Što je inventura i kako je efikasno provesti?

Nakon godišnjih odmora kada polako zakoračimo u završni kvartal poslovne godine, nastupa period u kojem se najčešće obavljaju inventure. Godišnji popis ili inventura zakonska je obveza koju je potrebno provesti minimalno jednom tijekom poslovne godine. Iz tog razloga je u interesu tvrtke znati što je inventura i kako je efikasno provesti.

Povezano: Koje ključne kompetencije morate imati ako želite raditi u nabavi?

Što je sve predmet inventure?

Tijekom inventure popisuje se sve čime tvrtka raspolaže, odnosno sva imovina i obveze. Pod pojmom imovine podrazumijevamo svu materijalnu imovinu kao što su zalihe sirovina, zalihe materijala, zalihe gotovih proizvoda, nedovršene proizvodnje, rezervnih dijelova i sl., zatim osnovna sredstva i sitni inventar. U imovinu se još ubrajaju i nenaplaćena potraživanja od kupaca, dani krediti i pozajmice, depoziti, vrijednosni papiri, kao i novac na računima tvrtke i blagajni.

Svaka tvrtka želi znati točan „sadržaj“ svoje imovine i obveza. Zato je provođenje inventure jedan od osnovnih zadataka i minimuma kojeg poduzetnik poduzima kako bi zaštitio svoju imovinu i kapital.

Što kaže zakon o obvezi provođenja inventure?

Naravno, postoji i zakonska obveza koja nalaže provođenje inventure.

Obveza provođenja inventure uređena je Zakonom o računovodstvu te Općim poreznim zakonom. Prema Zakonu o računovodstvu, poduzetnik je dužan tijekom poslovne godine, a najkasnije s krajem poslovne godine popisati imovinu i obveze i s popisanim stanjem uskladiti knjigovodstveno stanje. Za neizvršenje obveze inventure Zakon o računovodstvu propisuje novčane kazne u iznosu od 10.000 do 100.000 kuna za poduzetnika te od 5.000 do 20.000 kuna za odgovornu osobu.
Obvezu provođenja inventure propisuje i Opći porezni zakon te definira da se inventura mora provesti na početku i na kraju svake poslovne godine. Za neizvršenje obveze inventure Opći porezni zakon propisuje novčane kazne u iznosu od 2.000 do 200.000 kuna za poduzetnika te od 2.000 do 20.000 kuna za odgovornu osobu.

Kako provesti inventuru?

Bez obzira na savjesnost tvrtke, kao i zakonsku regulativu, pomisao na inventuru mnogima stvara nervozu i hrpu upitnika. “Opet inventura, što će ‘ispasti’ ove godine, kako dugo ćemo opet popisivati, da li će popis biti točan…” i slično. Odakle krenuti?

Za početak, imajte na umu sljedeće:

  • Dobra i kvalitetna priprema olakšava i ubrzava sam proces provođenja inventure – oznake, poznavanje robe, inventurna komisija, jasne upute, inventurne liste…
  • Provođenje inventure – inventuru najčešće rade osobe koje nisu odgovorne za stanje, ali su prisutne pri popisu i potpisuju inventurne liste, IT podrška (bar kodiranje i sl.)
  • Utvrđivanje razlika – inventurni višak i inventurni manjak ne znači da inventura nije dobro provedena, iako tendencija treba biti što manje razlike.

Naravno da se u procesu popisa javljaju i greške koje je potrebno svesti na minimalnu razinu. Stoga predlažem:

  • Pojačati kontrolu
  • Uvesti rotaciju djelatnika koji provode popis
  • Provoditi povremene odnosno kontrolne inventure na uzorku i sl.

Međutim, vodite računa da je inventura samo odraz stanja procesa upravljanja skladištem i zalihama. Priprema za inventuru počinje već u siječnju kada je potrebno definirati sustav koji će omogućiti što manje grešaka u vođenju imovine te olakšati proces inventure krajem poslovne godine.

Kako biste se na vrijeme pripremili za ovogodišnju inventuru, educirajte se i napravite kvalitetnu pripremu. Pridružite nam se na radionici “Inventura i kako je efikasno provesti” koja će se održati 30.10.2019. u hotelu Westin u Zagrebu.

Povezano: Nabavna akademija Nataše Cikač: mudrom nabavom do veće dobiti

Za rane uplate popust je 10%, dok sve članice Women in Adria imaju popust i nakon toga.

Foto: Privatna arhiva Nataše Cikač

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -