Hrvatski poduzetnici pomažu migrantima pokrenuti posao u jedinstvenom start up inkubatoru

Dvadeset polaznika iz zemalja izvan Europske unije učit će od hrvatskih mentora, poduzetnika i profesionalaca, kako pokrenuti vlastiti posao, a najbolji će dobiti pristup financiranju vlastite ideje.

Hilal i Zeynep znaju koliko je teško pronaći posao izvan domovine

Novi jedinstveni start up inkubator pokrenut je u Zagrebu. Migranti, izbjeglice, stranci u Hrvatskoj, svi oni iz zemalja van Europske unije, imaju mjesto na kojem mogu razviti svoju poduzetničku ideju i pokrenuti posao. Hrvatski poduzetnici i profesionalci podijelit će svoje znanje s dvadeset polaznika iz Turske, Sirije, Egipta, ali i Velike Britanije te Bosne i Hercegovine.


Pročitajte više: Stiže Zagreb Connect – Veliko finale Startup Factoryja


Jedan od timova u inkubatoru jučer je predstavio svoju ideju nazvanu Migrapreneurs. Iza nje stoje dvije mlade žene iz Turske , Hilal Numanoğlu i Zeynep Balay. Hilal je diplomirala ekonomiju u Zagrebu, i suočila se s problemom pronalaska posla. Tako je krenula ideja za njihov NGO projekt u kojem žele educirati migrante, s njima prevladati pravne prepreke, poreze, radne dozvole te naravno, kulturološke razlike. Planiraju izraditi vodič koji će pomoći svima onima koji dođu u Hrvatsku da se lakše snađu te uputiti ih u korake traženja zaposlenja. Žele pokrenuti i edukacijsku platformu, konferencije i festivale međukulturalne suradnje. ”Želimo biti spona između poduzetnika, poslodavaca, zaposlenih i nezaposlenih, i onih iz Hrvatske, ali i onih iz drugih zemalja.”, rekla je Hilal Numanoğlu iz start up-a Migrapreneurs.

Na predstavljanju su govorili mentori Petra Stojanov, voditeljica edukacijskog programa u Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva – ZIP, Marijana Šarolić Robić, odvjetnica i start up mentorica te Ivo Špigel, poduzetnik te suosnivač ZIP-a koji je istaknuo da je jedan od važnih elemenata programa međusobno povezivanje poduzetnika koji u njemu sudjeluju.


Pročitajte više: Startup Mikrotvornica koristi najnovije aditivne tehnologije, a njihova snaga leži u izvrsnim odnosima u timu


Poduzetništvo je posao prepun prepreka i izazova, a praksa je pokazala da je međusobna podrška, povezivanje i suradnja za svakog poduzetnika neobično važna i vrijedna. Tim više to vrijedi za migrante koji se nalaze u stranoj zemlji gdje u pravilu nemaju onu vrst društvene podrške kakvu svi dobivamo u svojim matičnim državama od obitelji, prijatelja i iz naših “društvenih mreža”, ne digitalnih već onih u stvarnom životu. “Obzirom da je MTG međunarodni projekt, sudionicima programa se otvaraju mogućnosti povezivanja, dijeljenja iskustva i znanja i sa svim ostalim sudionicima MTG projekta u tim državama. Naravno, kao i uvijek, koliko će aktivni biti u takvom povezivanju ovisi prije svega o samim sudionicima, mi kao organizatori smo tu da im pružimo priliku i mogućnosti.”, naglašava Ivo Špigel.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

yoga mat

Yoga mat s kojim ćete poželjeti vježbati svaki dan

Pročišćen, minimalistički dizajn, off-white boja i vrhunska kvaliteta glavne su karakteristike ove divne prostirke za vježbanje. Kretanje je...
- Advertisment -