Što sve poduzetnice trebaju učiniti nakon udaje i promjene prezimena?

U prošlosti je mijenjanje prezimena kod žena bila tradicija i nešto što su one obavezno trebale učiniti. Danas prema našem Obiteljskom zakonu postoje četiri mogućnosti – svatko od supružnika može zadržati svoje prezime, mogu uzeti prezime od jednog kao zajedničko, ili oba prezimena kao zajednička i to po redoslijedu koji sami žele, ili pak da jedan od supružnika svom prezimenu doda prezime bračnog druga, također po redoslijedu koji želi.

Žene još uvijek češće mijenjaju prezime

Dakle, ne moraju više samo žene mijenjati prezime – mogu to učiniti i muškarci, iako to u Hrvatskoj još nije tako čest slučaj.

Stoga se i dalje prvenstveno žene bave ovim pitanjem – što je sve potrebno za promjenu prezimena.

Ako su još k tome i poduzetnice, imaju obveze i prema svojoj firmi. S takvom se situacijom nedavno susrela i naša članica Maja Šarac, odnosno sada Maja Kartuš, vlasnica prevoditeljske tvrtke Diglossia, koja je priznala kako doista puno toga treba obaviti, i za to su potrebni dani. “Međutim, uvelike je cijeli postupak olakšalo uvođenje sustava e-građani pa se sad, primjerice, podaci na sudskom registru automatski ažuriraju”, kazala je.

Za objašnjenje što je sve potrebno učiniti nakon udaje i promjene prezimena, pitali smo odvjetnicu Sebinu Bosnić iz Odvjetničkog društva Magličić-Migić-Bosnić j.t.d.

Za početak Sebina savjetuje da izvadite vjenčani list i napravite veliki broj kopija. „Preporučam da se prijavite u sustav e-građani jer se može uvijek koristiti elektronički oblik, vrijedan kao izvornik“, rekla je.

Što sve trebate mijenjati?

U domovnici, kao trajnom dokumentu, ništa se ne mijenja, ali ste dužni promijeniti podatke u osobnoj iskaznici – odnosno podnijeti zahtjev za promjenom podataka u roku od 15 dana od promjene osobnih podataka, odnosno od vjenčanja.

Osoba se ne smije služiti putnom ispravom (putovnicom) ako su se promijenili osobni podaci. „Na to posebno obratite pažnju ako imate izdanu vizu koja još uvijek traje i željeli biste je iskoristiti – provjerite u veleposlanstvu ili konzulatu te države hoće li vam viza i dalje vrijediti“, objašnjava Sebina.

Kod sudskog registra podaci se mijenjaju službenim putem, kada su uvedeni u evidencijama, dok je za obrtni registar potrebno provjeriti mijenjaju li se službenim putem.

Za katastar i zemljišne knjige Sebina naglašava kako se podaci još uvijek ne mijenjaju službenim putem i morate podnijeti zahtjev za upis promjene osobnih podataka, ako ste upisani kao vlasnik odnosno posjednik nekretnine.

Osim što ćete obavezno morati promijeniti vozačku dozvolu te prometnu knjižicu vozila, morat ćete izmijeniti i zdravstvenu iskaznicu te isto učiniti i za mirovinsko osiguranje.

I poreznu karticu ste dužni promijeniti, a za to vam je potrebna stara, vjenčani list te vaš OIB.

Što se tiče promjene podataka u banci za osobne i poslovne račune te promjenu kartice, najbolje je da provjerite s vašom bankom trebate li doći osobno.

Vaše novo prezime mora stajati i na računima, odnosno režijama, a Sebina govori kako se barem u Zagrebu za većinu njih može poslati dopis e-mailom ili faksom te na taj način sve izmijeniti.

A što se tiče diplome ili uvjerenja o usavršavanju, tu ne morate mijenjati prezime.  „No, u slučaju bilo kakvih prijava u kojima je nužno dokazati stupanj obrazovanja, morate se sjetiti da uz diplomu i uvjerenja uvijek morate dostaviti kopiju vjenčanog lista“, poručila je Sebina Bosnić.

I za kraj, sjetite se da promjenom prezimena postajete nevidljivi na Googleu pa pripazite kako će to utjecati na vašu online prisutnost.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

učenje novih vještina

Učenje nove vještine lakše je uz Googleovo pravilo 20%

Planeri, kalendari, samoljepljivi papirići s popisanim obvezama... Nekad nam se čini da bez njih ne bismo znali „tko nam glavu nosi“....
- Advertisment -