Sportašice preuzimaju tron kada je u pitanju plaća!

Često se dobiva osjećaj kako je sport “muška stvar” u kojoj vladaju isključivo muškarci. Najvažnija sporedna muška stvar na svijetu definitivno je nogomet, no skoro svi ekipni sportovi zabavljaju mušku populaciju diljem svijeta. Naravno, žene nisu izuzete iz sportskog svijeta. Koliko je vrhunskih ženskih sportašica koje znamo? Ne može ih se izdvojiti s obzirom na broj. No što je s njihovom plaćom u usporedbi sa sportašima?

Kada su u pitanju spol i sport, nisu sve pobjede jednake. Jessi Miley-Dyer, bivša profesionalna surferica i trenutna potpredsjednica Svjetske surferske lige, ističe određene probleme. Smatra zanimljivim činjenicu o osvojenoj svoti natjecateljskog novca koja nije jednaka osvojenom iznosu muškarca. Koji stoji pored vas na tronu, jednak vama u osvojenom mjestu. Miley-Dyer činila je malu skupinu profesionalnih surfera koji su radili na tome da u svom sportu uvedu jednakost plaća.

Povezano: Žene u sportu manje plaćene jer nemaju iste mogućnosti kao muškarci

Sportašice i njihova pobjeda

Višegodišnja je to strategija koja se isplatila 2018. godine. Tada je Svjetska surferska liga pristala postati prva sportska organizacija sa sjedištem u SAD-u koja je omogućila jednaku plaću za svakog natjecatelja. Naravno, više nije bilo razgraničenja s obzirom na spol te je to počelo vrijediti diljem svijeta. Miley-Dyer naglašava kako je to stvorilo osjećaj većeg pokreta, koji će se primijeniti i na ostale sportove, ne samo na surfanje. Time su se žene ponovno počele osjećati jednake, jer to i jesu, bez ikakvih stereotipnih podjela.

Povezano: Serena Williams progovorila o nejednakostima s kojima se susreću strastvene žene

Alysia Montaño, olimpijska i sedmerostruka prvakinja SAD-a na 800 metara, razumije kako je riječ prvenstveno o vrlo sporom procesu. Još je ipak potrebno vrijeme kako bi se takva svijest usadila u sve sportove, ne samo u surfanje. Montaño je, između ostalog, poznata jer je u 34. mjesecu trudnoće otrčala kvalifikacijski krug za Usa Track&Field. Također, riskirala je sponzorstvo s Nikeom nakon što je za New York Times ispričala svoju stranu priče. Riječ je o tome kako trudne sportašice gube sponzorstva i ostaju bez plaća. No želja za jednakošću bila je jača od nje te se nije htjela odreći dojenja i majčinstva.

sportasice

Smatraju kako bi navijači te oni koji ih podupiru u podržavanju jednakosti u profesionalnom sportu trebali također progovoriti o ovom problemu. Dobro znamo kako nije riječ samo o sportu, već i o mnogim drugim pozicijama s kojima se žene susreću kroz karijeru. U vremenu u kojem živimo naglasak bi trebao biti stavljen na kvalitetu, a ne na spolne razlike i stereotipna razmišljanja!

Foto: Unsplash, Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -