Što nekvalitetna kozmetika čini našoj koži?

Koža je naš najveći organ, prosječne površine od čak 2 m2. Osim što sudjeluje u procesu termoregulacije organizma, znojenju, proizvodnji vitamina te kao instrument osjeta dodira, njezina najvažnija uloga je zaštita tijela od vanjskog svijeta. Razni negativni vanjski utjecaji (stres, zagađenje, UV zračenje, vjetar…) svakodnevno utječu na kožu pa je pravilna i redovita njega tijela izuzetno važna za očuvanje njezinog zdravlja i ljepote.

Znamo li što nanosimo na kožu?

Većina žena je sklonija više pozornosti posvetiti njezi lica, njegujući ju skupljim i kvalitetnijim proizvodima, dok istovremeno zanemarujemo važnost njege kože tijela. Iako se koža tijela i koža lica razlikuju po debljini i tipovima, oboje ih je važno njegovati kvalitetnim proizvodima koji neće naštetiti koži, ali ni organizmu u cjelosti.

Godišnje u organizam prosječna žena unese između 4 i 6 kilograma raznih kozmetičkih proizvoda, većinom kroz kožu tijela.

Velika površina kože upija i velik broj umjetnih i nekvalitetnih sastojaka kozmetičkih proizvoda, koji zatim završavaju u našem organizmu. Prirodni i biorazgradivi sastojci se brzo izlučuju, no što je s velikim koncentracijama umjetnih sastojaka nekvalitetne kozmetike?

Koje posljedice donosi nekvalitetna kozmetika?

Svakodnevno se susrećemo s preko stotinu različitih umjetnih kemikalija od kojih se većina nalazi u proizvodima za njegu lica i tijela te make-upu. Nekvalitetna kozmetika sadrži obilje štetnih umjetnih sastojaka i konzervansa, uz izrazito malo prirodnih ili dermatološki kvalitetnih aktivnih sastojaka.

U nekvalitetnu kozmetiku se ubrajaju i agresivni gelovi za tuširanje te kupke koji sadrže visoke koncentracije sapuna i deterdženata pa intenzivno isušuju kožu, narušavaju ph ravnotežu kože i nagrizaju njezin hidrolipidni sloj, te ju čine podložnijom upalama, pretjeranom razvoju gljivica i bakterija te prijevremenom starenju.

Jeste li znali da što se neki proizvod za čišćenje tijela više pjeni, to znači da u sebi sadrži i veći udio deterdženata koji oštećuju hidrolipidni sloj kože te ju intenzivno isušuju?

Neka istraživanja pokazuju da konzervansi poput nekih vrsta parabena i fenoksietanola koji se nalaze u mnogim kremama široke potrošnje, mogu utjecati na reproduktivne sposobnosti, dok često korišten konzervans PEG (polietilen glikol) utječe na stvaranje preosjetljivosti kože, kao i sastojci poput mineralnih ulja i parafina. Umjetne boje i pesticidi dugoročno slabe imunološki sustav, a česti u upotrebi u kozmetičkim proizvodima su i silikoni koji spadaju u iznimno teško razgradive spojeve u organizmu.

Naravno, svi ti sastojci su dermatološki provjereni i dopušteni za upotrebu u minimalnim količinama, no ostaje činjenica da se višegodišnjim korištenjem neminovno talože u tijelu pa se zasigurno postavlja pitanje kakav je njihov stvarni utjecaj na zdravlje organizma.

Koji je najbolji odabir za njegu tijela?

Dermatološka i prirodna kozmetika u ljekarnama temeljena je na visokokvalitetnim sastojcima, dugogodišnjim istraživanjima koja su urodila brojnim ekskluzivnim patentima te optimalnim koncentracijama aktivnih sastojaka koje garantiraju visoku učinkovitost proizvoda.
Kozmetika iz ljekarni ujedno predstavlja i najsigurniji izbor za svaki tip i stanje kože, a pogotovo za osjetljivu kožu.

nekvalitetna kozmetika

Provjereni, nježni i sigurni – ali i izrazito učinkoviti brendovi prirodne, organske i dermatološke kozmetike iz ljekarni sadrže visoke koncentracije aktivnih sastojaka, pa je i njihovo djelovanje brže i učinkovitije. Osim toga zahtjevaju i nanošenje manje količine proizvoda, pa je i trajanje proizvoda duže.
Nježni gelovi za tuširanje ne sadrže sapune, ili su njihove količine izrazito male, pa se manje pjene, ali i manje isušuju kožu. Prilagođeni su ph vrijednostima kože i čuvaju njezin hidrolipidni sloj, čineći ju čistom, lijepom i zdravom.

Naša preporuka za kraj je da za sebe i svoju obitelj uvijek birajte nježne i kvalitetne kozmetičke proizvode koji čuvaju zdravlje i ljepotu kože – bilo uz pomoć dragocjenih prirodnih sastojaka ili stručnošću nježne dermatološke njege posebno prilaogođene svim problemima i stanjima kože.

Tekst realiziran u suradnji sa  www.sophia.hr

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...