Što je Office 365 i kako vam može olakšati poslovanje?

Office 365 je novi način korištenja uredskih programa koji su već svima dobro poznati, poput Worda, Excela, PowerPointa i Outlooka, ali uz brojne nove mogućnosti i dodatne programe koji se nalaze unutar pojedinog pretplatničkog paketa.

Po čemu se Office 365 razlikuje u odnosu na klasični Microsoft Office paket?

Glavna je razlika u načinu kupovine programa. Naime, klasični Office paket najčešće se kupuje u trgovini u obliku DVD-a koji je potom potrebno instalirati na računalo. Jednom instaliran i korisničkim brojem registriran Office paket može se koristiti gotovo u nedogled, odnosno barem dok računalo radi. I više nemate nikakvih troškova.

Ali isto tako, vaš se Office ne ažurira automatski, što znači da s vremenom dolazi do problema jer više nije kompatibilan s novijim verzijama dokumenata ili sustava. Tako starije verzije Officea vjerojatno neće raditi na novom računalu što će vas prisiliti da kupite novu verziju. A što sa starom verzijom? Pa, može vam poslužiti kao ukras na polici.

S druge strane, Office 365 nije program koji se kupuje, već usluga koju plaćate svakog mjeseca, a čija cijena ovisi o tarifi koju odaberete i aplikacijama koje želite koristiti. Vi i dalje dobivate mogućnost instalacije aplikacija iz sustava Office kao što su Word, Excell, PowerPoint, Outlook, OneNote, Publisher i Access. No, za razliku od klasičnog Officea kojeg ste smjeli instalirati na samo jedno računalo, Office 365 možete instalirati na više računala. Tako istovremeno možete imati instaliran Office 365 i na svom laptopu, iPadu, ali i na pametnom telefonu.

Osim toga, Office 365 nudi i dodatne usluge, kao što je prostor za pohranu na servisu OneDrive i minute poziva putem programa Skype minute za kućne korisnike. Dodatna je prednost što, dok god vam je aktivna pretplata za Office 365, možete biti sigurni da ćete uvijek imati najnoviju verziju Officea.

Office_365

Trebate li uvijek biti na internetu da bi radili u Office 365?

Uvijek – ne, ali povremeno da. Za razliku od klasičnog Microsoft Office paketa koji se instalira direktno na računalo i u njemu možete raditi bez obzira na to da li je vaše računalo povezano na internet ili ne, Office 365 zahtjeva internetski pristup za instalaciju i aktiviranje svih najnovijih izdanja paketa sustava Office i svih tarifa pretplate za sustav Office 365. Osim toga, internetski je pristup potreban i za upravljanje vašim pretplatničkim računom poput instalacije Officea na nekom drugom računalu ili promjenu tarife i mogućnosti naplate.

Kako su svi dokumenti koje izradite u Office 365 sustavu pohranjeni na servisu OneDrive, pristup internetu potreban je i za pristup dokumentima spremljenima na tom servisu. Naravno, vi možete instalirati i aplikaciju OneDrive za računala i imati pristup svojim dokumentima i kad niste povezani na internet kako biste na njima mogli raditi i dok putujete.

Međutim, povezivanje s internetom važno je i kako biste mogli ažurirati svoju verziju sustava Office i iskoristili prednosti automatskih nadogradnji. Dovoljno je povezati se na internet jednom svakih 39 dana. Ako preskočite taj interval nećete izgubiti svoje podatke, već će se vaše aplikacije prebaciti u način rada sa smanjenom funkcionalnošću, što znači da možete prikazivati i ispisivati dokumente, ali ne možete ih uređivati ni stvarati nove. Želite li ponovno aktivirati aplikacije sustava Office, biti će dovoljno ponovno se spojiti na internet.

No, ne morate imati pristup na internet kako biste koristili aplikacija sustava Office, kao što su Word, Excel i PowerPoint, jer su te aplikacije u cijelosti instalirane na računalu.

Office 365 u Vip ponudi dolazi u nekoliko različitih paketa prilagođenih potrebama različitih korisnika.

Detalje pogledajte na linku, s time da Women in Adria članice ostvaruju 15% popusta na sve pakete.

 

Autorica: Martina Čizmić, tekst je dio knjige Kako pokrenuti i voditi posao od kuće

Foto: Microsoft

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više