Stereotipi o ženama u ženama

Uz sve stereotipe o ženama na poslu kao na primjer: o prstenu na ruci i njegovom utjecaju na karijerutituli u muškom ili ženskom rodu i njenom utjecaju na karijeru…i žene same stvaraju neke predrasude.

Stereotipi o ženama i u ženskim glavama

Istraživanje Tehničkog sveučilišta u Munhenu je imalo za cilj istražiti mehanizme procjene lidera i pronaći načine kako eliminirati stereotipe iz tog procesa.

Jedan od scenarija u istraživanju je bila procjena sposobnosti delegiranja kod lidera. Svi ispitanici su preferirali lidere koji delegiraju zadatke na svoje zaposlenike. Međutim, ženske managere koji ne delegiraju zadatke su upravo žene ocijenile lošije od muških managera. Stereotip da muški manager jednostavno mora biti dominantan i da je to u redu je ukorijenjen u ženskim umovima, kaže profesorica Isabell Welfe koja je vodila istraživanje.

Stereotip o ženama: osmijeh nije za liderice

Prethodne studije su pokazale da oni koji odaju dojam da žele biti lideri u većini slučajeva i budu promovirani. Budući da se za žene većinom smatra da ih ne zanimaju vodeće pozicije, istraživači su pokušali utvrditi kakav utjecaj na to imaju emocije. Istraživali su se muškarci i žene koji odaju dojam ponosa na svoja postignuća, oni koji odaju dojam veseljaka i oni koji ne pokazuju nikakve emocije. Oni koji su ostavljali dojam ponosa su procijenjeni s većom željom da budu lideri, dok je osobito za žene koje su ostavljale dojam veselih osoba procijenjeno da ne žele biti lideri.

Cilj istraživanja je razviti trening programe koji će pomoći kompanijama prilikom procjene budućih lidera bez utjecaja stereotipa.

Foto: Dreamstime/Sergey Khakimullin

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više