Što je inventura i kako je efikasno provesti?

Nakon godišnjih odmora kada polako zakoračimo u završni kvartal poslovne godine, nastupa period u kojem se najčešće obavljaju inventure. Godišnji popis ili inventura zakonska je obveza koju je potrebno provesti minimalno jednom tijekom poslovne godine. Iz tog razloga je u interesu tvrtke znati što je inventura i kako je efikasno provesti.

Povezano: Koje ključne kompetencije morate imati ako želite raditi u nabavi?

Što je sve predmet inventure?

Tijekom inventure popisuje se sve čime tvrtka raspolaže, odnosno sva imovina i obveze. Pod pojmom imovine podrazumijevamo svu materijalnu imovinu kao što su zalihe sirovina, zalihe materijala, zalihe gotovih proizvoda, nedovršene proizvodnje, rezervnih dijelova i sl., zatim osnovna sredstva i sitni inventar. U imovinu se još ubrajaju i nenaplaćena potraživanja od kupaca, dani krediti i pozajmice, depoziti, vrijednosni papiri, kao i novac na računima tvrtke i blagajni.

Svaka tvrtka želi znati točan „sadržaj“ svoje imovine i obveza. Zato je provođenje inventure jedan od osnovnih zadataka i minimuma kojeg poduzetnik poduzima kako bi zaštitio svoju imovinu i kapital.

Što kaže zakon o obvezi provođenja inventure?

Naravno, postoji i zakonska obveza koja nalaže provođenje inventure.

Obveza provođenja inventure uređena je Zakonom o računovodstvu te Općim poreznim zakonom. Prema Zakonu o računovodstvu, poduzetnik je dužan tijekom poslovne godine, a najkasnije s krajem poslovne godine popisati imovinu i obveze i s popisanim stanjem uskladiti knjigovodstveno stanje. Za neizvršenje obveze inventure Zakon o računovodstvu propisuje novčane kazne u iznosu od 10.000 do 100.000 kuna za poduzetnika te od 5.000 do 20.000 kuna za odgovornu osobu.
Obvezu provođenja inventure propisuje i Opći porezni zakon te definira da se inventura mora provesti na početku i na kraju svake poslovne godine. Za neizvršenje obveze inventure Opći porezni zakon propisuje novčane kazne u iznosu od 2.000 do 200.000 kuna za poduzetnika te od 2.000 do 20.000 kuna za odgovornu osobu.

Kako provesti inventuru?

Bez obzira na savjesnost tvrtke, kao i zakonsku regulativu, pomisao na inventuru mnogima stvara nervozu i hrpu upitnika. “Opet inventura, što će ‘ispasti’ ove godine, kako dugo ćemo opet popisivati, da li će popis biti točan…” i slično. Odakle krenuti?

Za početak, imajte na umu sljedeće:

  • Dobra i kvalitetna priprema olakšava i ubrzava sam proces provođenja inventure – oznake, poznavanje robe, inventurna komisija, jasne upute, inventurne liste…
  • Provođenje inventure – inventuru najčešće rade osobe koje nisu odgovorne za stanje, ali su prisutne pri popisu i potpisuju inventurne liste, IT podrška (bar kodiranje i sl.)
  • Utvrđivanje razlika – inventurni višak i inventurni manjak ne znači da inventura nije dobro provedena, iako tendencija treba biti što manje razlike.

Naravno da se u procesu popisa javljaju i greške koje je potrebno svesti na minimalnu razinu. Stoga predlažem:

  • Pojačati kontrolu
  • Uvesti rotaciju djelatnika koji provode popis
  • Provoditi povremene odnosno kontrolne inventure na uzorku i sl.

Međutim, vodite računa da je inventura samo odraz stanja procesa upravljanja skladištem i zalihama. Priprema za inventuru počinje već u siječnju kada je potrebno definirati sustav koji će omogućiti što manje grešaka u vođenju imovine te olakšati proces inventure krajem poslovne godine.

Kako biste se na vrijeme pripremili za ovogodišnju inventuru, educirajte se i napravite kvalitetnu pripremu. Pridružite nam se na radionici “Inventura i kako je efikasno provesti” koja će se održati 30.10.2019. u hotelu Westin u Zagrebu.

Povezano: Nabavna akademija Nataše Cikač: mudrom nabavom do veće dobiti

Za rane uplate popust je 10%, dok sve članice Women in Adria imaju popust i nakon toga.

Foto: Privatna arhiva Nataše Cikač

Sviđa vam se ovaj tekst? Ostavite komentar na dnu stranice, zapratite nas na Facebooku, Instagramu ili se prijavite na naš tjedni newsletter.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

keto pizza

Keto pizza kojom ćete vrlo rado zamijeniti klasičnu!

Kada započinjemo neku dijetu, najčešće pomišljamo na to koliko će nam nedostajati nezdrava hrana, odnosno ona na toj dijeti zabranjena. Keto...
- Advertisment -