Liječnica donosi plan prehrane koji sprječava starenje!

Starenje kože je složen proces koji je određen unutarnjim i vanjskim čimbenicima koji vode progresivnom gubitku strukturnog integriteta i fiziološke funkcije. Kako čovjek stari i njegova koža stari te postaje suha i tanka, smanjuje se njezina elastičnost te se pojavljuju bore. Različiti medicinski postupci koriste se za ublažavanje kožnih promjena, a većina komercijaliziranih kozmetičkih proizvoda namijenjena je većini populacije. Ipak, starenje kože može se izregulirati i prehranom!

Korištenje krema protiv starenja može ili ne mora spriječiti proces starenja kože. Dakle, učinak tih proizvoda i reakcija tijela nije kod svih ista. Uzroci ove razlike mogu biti povezani s mnogim parametrima kao što su okoliš, prehrana i slično. Proces starenja kože dijeli se na unutarnji i vanjski proces starenja kože. Genetska pozadina utječe na unutarnje starenje kože koje vodi usporenoj proizvodnji kolagena i elastina te sporijoj staničnoj regeneraciji.

Proces unutarnjeg starenja kože udružuje se s fizičkim i psihičkim stresom, unosom alkohola, onečišćenjem okoliša, pušenjem i izloženosti ultraljubičastom zračenju koji predstavljaju neke od primjera vanjskog starenja kože. Unutarnje starenje u velikoj mjeri je genetski određeno dok je vanjsko starenje povezano s kumulativnim učincima okolišnih faktora. Dakle, da bismo zaustavili proces starenja kože potrebno je usmjeriti pažnju na sve prethodno navedene faktore.

Povezano: Sanja Trivunović: ”Danas kad je nestašica liječnika puno je lakše biti žena u medicini”

Starenje kože prevenirat će se prehranom

Koža je naš najveći organ koji se sastoji od više milijuna stanica koje su ovisne o stalnoj opskrbi kisikom i hranjivim nutrijentima. Svaka promjena prehrane, tjelesni ili psihički zamor, stres te hormonalni disbalans bit će vidljiv na našoj koži. Upravo zbog toga razumljivo je da je anti-age terapija danas ponajprije usmjerena na kožu. Također, bez dovoljnog unosa vode naša koža je dehidrirana. Proizvodnja kolagena i elastina se smanjuje, a veći broj bora postaje vidljiv čime privlačnost našeg lica neće biti kao prije. Voda je saveznik lijepoj koži!

Antioksidansi i vitamini

Da bi se smanjio učinak slobodnih kisikovih radikala koji igraju ključnu ulogu u procesu vanjskog starenja kože potrebno je konzumirati voće i povrće koje obiluje antioksidansima te vitaminima. Vitamini C i E glavni su u borbi protiv starenja kože, a vitamin A pomaže izgradnji nove kože i njezinoj obnovi od oštećenja. Vitamini B2 i B6 preveniraju pucanje kože, a njima obiluju razne vrste povrća, osobito zeleno lisnato povrće te jaja i cjelovite žitarice. Pojačano ljuštenje kože posljedica je nedostatka B12 vitamina koji se može pronaći u  zelenom lisnatom povrću, avokadu, sjemenkama (sezamove, bućine, lanene), ali i cjelovitim žitaricama kao što je zob te plavoj ribi.

starenje kože

Povezano: Kako njegovati kožu tijekom hladnog vremena?

Ključ zavodljive kože je u karotenoidima

Pigment karotenoid važniji je od pigmenta melanina kad je riječ o zavodljivosti kože. Jedna od studija pokazala je koliko je boja kože uistinu važna kad je riječ o privlačnosti kože i njezinom zdravijem izgledu. Zato ako do sad niste konzumirali mrkvu, crvenu jabuku, bobičasto voće, mandarine, dinju ili naranču razmislite o tome.

Zbogom šećeru, alkoholu, pušenju i masnoj hrani

Dokazano je da hrana bogata šećerom ne samo da deblja nego vas čini i starijima. Određeni kemijski procesi u tijelu uzrokuju da se šećer veže u krvotoku za bjelančevine, a time nastaju tvari koje utječu na kvalitetu kože. Najosjetljiviji proteini kože koji joj daju sjaj i čvrstoću su elastin i kolagen. Kad dođe do njihova oštećenja koža postaje umorna, naborana i beživotna. Hrana bogata šećerom ne samo da oštećuje kolagen nego i utječe na vrstu kolagena koji se sintetizira čime se situacija još pogoršava. Alkohol treba izbjegavati kako bi se preveniralo pucanje kapilara u koži, a nikotin jer ne dozvoljava hrani i kisiku ulazak u kožu. Masna hrana koja obiluje zasićenim i transmasnim kiselinama također nije dobar saveznik zdravoj koži.

Povezano: Tri koraka koja će usporiti proces starenja kože lica

Ključne namirnice za blistavu kožu

Sok od aloe vere koji obiluje vitaminima B,C,E i folnom kiselinom u količini od 30-50 ml ima anti-age učinak na koži. Đumbir je još jedna od namjernica koja je pokazala svoje blagodati kad je u pitanju koža. Samo tri tjedna redovitim unosom đumbira možemo ukloniti stresom uzrokovane promjene na koži i reducirati bore. Hrana crvene, narančaste i žute boje izvrstan je izvor C vitamina koji je bitan u sintezi kolagena. Bobičasto voće također je važan saveznik u borbi protiv starenja. Sastoji resveratrol, važan kod žena u razdoblju menopauze kad žena svake godine gubi po 1% kolagena u koži što dovodi do opuštenosti kože.

starenje kože

Dodaci prehrani

Ako ste pristaša dodataka prehrani onda obratite pažnju na to da vaši dodatci sadrže vitamin A, C i E, koenzim Q 10, kolagen te resveratrol koji čine zajednicu anti-age dodataka prehrani. Tajna zdrave i lijepe kože skrivena je u zdravoj prehrani čiji saveznici su život s čim manje stresa te dobar san!

Autorica članka je dr. med. Sanja Trivunović, NYCE.

Foto: 123RF, Unsplash

Želite koristiti pogodnosti našeg Networka? Pridružite nam se!

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Inicijativa Glas poduzetnika zadovoljna predloženim mjerama

"U Inicijativi GLAS PODUZETNIKA vrlo smo zadovoljni drugim paketom mjera za gospodarstvo koje je predstavila Vlada na današnjoj tiskovnoj konferenciji, mjere su...
- Advertisment -