Zašto je uspjeh putovanje, a ne destinacija?

Ostvarenje cilja, koliko god se u trenutku činilo savršeno, nakon kratkog vremena nas ostavlja s gorkim okusom u ustima. Što dalje, pitamo se. Svejedno je putujemo li i želimo li posjetiti neko određeno mjesto, ciljamo li na smanjenje brojke na vagi ili se zamišljamo na poslu iz snova. Kada dođemo do cilja naša euforija vrlo brzo pada i počinjemo se osjećati izgubljeno. Tada se nerijetko zapitamo što je uspjeh zapravo?

Na putu do uspjeha većina se ljudi trudi da što brže dosegne željeni cilj. No, pravi izazov dolazi nakon toga. Uspjeh nije samo dolazak do cilja i vraćanje starim navikama. Pravi se uspjeh krije u tome da trajno promijenimo svoje ponašanje.

Mnogi se tako nakon što mukotrpnom dijetom postignu željenu težinu, ubrzo vrate na staro jer prestanu paziti na prehranu. Rješenje je stoga, ne fokusirati se na destinaciju, odnosno cilj koji želimo doseći nego se usredotočiti na putovanje nas vodi tom cilju.

Povezano: 10 nepisanih pravila za uspjeh u korporativnom svijetu koje vam nitko neće reći

Metafora putovanja

U studiji u kojoj je sudjelovalo 1600 ispitanika znanstvenici su nastojali saznati kako naš način razmišljanja utječe na postignute ciljeve. Došli su do zaključka da je takozvana “metafora putovanja” vrlo korisna. Metafora putovanja uči nas da je naš krajnji cilj jedna točka u vremenu, a putovanje je ono što traje. Putovanje na kojem se nalazimo je jedino što stvarno imamo pred sobom. Zato je bitno da pamtimo sve male korake koje smo do cilja poduzeli. To ne znači da iz fokusa morate potpuno izgubiti ono čemu najviše težite. No, kada stignete tamo gdje ste željeli nemojte zaboraviti na svaki korak koji vas je tamo doveo.

Najbolji način da naučite razmišljati na ovakav način je da se reflektirate na svoje dosadašnje uspjehe. Razmislite primjerice o svojim prošlogodišnjim uspjesima i sjetite se trenutaka kada ste se osjećali posebno zadovoljno. Ne zaboravite ni one kada vam se činilo da vam ništa ne ide od ruke. Korisno je voditi i neku vrstu dnevnika u koju ćete zapisivati kako se osjećate, ostavljati sebi motivacijske poruke i podsjetnike na svakodnevna mala postignuća. Tako ćete se uvijek moći vratiti i pogledati koliko ste daleko dospjeli.

uspjeh je destinacija

Povezano: Kako se slavne žene nose s neuspjehom

Putovanje je uspjeh

Ne dajte da vam želja za uspjehom kao krajnjim životnim ciljem zamagli pogled na putovanju. Kada na svoj trud i rad koji vodi do uspjeha počnete gledati kao na iskustvo koje vas gradi uspjeh će doći lakše. Ne zaboravite važnost svakog koraka jer ćete tijekom putovanja najviše naučiti.

Putovanje zahtjeva odgovornost

Da biste postigli uspjeh morate preuzeti punu odgovornost za svoje postupke. Jer, sve što činite i sve što ćete postići ovisi o vama samima. Na putu će vam se naći brojne prepreke, no tako ćete saznati koliko ste daleko spremni ići kako biste ostvarili uspjeh.

Na putu postajete bolja osoba

Pravi uspjeh nije krajnji rezultat. Kada jednom dobijete primjerice posao iz snova to će biti kruna vašeg putovanja. No, ne zaboravite da se pravo blago krije u svemu što ste putem naučili. Kada jednom dođete do cilja sjetit ćete se svega što vas je dovelo do toga.

Učite veseliti se malim stvarima

Kada pratite svaki svoj korak i reflektirate se na sve što činite počinjete shvaćati koliko se trudite. Postat će vam jasnije koliko su sitnice koje činite svakodnevno bitne za cjelokupnu sliku. Tako ćete više cijeniti sami sebe i naučiti se veseliti malim svakodnevnim uspjesima.

Učite iz pogrešaka

Tijekom putovanja shvatit ćete da ne možete dobiti sve o čemu ste maštali. Stvari se često ne odvijaju kako ste planirali. No, to vam daje priliku da steknete korisnu lekciju i naučite se nositi s neuspjehom.

Shvaćate da niste savršeni

I da, to je sasvim u redu. Kada na svoj put prema uspjehu prestanete gledati kao na stazu koja ima krajnji cilj, shvatit ćete da ne morate nigdje stići prvi. Sami definirate što je uspjeh. Opustite se i uživajte u putovanju.

Svako putovanje počinje prvih korakom, a bez tog prvog ne bi bilo niti zadnjeg. Zato pomno brojite svoje korake na putu i učite iz svakoga.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -