Što napraviti kada se vaša karijera sastoji od stalnog prelaska iz jedne tvrtke u drugu?

Česta promjena radnog mjesta nije nikakva novost u današnjoj Hrvatskoj. Bilo da ste neplaćeni ili pak se vaš nadređeni svim silama trudi da pokaže tko je i vrši mobbing nad vama i ogovara vas iza leđa, ne znajući da vi sve to itekako znate, pokušaj pronalaska boljeg radnog mjesta dio je svakodnevnog života velikog broja nas.

Posebno u tome prednjači Y generacija ili milenijalaci jer se tržište rada drastično promijenilo u odnosu na vrijeme naših roditelja. No, ponekad jednostavno ne možete naići na radno mjesto na kojem kojem biste bili zadovoljni. Što napraviti kada se vaša karijera sastoji od prelaska iz jedne tvrtke u drugu i tako u nedogled?

Prosjek mijenjanja posla svake dvije godine

Istraživanja su pokazala da 70% Y generacije mijenja svoj posao svake dvije godine. Dakako da je riječ o prosječnoj vrijednosti i da to ne rade svi, no to nas je potaknulo da se zapitamo zašto je to tako i što učiniti kako bismo izbjegli zamke rada u lošim tvrtkama, ali i poradili na sebi i svojoj prilagodbi. Savjete smo potražili od Vanje Prvulović, magistre psihologije i vlasnice Sinapse, privatnog i poslovnog psihološkog savjetovališta.

Razlog promjene radnog mjesta

U slučajevima poput mobbinga ili neisplate plaća nema mjesta razmišljanju o ostanku u određenoj tvrtki ako vam je stalo do vlastitog života, no u svim drugim situacijama treba se zapitati zašto želimo promijeniti radno mjesto i prijeći u drugu tvrtku, a upravo razlog promjene može utjecati na našu spremnost na prilagodbu.

“Jesmo li svojevoljno ili spletom okolnosti napravili promjenu, može utjecati na to kako se s njome nosimo. Ako je promjena bila naš izbor, ovisi o tome što smo postavili kao kriterije i s kojim očekivanjima krećemo. Razmišljamo li o novom poslu, važno je napraviti kvalitetnu i realnu pripremu. Koja je misija i vizija novog poslodavca, koje su vrijednosti, koje su mogućnosti i kakva klima vlada unutar organizacije, samo su neka od pitanja na koja možete dobiti odgovor putem svoje mreže kontakata”, savjetuje Vanja.

Također si treba postaviti pitanje zašto uopće želimo mijenjati radno mjesto.

“Je li uzrok nedovoljna motivacija, neiskorištena razina znanja i vještina, nezadovoljstvo međuljudskim odnosima? Rješenje nije u promjeni promjene radi, već u prihvaćanju, potom i rješavanju situacije kako bi nam nastupila promjena koju trebamo. Ono što nam se događa ovisi o nama, našim vrijednostima, percepciji, uvjerenjima i osobnosti”, govori nam Vanja.

Pronađite ono što zaista želite

Da biste se mogli kvalitetno pripremiti za novo radno mjesto ili pak razmisliti o tome želite li ostati tamo gdje jeste, morate shvatiti i što želite. Razmislite o tome što vam se ne sviđa na trenutnom radnom mjestu, a što vas je također kočilo i na prethodnom radnom mjestu.

Idete li od tvrtke do tvrtke svake dvije godine u nadi da će drugdje biti bolje, a da pritom ni sami ne znate što želite, ući ćete u začarani krug i prije nego što shvatite, zaći ćete u godine u kojima ćete teško pronaći novo radno mjesto.

Kako kaže Vanja, ljudi vrlo često mijenjaju posao zbog nemogućnosti prepoznavanja zadovoljstva u onome što imaju.

“Umjesto da se koncentriramo na ono što nam nudi sadašnje radno mjesto i pogledamo postoji li mogućnost za napredovanje i bolje uvjete, već gledamo u neku drugu tvrtku s mišlju kako će tamo biti mnogo bolje. U konačnici, hoćemo li biti zaista zadovoljni ovisi o tome koliko se organizacijska kultura i vrijednosti podudaraju s našima”, ističe Vanja.

Upravo iz tog razloga važno je znati što nam zaista treba i što želimo, a ne mijenjati poslove u nadi da ćemo na isto naići.

Period za prilagodbu

Umjesto da ulijećete iz jedne loše tvrtke u drugu bez razmišljanja, pokušajte si dati određeni peridod u kojem ćete se nastojati prilagoditi novonastalim okolnostima.

“Svaka promjena je novi početak i zahtjeva našu prilagodbu. Prilagodbu na nove uvjete, okolinu, ljude i ponašanje što zahtjeva i osobni razvoj. Promjena zahtijeva napor za pojedinca i može biti stresna. Ako je odluka o promjeni posla naš izbor, na stres ne računamo, no to ga ne isključuje. Ako se s njim ne znamo nositi, rješenje možemo vidjeti u novoj promjeni, čime zapravo ponavljamo isti obrazac. Vrijeme prilagodbe ovisi o brojnim faktorima, no ključno je prihvatiti činjenicu da traje i omogućiti si dovoljno kako bismo mogli početi uživati. Ništa se ne događa preko noći”, pojašnjava nam Vanja.

Želimo li pronaći motivaciju za rad, treba početi od sebe. Znamo da je druge nemoguće mijenjati, no ako zaista želimo izbjeći stalno mijenjanje poslova, treba početi mijenjati sebe, kako tvrdi Vanja.

“Promjenom sebe, mijenjamo i okolinu. Svi ostali načini samo nam troše energiju i udaljuju od cilja. Kao zaključak, u idealnim uvjetima ne biste niti trebali tražiti novi posao jer ste zadovoljni onim gdje jeste i što radite. Ono što možete i trebate je konstantno se razvijati, učiti, mijenjati i adaptirati, neovisno o poziciji, lokaciji i ulozi u kojoj jeste. To vam neće nužno donijeti promjena posla, to si donosite i stvarate sami”, zaključuje psihologinja Vanja Prvulović.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

plave vrećice

Godina dana ZG vrećica. Evo kako uštedjeti na ‘plavim vrećicama’

Već je godinu dana prošlo otkako je u Zagrebu na snagu stupilo obvezno odvajanje miješanog komunalnog otpada u ZG vrećice. Ovo...
- Advertisment -