Daria Loos Glebov: “Zaposlenicima treba pružati prilike za razvoj. Stvoreni smo da učimo”

Kao mala Daria je htjela biti učiteljica, studirala je psihologiju, a sad radi u odjelu ljudskih potencijala u IT sektoru. Iz perspektive koju ima danas, govori nam kako se svo troje zapravo savršeno nadopunjuje. Krenula je raditi još kao studentica. Iz tadašnjeg Microsofta nazvali su fakultet i tražili nekoga tko bi se dobro snašao u HR-u. Poslali su nju. Tako je cijelu karijeru nastavila graditi upravo u HR-u, no kako kaže, psihologija se uvijek tu proteže kao nešto što je konstanta i poziv, a ne posao. To je ujedno i njezina najveća ljubav.

Vrijednosti tvrtke moraju biti usklađene sa životnim

Kroz karijeru je radila i u drugim industrijama, ne samo IT-ju, no s vremenom se poželjela vratiti u branšu u kojoj je krenula. Od kolegice je čula da u Spanu imaju otvorenu poziciju i ostalo je povijest. Kada je došla u Span prije osam i pol godina bilo je oko 150 zaposlenika što je značilo i direktniji kontakt. Imala je priliku jako dobro upoznati sve s kojima je surađivala, što je među ostalim bilo izuzetno korisno, jer je tako razvijala sebe, ali i pomagala ostalima u razvoju karijere. Danas je Daria Senior Learning & Development specijalistica, a tijekom karijere radila je na specijalističkim i voditeljskim funkcijama.

Educirala se u KBT i ACT psihoterapiji, za business coaching i ima certifikate za nekoliko razvojnih alata. Daria zaista živi svoju poziciju Senior Learning & Development specijalistice jer niti sa svojom edukacijom i razvojem nije stala. Govori nam kako su jedne od njezinih glavnih životnih vrijednosti konstantan razvoj i usavršavanje. Psihologija i poslovanje teme su o kojima stalno voli učiti, a razvija i razne leadership i talent programe.

“Kroz život nas vode naše vrijednosti. Iz svojeg iskustva mogu reći da je podudaranje naših osobnih vrijednosti i vrijednosti kompanije u kojoj radimo izuzetno važno. Ako je to dvoje u nesuglasju odmah smo nezadovoljniji, a na poslu provodimo veliku većinu svojeg dana i tada nastaje problem. Kod novih generacija koje dolaze vidimo kako često biraju poslodavce prema tome koje vrijednosti njeguju”, objašnjava Daria.

Njezin se sustav vrijednosti, koje živi svaki dan, poklopio sa Spanovima. Zbog toga se na poslu osjeća motivirano i ugodno. U okruženju je koje je iz dana u dan potiče da se dalje razvija i osjeća odgovornost prema kolegama i korisnicima da bude najbolja što može biti.


Pročitajte više: Span dobio nagradu Zagrebačke burze za dionicu s najvećim porastom prometa


Voli svoj posao, ali normalno je da nije uvijek idealno

Kroz godine učenja i životnog iskustva naučila je kako ju direktna suradnja s ljudima ispunjava. Po prirodi je ekstrovert. Može se zatvoriti dva dana i pripremati neki trening, ali onda to mora s nekime podijeliti.

“Kroz direktnu komunikaciju s ljudima dobivamo instant reakciju na informacije koje dijelimo, i to mi je jako zanimljivo promatrati“, govori nam Daria.

Isto tako, posebno joj je drago kad vidi da je nešto što je provela u kompaniji dovelo do promjene u ponašanju, a samim time i boljih rezultata osobe ili odjela. Pravi primjer za to je Span Managment Academy, interni projekt čiji je cilj educirati zaposlenike i pripremiti ih za preuzimanje uloga s većom odgovornosti. Ponosna je na studentsku praksu koja se provodi pod nazivom Span Academy. Kroz nju studenti dolaze u doticaj s realnim sektorom i dobivaju dublji uvid što je Span, kako je u njemu raditi, a najbolji često u Spanu i ostaju.

Bez izazova je razvoj nemoguć

Razvoj zaposlenika izuzetno je važan u svakoj kompaniji jer razvoj zaposlenika prati i razvoj kompanije.

“U Spanovoj kulturi je da volimo učiti”, govori nam Daria.

Ne misle da znaju sve, već su otvoreni za nova znanja, vještine i spoznaje. Kad se ljudima daju alati za razvoj jača se njihovo samopouzdanje i drugačije komuniciraju i surađuju. Želja za znanjem posebno je izražena kod mlađih generacija koje stalno traže dodatni napor.

“Ljudi nisu stvoreni za to da stagniraju i ostaju gdje jesu. Iz svakog životnog iskustva može se nešto naučiti, jedino je pitanje tko će ti pomoći da oblikuješ povratnu informaciju i počneš ju primjenjivati. Svi mi možemo puno učiti, ali primjena je najvažnija kako bi nešto stvarno usvojili i rekli ‘okej, imam tu kompetenciju i želim se razvijati u tom smjeru’”, pojašnjava Daria.

U 15 godina karijere susrela se s raznim izazovima. Nekad nije bilo moguće provesti projekt koji je htjela, imala je ideje koje nisu primjenjive, ponekad nije imala dovoljno znanja i iskustva da bi uspješno realizirala. Ipak, smatra da se upravo kroz takve situacije razvijaš i rasteš. Uz smijeh kaže da ima optimizam pamćenja – ne sjeća se puno teških prepreka, već više škola iz kojih je nešto trebala naučiti. Bez njih ne bi imala samopouzdanje koje ima danas. Naučila je kako se zauzeti za sebe, iskomunicirati svoje potrebe bez da naruši odnose, kad preuzeti inicijativu i još mnogo toga.


Pročitajte više: Ana Vukšić iz Spana: Lakše je do IPO-a kad šef poruči ‘Odmori se’


Ne odvaja privatno i poslovno

Privatni i poslovni život, tvrdi, ne balansira dobro.

“Nosim posao kući i nosim kuću poslu. Ja sam jedna osoba, ne razdvajam se na dvije, pa jedna ide doma, a druga ostaje tu. Ako tražim balans, onda me to stresira. Jednostavno sam prihvatila da sam to sve ja”, govori.

Span je također dosta otvoren po pitanju toga, pa kaže da na poslu može pričati o obitelji, a kod kuće kako je bilo na poslu. Voli svoj posao i mišljenja je da na kraju života neće žaliti da je na poslu provela previše vremena. U svoje slobodno vrijeme, tvrdi, ne bavi se “super kul” stvarima.

“Imam onaj neki klasičan život”, zaključuje no kad nam krene nabrajati – sve je, samo ne klasično i dosadno.

Ustaje u 5 i 30, a ide spavati u 22 sata. Voli trčanje i pilates. Jako je društvena, voli putovanja, a „hrani se“ druženjem s obitelji i prijateljima, prirodom i šetnjama. Puno se educira. Istražuje teme koje je zanimaju i koje su trenutno aktualne, a tiču se psihologije i ljudskih potencijala. Kako sve to smjestiti u 24 sata, zna samo ona…

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -