Stefania Skender i Maja Grbić pronašle način kako poduzetnici i znanstvenici u Hrvatskoj i izvan nje mogu zaustaviti iseljavanje mladih

Stefania Skender, direktorica tvrtke Pametan rast za poslovno savjetovanje, stručnjakinja za strateško i poslovno planiranje i EU projektni menadžment, i članica Women in Adria je 1.7.2016. na 2. Iseljeničkom kongresu u Šibeniku zajedno sa psihologinjom Majom Grbić koja je veći dio svog života provela u iseljeništvu (Njemačka, Austrija), predložila osnivanje posebnog tijela pri Uredu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović za uspostavljanje novih i jačanje postojećih veza između poduzetnika i znanstvenika u RH s onima izvan RH.

Poduzetnici i znanstvenici mogu zaustaviti iseljavanje mladih

S obzirom na to da Hrvata izvan RH ima približno jednako kao i Hrvata u RH, potrebno je na sustavan način jačati njihovu suradnju, posebnu onu između znanstvenika i poduzetnika, u cilju jačanja produktivnosti Hrvata i Hrvatske odnosno zaustavljanja iseljavanja mladih.

Spomenuto tijelo bi imalo nestranačkog i stručnog voditelja/predstojnika koji bi se mijenjao svake 2-4 godine (jednom bi to bila osoba iz redova Hrvata izvan RH, a jednom osoba iz redova Hrvata u RH) te bi objedinjavalo i koordiniralo sve relevantne dionike iz domovinske i iseljene Hrvatske (Ministarstva, Agencije, Zavodi, Komore, Institute, HUP, Maticu iseljenika, Katoličku crkvu, Ured za Hrvate izvan RH, Savjet Vlade, Fond ‘Jedinstvo uz pomoć znanja’ i druge).

Problemska analiza koju su autorice provele je pokazala kako je ključan problem zbog kojeg je potencijal suradnje između hrvatskih poduzetnika i znanstvenika izvan RH sa hrvatskim poduzetnicima i znanstvenicima u RH trenutno nedovoljno iskorišten upravo nedostatak tješnje suradnje među relevantnim dionicima. Mišljenja su, stoga, kako je potrebno osnovati svojevrsno koordinacijsko tijelo.

Nakon provedbe temeljite analize stanja i izrade nove Strategije o odnosima RH s Hrvatima izvan RH, tijelo bi tako, primjerice, pružalo podršku Hrvatima izvan RH koji žele investirati u Hrvatsku na svakom koraku i proaktivno im pristupalo te bi ih posebno usmjeravalo na projekte mladih, početnika, žena, osoba s invaliditetom te na one na područjima od posebne državne skrbi, ali i na druge kvalitetne projekte u skladu sa Strategijom pametne specijalizacije RH.

Uz Strategiju je potrebno istovremeno izraditi i Bazu hrvatskih projekata pripremljenih prema metodologiji Europske komisije, te nositeljima projekata od posebne važnosti pružiti podršku prilikom pripremanja istih.

Prema podacima Svjetske banke i Hrvatske narodne banke hrvatski iseljenici su najjači hrvatski strani investitor. Potrebno im je, stoga, posvetiti posebnu pozornost.

Modeli za suradnju su brojni, a uz spomenuti tu je i mogućnost zajedničkog pripremanja i provedbe međunarodnih EU projekata, razvoja sustava mentoriranja (uspješni poduzetnici i znanstvenici izvan RH mentoriraju mlade u RH i obrnuto), privlačenja mladih studenata-Hrvata izvan RH na studije u Hrvatsku…

Autorice su istaknule kako je potrebno prijeći iz jednodimenzionalnog i višedimenzionalan model suradnje. Napomenule su i kako spomenuto tijelo treba posebnu važnost pridavati olakšavanju pristupa informacijama svima zainteresiranima. Predlažu zato i da se sve sjednice novoosnovanog tijela prenose uživo, snimanju i pohranjuju online. Uvjerene su kako fokusiranjem na razvoj i okretanjem budućnosti ukupno 8 milijuna Hrvata zajedno može zaustaviti iseljavanje mladih i ubrzati rast hrvatskog gospodarstva.

Izvor: Pametan Rast

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više