Liječnica donosi plan prehrane koji sprječava starenje!

Starenje kože je složen proces koji je određen unutarnjim i vanjskim čimbenicima koji vode progresivnom gubitku strukturnog integriteta i fiziološke funkcije. Kako čovjek stari i njegova koža stari te postaje suha i tanka, smanjuje se njezina elastičnost te se pojavljuju bore. Različiti medicinski postupci koriste se za ublažavanje kožnih promjena, a većina komercijaliziranih kozmetičkih proizvoda namijenjena je većini populacije. Ipak, starenje kože može se izregulirati i prehranom!

Korištenje krema protiv starenja može ili ne mora spriječiti proces starenja kože. Dakle, učinak tih proizvoda i reakcija tijela nije kod svih ista. Uzroci ove razlike mogu biti povezani s mnogim parametrima kao što su okoliš, prehrana i slično. Proces starenja kože dijeli se na unutarnji i vanjski proces starenja kože. Genetska pozadina utječe na unutarnje starenje kože koje vodi usporenoj proizvodnji kolagena i elastina te sporijoj staničnoj regeneraciji.

Proces unutarnjeg starenja kože udružuje se s fizičkim i psihičkim stresom, unosom alkohola, onečišćenjem okoliša, pušenjem i izloženosti ultraljubičastom zračenju koji predstavljaju neke od primjera vanjskog starenja kože. Unutarnje starenje u velikoj mjeri je genetski određeno dok je vanjsko starenje povezano s kumulativnim učincima okolišnih faktora. Dakle, da bismo zaustavili proces starenja kože potrebno je usmjeriti pažnju na sve prethodno navedene faktore.

Povezano: Sanja Trivunović: ”Danas kad je nestašica liječnika puno je lakše biti žena u medicini”

Starenje kože prevenirat će se prehranom

Koža je naš najveći organ koji se sastoji od više milijuna stanica koje su ovisne o stalnoj opskrbi kisikom i hranjivim nutrijentima. Svaka promjena prehrane, tjelesni ili psihički zamor, stres te hormonalni disbalans bit će vidljiv na našoj koži. Upravo zbog toga razumljivo je da je anti-age terapija danas ponajprije usmjerena na kožu. Također, bez dovoljnog unosa vode naša koža je dehidrirana. Proizvodnja kolagena i elastina se smanjuje, a veći broj bora postaje vidljiv čime privlačnost našeg lica neće biti kao prije. Voda je saveznik lijepoj koži!

Antioksidansi i vitamini

Da bi se smanjio učinak slobodnih kisikovih radikala koji igraju ključnu ulogu u procesu vanjskog starenja kože potrebno je konzumirati voće i povrće koje obiluje antioksidansima te vitaminima. Vitamini C i E glavni su u borbi protiv starenja kože, a vitamin A pomaže izgradnji nove kože i njezinoj obnovi od oštećenja. Vitamini B2 i B6 preveniraju pucanje kože, a njima obiluju razne vrste povrća, osobito zeleno lisnato povrće te jaja i cjelovite žitarice. Pojačano ljuštenje kože posljedica je nedostatka B12 vitamina koji se može pronaći u  zelenom lisnatom povrću, avokadu, sjemenkama (sezamove, bućine, lanene), ali i cjelovitim žitaricama kao što je zob te plavoj ribi.

starenje kože

Povezano: Kako njegovati kožu tijekom hladnog vremena?

Ključ zavodljive kože je u karotenoidima

Pigment karotenoid važniji je od pigmenta melanina kad je riječ o zavodljivosti kože. Jedna od studija pokazala je koliko je boja kože uistinu važna kad je riječ o privlačnosti kože i njezinom zdravijem izgledu. Zato ako do sad niste konzumirali mrkvu, crvenu jabuku, bobičasto voće, mandarine, dinju ili naranču razmislite o tome.

Zbogom šećeru, alkoholu, pušenju i masnoj hrani

Dokazano je da hrana bogata šećerom ne samo da deblja nego vas čini i starijima. Određeni kemijski procesi u tijelu uzrokuju da se šećer veže u krvotoku za bjelančevine, a time nastaju tvari koje utječu na kvalitetu kože. Najosjetljiviji proteini kože koji joj daju sjaj i čvrstoću su elastin i kolagen. Kad dođe do njihova oštećenja koža postaje umorna, naborana i beživotna. Hrana bogata šećerom ne samo da oštećuje kolagen nego i utječe na vrstu kolagena koji se sintetizira čime se situacija još pogoršava. Alkohol treba izbjegavati kako bi se preveniralo pucanje kapilara u koži, a nikotin jer ne dozvoljava hrani i kisiku ulazak u kožu. Masna hrana koja obiluje zasićenim i transmasnim kiselinama također nije dobar saveznik zdravoj koži.

Povezano: Tri koraka koja će usporiti proces starenja kože lica

Ključne namirnice za blistavu kožu

Sok od aloe vere koji obiluje vitaminima B,C,E i folnom kiselinom u količini od 30-50 ml ima anti-age učinak na koži. Đumbir je još jedna od namjernica koja je pokazala svoje blagodati kad je u pitanju koža. Samo tri tjedna redovitim unosom đumbira možemo ukloniti stresom uzrokovane promjene na koži i reducirati bore. Hrana crvene, narančaste i žute boje izvrstan je izvor C vitamina koji je bitan u sintezi kolagena. Bobičasto voće također je važan saveznik u borbi protiv starenja. Sastoji resveratrol, važan kod žena u razdoblju menopauze kad žena svake godine gubi po 1% kolagena u koži što dovodi do opuštenosti kože.

starenje kože

Dodaci prehrani

Ako ste pristaša dodataka prehrani onda obratite pažnju na to da vaši dodatci sadrže vitamin A, C i E, koenzim Q 10, kolagen te resveratrol koji čine zajednicu anti-age dodataka prehrani. Tajna zdrave i lijepe kože skrivena je u zdravoj prehrani čiji saveznici su život s čim manje stresa te dobar san!

Autorica članka je dr. med. Sanja Trivunović, NYCE.

Foto: 123RF, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -