Svjetski je dan poduzetnica: Zbog direktorskih doprinosa žene sve manje osnivaju tvrtke, sufinanciranje vrtića na lokalnom nivou početnicama velika pomoć

19. studenog je Svjetski dan poduzetnica kojim se diljem svijeta slave poduzetnice,  te se želi ukazati na specifične izazove s kojima se one susreću i na važnost podrške kako njihov gospodarski potencijal ne bi ostao neiskorišten. Tim povodom Women in Adria i udruga Glas Poduzetnika već treću godinu izvještavaju o stanju ženskog poduzetništva u Hrvatskoj.

Raste interes žena za poduzetništvo

Na temelju financijskih izvještaja za 2020, u Hrvatskoj imamo 22 % tvrtki i 35% obrta u ženskom vlasništvu. U Hrvatskoj je na 31.12.2020. bilo 28 tisuća tvrtki i 31 tisuću obrta u ženskom vlasništvu. Općeniti trend je dobar te raste interes žena za poduzetništvo, od 2010 broj tvrtki u ženskom vlasništvu raste većom stopom od onih u muškom vlasništvu, isto tako i obrta.

Unatoč tome, vidi se da od 2019 godine direktorski doprinosi odvraćaju žene od osnivanja trgovačkih društava i da im jedina opcija za poduzetnički početak ostaje osnivanje obrta.


Pročitajte više: Zašto je izmjena Zakona o doprinosima nužna za poduzetništvo?


Zakonske odredbe ne štite poduzetnike – štete im

„Na žalost, nismo uspjeli uvjeriti Vladu koliko je izmjena Zakona o doprinosima štetna za poduzetnike početnike, a osobito žene poduzetnice jer propisuje da direktor tvrtke mora biti zaposlen na puno radno vrijeme. Poduzetnice s malom djecom rade cijeli dan, a efektivno to nije 8 sati i to se vidi na prihodima njihovih tvrtki. Minimalna osnovica plaće za direktora tvrtke raste iz godine u godinu čak i u ovim kriznim uvjetima. Tijekom korona krize 2020 poduzetnici koji nisu platili doprinose zaduženi su za njih kao fizičke osobe i ovršeni ako ih nisu platili, što ih je vjerojatno zauvijek odvratilo od poduzetništva i Hrvatske.  Procjena učinka zakona je napravljena i zaključci su da je zakon „izvrstan“ za zapošljavanje. Naravno, ako želite poduzetnike prikazati kao zaposlenike. „ istaknula je Ivana Matić, direktorica Women in Adria i članica Upravnog odbora udruge Glas poduzetnika.

Od uvođenja zakona, indeks rasta broja tvrtki u ženskom vlasništvu je u padu. U 2019, prije uvođenja zakona iznosio je 1.09 u odnosu na 2018, u 2019. 1.05, a u 2020 1.02.  S druge strane, broj obrta u ženskom vlasništvu i dalje raste po većoj stopi od obrta u muškom vlasništvu.


pročitajte više: Poreč poduzetnicama početnicama omogućava besplatan vrtić!


Radimo na poboljšanju uvjeta za poduzetnice

Women in Adria već godinama održava konferencije za poduzetnice diljem Hrvatske na kojima se osim edukacije i umrežavanja priča i s lokalnim vlastima o njihovim specifičnim izazovima. „Naši napori daju polako rezultate. Gradovi Poreč i Koprivnica su prihvatili naše prijedloge te u program poticanja poduzetništva uvrstili i financiranje vrtića poduzetnicama početnicama što će im olakšati prve poduzetničke korake. Važno je na poduzetnice gledati kao na ekonomsku kategoriju sa specifičnim izazovima, a ne kao na socijalnu kategoriju. Hrvatska se nalazi i u gospodarskoj i demografskoj krizi i ovakva podrška poduzetnicama je nužna te pozivamo i ostale gradove da se priključe inicijativi. Nadamo se da će i ostali gradovi slijediti ovaj primjer, preporučujemo da se ova potpora odobri početnicama do 3 godine poslovanja, a financira sukladno mogućnostima. “ ističe Matić.

Foto: Tatiana Syrikova, Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

poslovanje u estoniji

U RH ćete izgubiti 200, a u Estoniji 50 sati na...

Početkom ožujka za članice Women in Adria i članove Udruge glas poduzetnika održale smo webinar naziva Estonsko...
- Advertisment -