3 najčešće postavljana pitanja o kontrolingu

Kako bismo raščistili sve moguće zablude i proširili naše znanje o kontrolingu, pitali smo konzulanticu za kontroling, Jasminu Očko, da s nama podijeli tri najčešća pitanja vezana za tu temu.

Jasmina je osnivačica poduzeća Kontroling Kognosko, čija se djelatnost sastoji od sakupljanja kontrolerskih znanja i najboljih praksi u Europi i Americi. Ta se znanja potom implementiraju u poduzeća u regiji sa konačnim ciljem trajne involviranosti kontrolinga u sve sfere gospodarstva. Njezin odgovor prenosimo u cijelosti.

Što je zapravo kontroling?

Najkraće rečeno – filozofija upravljanja na bazi ekonomske logike racionalnosti. Za uspješno i dugoročno upravljanje poduzećem nije dovoljno biti samo inovator, motivator, komunikator, pregovarač, prodavač – iako se na tome temelji svako poslovanje. Osim navedenog potrebno je znati i nešto o “brojkama”. I pritom ne mislimo na informacije koje možete dobiti iz računovodstva ili financija.

Upravljanje kapacitetima, zalihama, potraživanjima, izračuni cijena koštanja ili profitabilnosti kupaca, proizvoda, tima, produktivnost administracije, točka pokrića proizvodnje ili prodaje – to su samo neke  elementarne stvari koje kontroling donosi menadžmentu.

kontroling

Je li namijenjen samo velikim poduzećima?

Nikako. Odjel kontrolinga obično imaju i srednja i velika poduzeća, ali nedostatak odjela kontrolinga ne znači da menadžment malog poduzeća ne treba razmišljati kontrolerski. Svaki menadžer treba i mora biti sam svoj kontroler. Potrebno je samo malo znanja i umijeća, nije to nuklearna fizika. Bez edukacije, pa i iz područja kontrolinga – nema kvalitetnog upravljanja.

Kako kontroling pokreće dobre promjene u poduzeću?

Kod poduzeća koja razvijaju kontrolerski način razmišljanja i primjenjuju alate i metode kontrolinga, ono što treba mijenjati ispliva na površinu. Problemi postanu očigledni i ne mogu se ignorirati. Neznanje više nije opravdanje za izostanak akcije. Mijenjati se mora –  poslovna politika, rabati, ulaganja u marketing, sustav nagrađivanja, ciljevi…. Što god ne donosi očekivani rezultat.

Povezano: Kontroling će ženama otvoriti put do uprave

Kad kažemo da je kontroling pokretač promjena, to izgleda pretenciozno, ali zapravo u praksi je to rutinski posao. Kada znaš što treba tražiti, sve izađe na površinu.

Autorica: Jasmina Očko, konzultant za kontroling, Kontroling Kognosko

Ako je kontroling područje o kojem biste htjeli znati više, pozivamo vas da se prijavite na cjelodnevni seminar koji će se održati 4. listopada u prostorima Algebra Laba u Zagrebu. Seminar Kako pomoću kontrolinga upravljati poslovnim rezultatima naučit će vas prepoznavanju rentabilnih proizvoda, kupaca, profitabilnih odjela, te dobrih i loših marketinških odluka. Edukacija je besplatna za WiA članice. Za polaznike izvan WiA mreže cijena je 700 kn + PDV.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -