Elon Musk i Mary Barra postigli dogovor! Tesla postavlja standarde

Tri najbolja prodavača električnih vozila na sjevernoameričkom tržištu postigla su sporazum – General Motors će, po uzoru na Ford, prihvatiti Teslin sjevernoamerički standard utikača za punjenje. To znači da će kupci GM električnih vozila imati pristup mreži Tesla Supercharger, piše Reuters. Ovaj zajednički dogovor najavili su izvršna direktorica GM-a Mary Barra te direktor Tesle Elon Musk.

GM bi mogao uštedjeti 400 milijuna dolara

GM i Ford zaključili su da su prednosti ovog ishoda veće od rizika da će se njihovi kupci, nakon korištenja Teslinih punjača, odlučiti za Teslu pri sljedećoj kupnji automobila. S druge strane, Ben Rose, predsjednik Battle Road Researcha koji prati automobilsku industriju, smatra da „vlasnicima Tesle neće biti drago gledati kako se Ford Mustang Mach-E puni dok oni čekaju u redu“, piše The New York Times.

Ova tri proizvođača u ovom trenutku zajedno čine oko 70 posto prodaje električnih vozila u SAD-u. Voditelji industrije smatraju da bi zbog različitih konektora za punjenje potrošači odustali od kupnje i korištenja električnih vozila pa je stoga dogovor bio nužan. Tesla Superchargers čine oko 60 posto ukupnog broja brzih punjača u SAD-u i Kanadi, prema podacima Ministarstva energetike SAD-a.

„Mislim da će ovo biti fundamentalna, sjajna stvar za napredak električnih vozila“, rekao je Musk tijekom razgovora s Barrom, a ona se složila da sve ide na bolje.

Dodala je da bi GM mogao uštedjeti 400 milijuna dolara od sporazuma. Savez između tri velika konkurenta i tri vodeća američka proizvođača električnih vozila od velikog je značaja za javnu politiku. Za početak, zajednički standard utikača za punjenje na tržištu Sjeverne Amerike odgovara i ulagačima. Dionice Tesle porasle su za 4 posto, a dionice GM-a za više od 4 posto. S druge strane, dionice kompanije za punjenje ChargePoint (CHPT.N) i EVgo (EVGO.O) pale su za više od 4 posto.


Pročitajte više: Mary Barra planira do 2025. stići Teslu u proizvodnji električnih automobila


Izvan Bidenovih uvjeta

Također, podsjetimo, da bi tvrtke imale pravo na milijarde dolara saveznih subvencija za nove stanice za punjenje na oko 7500 milja (12070 km) najprometnijih cesta u zemlji, moraju ispunjavati uvjet Bidenove administracije – usvajanje konkurentskog standarda „kombiniranog sustava naplate“ (CCS). Ovaj dogovor nije u skladu s njegovim uputama.

Nakon što su Ford i Tesla postigli dogovor, ministar prometa Pete Buttigieg rekao je za CNBC u svibnju da će se industrija na kraju dogovoriti za jedan sustav, ali da će adapteri omogućiti unakrsnu upotrebu.

Chris Harto, viši politički analitičar Consumer Reportsa, nazvao je ovu situaciju „efektom snježne grude“ jer sve više proizvođača automobila prelazi na Teslin standard. Ovaj dogovor između Tesle, GM-a i Forda izvršava pritisak na druge proizvođače automobila i neovisne mreže operatera za punjenje koji su usvojili CCS standard.

„Zbog toga je mnogo vjerojatnije da će NACS pobijediti u Sjevernoj Americi nad CCS-om“, rekao je David Whiston iz Morningstar Researcha. Dodao je da drugi pružatelji usluga punjenja još uvijek mogu koristiti CCS standard i oslanjati se na adaptere za opsluživanje vozila Tesla, Ford i GM.

Foto: Canva / @refreshercz Instagram / @theceomagazineglobal Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -