Zašto samo muškarci dobivaju glamurozne zadatke i što možete učiniti po tom pitanju?

Neki poslovi omogućavaju da vas se lakše primijeti, dok druge odgovornosti na radnom mjestu to ne čine. U većini radnih okruženja postoji neravnoteža između te dvije opcije. Zašto je tome tako i kako to promijeniti?

Žene u pozadini

Istraživanja pokazuju kako šefovi češće muškarcima daju glamuroznije i vidljivije poslove, dok ženama ostaju oni manje poželjni zadaci, donosi CNN.

Što su to glamurozni zadaci može varirati od posla do posla, odnosno od jedne do druge industrije. Uglavnom se radi o poslovima višeg profila, odnosno onima koji su više nagrađeni. To može biti sve od privlačenja klijenta ili vođenja tima pa do održavanja prezentacije pred „glavešinama“ u tvrtki.

Ovakvi trendovi pokazali su se istinitim i za sveučilišno okruženje. Rezultati potvrđuju kako muški profesori češće rade na istraživanjima, a žene čine veći postotak u članstvu komisija. Oba posla su važna, ali akademska istraživanja i njihova redovna objavljivanja daju mogućnost za dobivanje stalnog posla.

„Nema ništa u glamuroznom poslu što ga čini vrjednijim od drugih. Puno toga ovisi o situaciji. Što se smatra vrijednim ovisi i o vrsti posla koja je zaposlenicima važna za dugoročni poslovni uspjeh, a to se mijenja od jednog do drugog radnog mjesta“, ističe Joan C. Williams, direktorica „WorkLife Law“ centra na kalifornijskom pravnom fakultetu.

Vaše vrijeme je vrijedno

Takozvani „uredski poslovi“ koji uključuju svakodnevnu organizaciju, vođenje bilješki i administrativni dio često se ostavljaju ženama.

Veliki dio uzroka ove neravnoteže skriva se u nejednakim mogućnostima za uspjeh, ali i u činjenici da žene češće svojevoljno biraju zadatke čiji su rezultati na kraju manje vidljivi.

Sindrom tajnice u svojoj je knjizi Zašto smo manje plaćene opisala Gordana Frgačić.

„Tajnica naporno radi težak posao koji je malo cijenjen. Stoga ne očekujte da će vas više cijeniti ako se ponašate kao tajnica.“

Mikronejednakosti iz svakodnevnog života, poput čišćenja, njegovanja ili planiranja obiteljskih događaja, prešle su u korporativni svijet.

spolni stereotipi

Menadžeri mogu, manje ili više svjesno, smatrati vrijeme ženskih zaposlenica manje vrijednim od onoga muških kolega.

„Moguće je pomisliti da muškarac ima pametnijeg posla od rješavanja nekih svakodnevnih sitnica pa mu ne želite smetati. A ženu je sasvim u redu zamoliti da takve stvari rješava“, kaže Linda Babcock, profesorica na fakultetu Carnegie Mellon.

Dok žene rješavaju takve poslove, muškarci imaju vremena „zgrabiti“ prave zadatke koji će im donijeti pohvale i priznanja.

„Moramo shvatiti da je ono što će nas dovesti do uspona upravo taj glamurozni posao. I zato se moramo pobrinuti da takve poslove i dobijemo“, naglasila je Williams.

Kako reći „ne“?

Prvo što žene moraju napraviti je bez straha ostaviti beznačajne uredske poslove.

„Pobrinite se da dobijete glamurozne poslove, a onda kad vam netko nakon toga pokuša ponovno dati kakav „uredski posao“, objasnite kako imate važnijeg posla i predložite nekoga primjerenoga tko bi mogao preuzeti ostale zadatke“, predlaže Williams.

Na ovaj način žene si mogu osloboditi vrijeme za poslove koji će im zaista donijeti priliku za napredovanje, ali i raspršiti posao na više ljudi, što će im olakšati rad.

S njom se slaže i Gordana Frgačić, koja preporuča ženama da preporuča da svaki dan vježbaju rečenicu “žao mi je, ali ne mogu”.

„Radno mjesto nije vaš dom, tu niste dužni brinuti se o nikome. Ako i pristanete, dajte im jasno do znanja da je to iznimka jer će se u protivnom to ubrzo podrazumijevati kao vaša dužnost“, savjetuje.

Pokažite što znate

spolni stereotipi

Jednom kada i dođu do značajnijih uspjeha, žene ih slabije ističu. Nedavno LinkedInovo istraživanje pokazalo je da žene rjeđe od muškaraca pričaju o svojim poslovnim iskustvima i dobrim rezultatima.

Osim spomenutim sindromom tajnice, žene si zatvaraju vrata poslovnog napretka upravo zbog manjka samopromocije. Izgleda da se to ne događa bez razloga.

Jedna australska studija pokazuje kako samopouzdanje povećava šansu za napredovanjem u karijeri kod muškaraca, ali ne i kod žena. Prema nekim saznanjima, aktivna samopromocija može čak i naštetiti ženskoj karijeri.

Ako i prijeđu zid spolnih stereotipa, to se ženama može vratiti kroz kontraefekt. Tada ih se smatra dominantnima, agresivnima, arogantnima i manje simpatičnima od muškaraca koji se ponašaju na isti način.

Ipak, sve je više žena na visokim pozicijama koje mijenjaju takve stereotipe, pa je pravo vrijeme da žene nauče reći „ne“, preuzmu inicijativu i karijeru u svoje ruke i sve se više počnu hvaliti svojim zasluženim postignućima.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Mazalin izvršna direktorica

Dok javno zdravstvo guše liste čekanja, u fokus dolaze privatne klinike

Centar za žensko zdravlje, pružatelj usluga vrhunske kvalitete s više od 10 priznanja NajDoktor, poliklinika u koju se pacijentice uvijek vraćaju...