Što Barbara Corcoran savjetuje poduzetnicima u razvoju biznisa?

Svaki poduzetnik kada pokreće vlastiti biznis ima svoje planove kako razvijati taj biznis. Dok je za razvoj ponekad zaslužna i sreća, sve ovisi o dobro osmišljenom planu te naravno, uloženom trudu. I najveće tvrtke danas krenule su kao mali biznis, pa tako i biznis američke poduzetnice Barbare Corcoran.

Prioritet u razvoju biznisa neka bude ono što je funkcioniralo do sada

Barbara Corcoran je američka poduzetnica te jedna od investitorica u američkom reality showu “Shark Tank”. Nije bila baš najbolja studentica, a do 23. godine je već promijenila 20-ak poslova. Dok je radila kao konobarica posudila je 1000 dolara kako bi pokrenula vlastitu malu tvrtku za trgovanje nekretninama. 25 godina kasnije prodala je tu nekada malu tvrtku za 66 milijuna dolara.

Kako? Koja je njezina tajna uspjeha?

Za Business Insider otkrila je kako bi mali poduzetnici, kada određuju prioritete za svoj biznis zapravo trebali primjenjivati jedno ključno pravilo, a to je da ponavljaju ono što je funkcioniralo do sada prije nego pokušaju nešto novo.

Možda se čini jednostavno, ali Corcoran kaže da to baš i nije tako. Zašto? Glavni problem je, kaže, što poduzetnici često ni ne znaju što je to točno funkcioniralo do sada. Primjerice, u jednom trenutku vam je prodaja proizvoda odjednom počela rasti, ali niste sigurni zašto, a možda ni niste obraćali pažnju na to što se napravili prije nego je ta prodaja počela rasti.

Možda ste predstavili svoj biznis na nekom networking eventu ili nekoj poslovnoj konferenciji? Možda je vaše priopćenje za medije o novom proizvodu objavljeno u nekom listu privuklo pažnju čitatelja? Jeste li aktivni na društvenim mrežama? Možda je vaša web stranica odjednom dobila veliku posjećenost zbog nečeg što ste objavili? Razloga može biti mnogo.

Dakle, prije nego izgubite dragocjeno vrijeme pokušavajući nešto novo, odnosno neku novu strategiju za razvoj biznisa, definirajte ono što je „upalilo“ prije i pokušajte opet s tim. Tek ako ista strategija ne uspije, možete pokušati s novom.

I Barbara Corcoran uvijek daje isti savjet vlasnicima biznisa u koje je odlučila investirati.

„Počinjem raditi listu onoga što je uspijevalo i prije i savjetujem im da se fokusiraju na to prije nego pokušaju nešto drugo. Ne dozvoljavam im da troše vrijeme na nešto što direktno ne rezultira prodajom. Jer je upravo to što trebate kada imate mali biznis“, rekla je Barbara Corcoran.

„Ako želite rasti, ali postavljate krive prioritete, jednostavno nećete uspjeti“, zaključila je Corcoran.

Neuspjesi nisu kraj, već prilika da budete bolji

Osim postavljanja prioriteta, Barbara vjeruje da za uspjeh u poslovanju treba prihvatiti da neuspjesi ne moraju značiti kraj, već novi početak, priliku da se nešto nauči. Nju u privatnom i poslovnom životu neuspjesi nisu nikada obeshrabrili. Upravo suprotno – dali su joj snagu da nastavi dalje i da se još više trudi.

Osim što je uspješna poslovna žena, Barbara Corcoran je i majka dvoje djece pa shvaća koliko je teško poduzetnicama balansirati privatni i poslovni život. Upravo zato svim mamama poduzetnicama savjetuje da bi bilo najbolje kada bi odvojile ta dva svijeta, odnosno da se na poslu brinu i misle samo na posao. I ona sama je svojoj obitelji rekla da je ne zovu na posao osim u slučaju da netko umire.

PPUB-Disclaimer

Foto: Flickr/ LinkedIn Pulse

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -