Što je storytelling i zašto mora biti dio vaše marketing strategije?

Mislite da ne znate što je storytelling? Za početak, sjetite se satova povijesti iz srednje škole. Pamtite li danas godinu početka i završetka nekog davnog rata ili priču, da ne kažem zgodu, o opakom vladaru koji je čupao zube, nokte i sjekao šake onima koji su stali na krivu stranu zakona. Vjerujem, u sjećanju su vam ostale priče.

Nije to slučajno. Izazivanje emocija riječima ima jak učinak na naše pamćenje. To je jednostavno tako, empatični smo po prirodi. Zato smo se i na satu povijesti poistovjetili s osobama koje su ostale bez šaka i zubi, osjetili se emocionalno povezani s njima i pitali se kako bi nama bilo da nam je to netko učinio.

Što je storytelling?

Priča je u nama izazivala jezu i zato smo je, naravno, upamtili.

Storytelling je vještina pričanja priča nastala u 19. stoljeću. Budući da su se priče svidjele masi, ubrzo je prodrla u svijet političkog i menadžerskog komuniciranja. Možda najuspješniji storytelling govor ovog stoljeća možemo pripisati Steveu Jobsu, koji je na Stanfordu studentima kroz svoje životno iskustvo pričao o poslovnim projektima. Prema tome, storytelling nije ništa drugo, negoli pričanje priča s ciljem što jačeg povezivanja s publikom.

Iskomunicirate li svojoj publici svoj projekt kroz priču, događaj ili osjećaj velika je mogućnost da ćete i u najhladnijim ljudima izazvati emociju. Pobuđivanjem emocija dobit ćete njihovu naklonost te će oni radije učiniti nešto za vas ili vaš brand, kao na primjer, kupiti vaš proizvod.

Storytelling je postao sastavni dio digitalnog oglašavanja

Da biste danas uspjeli nešto prodati, u moru konkurencije morate se dobro istaknuti. Sjetite se reklama koje se svakodnevno prikazuju na TV-u. Većina ih je slična i dosadna, a one rijetke koje vas uhvate svojom dobrom pričom pamtite i kasnije prepričavate.

Ovaj fenomen pričanja može se osim u TV reklamama koristiti i u blogovima, na Facebook stranicama, Facebook i Google oglasima, kod izrade e-knjiga, infografika te osobito u videima.

Pa tako, imate li frizerski salon kroz Facebook carousel oglas možete ispričati postupak kreiranja svečane frizure, dok kozmetičarke mogu napraviti e-knjigu s receptima za domaću kozmetiku. Spomenuti materijali drugačiji su od većine onih koje viđamo na tržištu te će ih zato vaša ciljana publika rado upamtiti.

Trebate li savjet ili pomoć oko sastavljanja, slobodno mi se javite bez obaveze, a WiA članice dobivaju i određen popust.

Foto: 123rf

Autorica: Andreja Rambrot, stručnjakinja za marketing i organizaciju, s preko 9 godina iskustva u pisanju kreativnih tekstova, digitalnome marketingu, organizaciji festivala i konferencija, edukaciji te savjetovanju. Svoje znanje i iskustvo prenosi redovito putem web stranice Pisalica.com. Voli kuhati i čitati literaturu iz moderne psihologije.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -