Što svakako morate napraviti kada zaprimite rješenje o ovrsi?

Zaprimili ste rješenje o ovrsi i ne znate koga bi nazvali i pitali za informaciju – osobu kojoj ste dužni, odvjetnika koji je sastavio prijedlog za ovrhu ili javnog bilježnika koji je izdao rješenje o ovrsi? Najgore što možete napraviti jest da ne nazovete nikoga i da platite ono što vi mislite da vam je rješenjem o ovrsi naloženo da platite. Ovaj članak sadrži savjete kako vlastitim postupanjem možete utjecati na smanjenje troškova.

Zatezne kamate u rješenju o ovrsi

Ovrhe su svakodnevica i bilo kome se može dogoditi da protiv njega bude pokrenuta ovrha. Ne nužno jer nemate novaca za podmirenje duga, nego možda jer ste jednostavno zaboravili platiti neki račun ili ste samo zakasnili s plaćanjem računa. Ima nekoliko stvari s kojima biste svakako trebali biti upoznati ako ste spremni podmiriti i u potpunosti zatvoriti svoje dugovanje.

Prva stvar – ako ste nekome bili dužni 500 kn, nakon što je pokrenuta ovrha pomirite se s tim da taj dug više ne iznosi 500,00 kn, nego je uvećan za zakonske zatezne kamate, troškove javnog bilježnika i troškove odvjetnika. Ukoliko iz rješenja o ovrsi ne možete razaznati koji je ukupan dug koji trebate platiti, to nimalo ne čudi. Krenimo redom.

Što se tiče zateznih kamata, trebate znati da one teku od dana dospijeća računa koji niste platili i da teku sve dok ne platite dugovanje. Iznos koji će otpasti na kamate ovisi o tome koliko je osoba kojoj ste dužni dugo čekala da pokrene postupak ovrhe. Ako je rok plaćanja računa bio prije dva mjeseca iznos kamata neće biti visok, no ako je osoba kojoj ste dužni čekala s pokretanjem ovrhe do zadnjeg trenutka, odnosno neposredno do isteka zastarnog roka (što može biti i nekoliko godina) onda će iznos kamata biti znatno viši.

Ranije je spomenuto da kamate teku sve do isplate. Imajte na umu da to znači da vam je dugovanje svakim danom sve veće. Također, morate znati da u rješenju o ovrsi gotovo nikada neće biti naveden iznos kamata (nego će biti naveden iznos glavnice i datum od kada teku zatezne kamate). Stoga, ukoliko platite iznos glavnice, niste u potpunosti zatvorili svoje dugovanje. Na žalost, mnogi plate iznos glavnice i smatraju da su podmirili dug, a ne znaju da je dugovanje još uvijek otvoreno i da kamate i dalje teku.

Javnobilježnički i odvjetnički troškovi u rješenju o ovrsi

Druga tema su javnobilježnički i odvjetnički troškovi navedeni u rješenju o ovrsi. Te troškova plaća osoba koja pokreće ovrhu, no u konačnici se ti troškovi prebacuju na vas i time povećavaju vaše inicijalno dugovanje. Dakle, ukoliko ste zaista nekome dužni i taj netko je pokrenuo ovrhu, onda zaista trebate platiti i te troškove. Međutim, ono na što trebate paziti jest svakako visina tih troškova.

Visina odvjetničkih i javnobilježničkih troškova ovisi o tome u kojem trenutku plaćate dugovanje. Najmanje troškova platit ćete onda kada izvršite uplatu u roku 8 dana od dana primitka rješenja o ovrsi. Zašto je to tako? Ovisno o tome koliko su javni bilježnik i odvjetnik angažirani u postupku ovrhe toliko se troškova stvara. Vjerovali ili ne, na to utječete upravo vi. Objasnit ću na primjeru odvjetničkog angažmana.

Odvjetnički troškovi se u ovrsi računaju na temelju broja poduzetih odvjetničkih radnji. Prva radnja je sastav prijedloga za ovrhu na temelju kojeg javni bilježnik donosi rješenje o ovrsi i dostavlja ga vama. Kada zaprimite rješenje o ovrsi i platite ukupno dugovanje u roku 8 dana, prestala je potreba za daljnjim odvjetničkim angažmanom. Ukoliko ne platite dugovanje u roku 8 dana, pred odvjetnikom je cijeli niz radnji koje treba poduzeti kako bi naplatio dugovanje. Svaka sljedeća radnja odvjetnika povećava vaše dugovanje.

Za kraj, zapamtite samo jednu stvar – ako ikada zaprimite rješenje o ovrsi nemojte ništa sami računati, pretpostavljati i zaključivati, nego dignite slušalicu i nazovite ili onoga tko je protiv vas pokrenuo ovrhu ili njegovog odvjetnika i zatražite da vam daju jasne informacije o točnim iznosima koje trebate uplatiti, kao i informaciju o tome kome uplaćujete koji trošak.

Ukoliko želite biti sigurni da ne plaćate i ono što niste dužni plaćati, uputno je da zatražite pravni savjet prije nego što izvršite uplatu. Ovo se posebice odnosi na situacije gdje ste samo zakasnili s plaćanjem, pa postoji mogućnost da javnobilježnički i odvjetnički trošak uopće niste dužni platiti.

Autorica: Ivana Miloš je partnerica i odvjetnica u odvjetničkom društvu Matić, Šooš Maceljski, Mandić, Stanić & Partneri d.o.o. Područja prava kojima se bavi su prisilna naplata potraživanja, pravo trgovačkih društava, trgovačko pravo,  radno pravo, upravno pravo, mirenje, javna nabava i građansko pravo. Ujedno je registrirani izmiritelj pri Ministarstvu pravosuđa RH, član Hrvatske udruge za mirenje, te certificirani stručnjak za javnu nabavu.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -