Što ćemo reći kćerima o 2016. godini?

Iza nas je godina u kojoj smo svjedočili strahotama u Siriji, upoznali djevojčicu koja je postala Anne Frank našeg doba, slušali kako bi u Turskoj moglo biti legalizirano silovanje djevojčica mlađih od 15 godina. Žene u Poljskoj su se teškom mukom izborile za ono malo prava na pobačaj nakon prosvjeda, jer se pobačaj trebao u potpunosti zabraniti, čak i kada bi se mogli ugroziti životi ili zdravlje, pa i silovanim ženama.

U godini koja je iza nas, Donald Trump je pobijedio na američkim predsjedničkim izborima i šokirao svijet. Hrvatska je po jednakosti spolova pala među lošije zemlje, a Svjetski ekonomski forum je upozorio kako žene neće dostići ekonomsku ravnopravnost još sljedećih 170 godina.

O godini nasilja, tuge, straha, srama, hrabrosti i nade pričala je i Chinaka Hodge, pjesnikinja, dramatičarka, redateljica i pedagoginja u svom TED govoru.

Što ćemo reći kćerima o prošloj godini?

Hodge je kazala kako svojim kćerima trebamo reći da dok smo žudili za kavom, otkrivali smo leševe.

„Kad vas vaša beba pita o ovoj godini, a sigurno bi trebala, recite joj da je prekasno stigla. Priznajte da čak ni u godini zagarantirane slobode nismo njome vladali kako treba. I dalje smo imali zakone za sve vidove upotrebe naših genitalija dok su nas ščepavali po mekim pregibima, grabili bez brige o pristanku,bez zakona napravljenih za muškarce da ih provode. Obučavane smo da se izmičemo, čekamo, strepimo i skrivamo, čekamo još, još čekamo… Rečeno nam je da šutimo.“

Žene su plakale u 2016. godini, no isto tako na Olimpijskim igrama hvatale su zlato u hidžabu. U 2016. godini žene nisu bile mlade, ukrasi, nebrandirani rod ili ustupci, već žene.

Majkama je savjetovala da upute svoje kćeri, da ih podsjete da je prošlo vrijeme poslušnosti i toga da budu malene. „ Neke od nas su prvi put izgovorile da su žene, ozbiljno shvatile zakletvu solidarnosti. Neke od nas su nosile djecu, a neke nisu, i nijedna nije sumnjala čini li nas to stvarnim ili prikladnim ili istinitim.“

Kad vas kćeri pitaju za 2016. godinu – Gdje ste bile? Jeste li se borile? Jeste li bile strašljive ili neustrašive? Jeste li bile junakinje? Jeste li podučavale otvorenog srca ili stisnute šake? – budite iskrene prema njima.

„Recite im istinu. Nek to bude vaš cilj. Potvrdite. Recite joj ‘Kćeri, stajala sam tu kad je tren crtao po mom licu kao bodež i hitnuo se na sebe samog, režući prostor za tebe’.”

Recite im da ste bile hrabre i živjele usprkos nepoštenim šansama.

„Recite joj da je rođena kao i vi, kao vaše majke i njihove sestre, u doba legendi, kao i uvijek. Recite joj da je rođena baš na vrijeme da predvodi.“

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više