Endometrioza – život pun nerazumijevanja i teško izdržljive boli

To je samo gadna menstrualna bol. Ili? Ili nije samo to. Nova kampanja u Australiji nastoji podići svijest o endometriozi. A što je endometrioza? Riječ je o kroničnoj i progresivnoj bolesti s kojom se susreću mnoge djevojke i žene. Karakterizira ju pojava tkiva sličnog sluznici maternice izvan šupljine maternice. Ta su mjesta najčešće jajnici, jajovodi ili ligamenti koji stabiliziraju maternicu. Ovu bolest prati teško podnošljiva bol u zdjelici tijekom menstruacije koju ženama često osporavaju. Jer, kažu, to je samo menstrualna bol.

U kampanji “About Bloody Time” video je djevojčice koja prepričava kako pati od simptoma endometrioze, a liječnici i nitko drugi ju ne shvaćaju ozbiljno. Ova kampanja simbolično je izašla u ožujku, mjesecu podizanja svijesti o endometriozi.

Može uzrokovati neplodnost

“Upravo sam dobila prvu mjesečnicu”, kaže 14-godišnja Eva Luna Austin na početku spota kampanje. “Mama kaže da je to dio toga da postaneš žena. Ubrzo shvaćam da nije tako jednostavno.”

“U školi ću dobiti tako jake grčeve – često ću plakati pred svojim kolegama”, kaže ona. “To je samo jaka mjesečnica”, reći će učitelji i medicinska sestra.

“Kad budem imala 18, otići ću u bolnicu, osjećat ću se kao da mi čupaju želudac. Samo će me poslati kući s tabletama. “To je samo jaka mjesečnica”, reći će.

Video se onda prebacuje na ženu koja glumi stariju verziju djevojke. Otpuštena je sa svojeg prvog posla jer je uzimala previše bolovanja zbog boli uzrokovane endometriozom.

“To su samo jaki mjesečni bolovi, to nije isprika za bolovanje”, kaže ženi njezin poslodavac.

“Kad budem imala 30 godina, pokušat ću dobiti dijete. Tri godine kasnije, i dalje ću pokušavati”, govori žena.

“Endometrioza nije ‘samo bolna mjesečnica'”, kaže žena konačno.


Pročitajte više: Liječnica otkriva sve što trebate znati o policističnim jajnicima!


Sve više žena boluje

Iako svijest o ovoj bolesti raste, u prosjeku je potrebno sedam godina da žena uopće dobije dijagnozu. Samim time endometrioza ostaje neliječena što s vremenom povećava rizik za nastanak komplikacija i neželjenih posljedica. U svijetu od nje boluje više od 176 milijuna žena, piše poliklinika Mazalin. U Hrvatskoj približno oko 90.000 žena boluje od endometrioze i svaki dan se nosi s jednim od simptoma.

Učestalost ove bolesti se u zadnjih nekoliko desetljeća povećala i sve je više žena zahvaćeno ovim stanjem. Ona značajno umanjuje kvalitetu života.

Što se zapravo događa u tijelu da žena ima toliko jake bolove? Endometriotično tkivo ljušti se baš kao i normalna sluznica maternice. To znači da za vrijeme maternice žena s endometriozom ne krvari samo iz maternice, nego i iz svih otočića endometrija izvan maternice. Nakupljena krv podražuje organe i izaziva iritaciju, grčeve i bol. Mogu se pojaviti i vezivne priraslice koje kasnije mogu ometati rad organa i dovesti do njihove disfunkcije.

Iako mnogo faktora može utjecati na njezin nastanak i simptomi mogu biti različiti kod svakoga, jedno je jasno – ženama treba pružiti podršku i ne uvjeravati ih da je to obična menstrualna bol, jer to zasigurno nije.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -