovno održavajte antivirusni softver. Aktivirajte anti-spam zaštitu i osobni vatrozid (firewall).

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -