Što kažu djeca roditelja koji su radili od kuće?

Roditeljima je odgoj djeteta najvažniji životni posao. To je zapravo jedina nepromjenjiva, trajna i doživotna uloga. I mnoge liderice priznaju kako su samopouzdanje dobile od svojih obitelji.

Premda današnji poduzetnici možda nešto slabije mogu objasniti svojim roditeljima čime se oni zapravo bave, svojoj djeci mogu jasno pokazati kako njihov posao izgleda. Za njih je, naime, takva situacija rada od kuće postala uobičajena jer vrlo su često odrasli uz biznis (ili se rodili s biznisom), pratili roditelje na poslovne sastanke ili putovanja…

Roditelji koji rade od kuće

I zapravo u svemu tome oni mogu imati višestruku korist. Osim što su im roditelji stalno dostupni, oni vrlo često znaju i kopirati svoje roditelje, odnosno upijati situacije oko sebe,  pa ako su u stalnom doticaju s poslom svojih roditelja, već od djetinjstva sami mogu imati poduzetničke ideje.

Djeca osim što mogu naučiti kako voditi biznis, od svojih roditelja mogu pokupiti i neke životne savjete. I naše poduzetnice mogu se pohvaliti da su njihova djeca postala mali poduzetnici, pa je tako sin Kristine Ercegović, vlasnice tvrtke Zaokret i organizatorice Business Cafea, pokrenuo i nekoliko vlastitih malih biznisa.

Većinom takve pogodnosti rada od kuće imaju samo poduzetnici ili zaposlenici u uspješnim svjetskim tvrtkama koje su to uvele djelomično, a ako je vjerovati posljednjem istraživanju koje je pokazalo kako nas rad od kuće čini produktivnijima i sretnijima, trebalo bi to primjenjivati češće.

Rad od kuće je ogromna korist za obitelj

I jedan je student na svom LinkedIn profilu progovorio o tome kako je na njega utjecalo to što je njegov otac radio od kuće. Njegovo ime je Vance Johnson, a u svojoj objavi naveo je kako je otac 10-ak godina imao tu privilegiju raditi iz svog doma.

 „Cijeli sam se život osjećao kao da je moj tata uvijek bio tu kad sam ga trebao. Mogao sam upasti u njegov kućni ured i razgovarati s njim kad god sam poželio i mislim da je to ogromna korist za obitelji koju su poslodavci previdjeli“, započeo je Johnson.

I za njegovog oca je takav rad bio prednost – umjesto da je dva sata dnevno izgubio na putovanje na posao, mogao se fokusirati na druge stvari koje voli. Pa je tako uz stalan posao, imao i hobi, odnosno bio je nogometni i košarkaški trener mlađim generacijama.

No, nakon nekog vremena poslodavac je odlučio prekinuti takvu tradiciju rada od kuće te je tražio od svojih zaposlenika da se vrate na posao. A posljedica toga za kompaniju bila je sljedeća – izgubili su svog dugogodišnjeg lojalnog zaposlenika.

U komentarima je dobio mnogo podrške, a jedna majka troje djece je napisala kako se zbog fleksibilnosti rada od kuće i sama osjećala kao bolji roditelj. „Radila sam i više od 40 sati tjedno od kuće i uvijek imam odlične rezultate. To funkcionira samo za neke ljude. Pozdravljam i zahvaljujem menadžerima i tvrtkama koje su to prepoznale“, napisala je.

Slažete li se sa stajalištem mladog studenta? Koliko bi zaposlenicima za ravnotežu između privatnog života i posla značio rad od kuće?

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više