Što je potrebno za stvaranje izvrsnog stratega i lidera?

Ernest Vlačić svoju je karijeru započeo kao menadžer u korporacijama Prvomajska i DANIELI SpA, nakon čega osniva i vodi DANIELI SYSTEC.

Nastavlja svoju karijeru u okviru nacionalnog znanstveno istraživačkog STP projekta na poziciji komercijalno – financijskog direktora i menadžera promjena u Brodarskom institutu, s kojim nedugo zatim suosniva spin-out; razvojno – istraživačku organizaciju Novamina centar inovativnih tehnologija.

S Novaminom sudjeluje u provedbi većeg broja tehnoloških razvojno –  istraživačkih projekata, koji su između ostalog financirani putem uspješnih prijava na EU i nacionalne instrumente financiranja kao što su FP7 i Horizon2020.

Uz menadžment se bavi i nastavnim radom

Profesor je na visokim učilištima te se intenzivno i uspješno bavi znanstveno – istraživačkim i nastavnim radom fokusiranim na područja strategijskog i inovacijskog menadžmenta u organizacijama, te inovacijske i industrijske politike, na čemu je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Pozvani je predavač na većem broju znanstveno – stručnih skupova, kao i gostujući predavač na domaćim i stranim Visokim učilištima,  te vršitelj dužnosti na upravljačkim funkcijama Visokih učilišta.

Ernest, imate iskustva kao profesor, direktor i menadžer. Što ste dobili iz svake od uloga za sebe i kako Vam je to pomoglo u Vašoj karijeri?

Kombinacija triju rola mi je značajno pomogla da konceptualiziram i dizajniram poslovanje unutar subjekata u kojima sam djelovao. Naravno, profesorska uloga je realizirana kasnije, no ipak sam u karijeri i ranije, već od 2002. uključen u edukacijske procese na MBA studijima, čije sam teorije i metodologije odmah mogao testirati i primjenjivati u praksi.

Sve su organizacije koje sam vodio ili još uvijek vodim imale praktične koristi od primjene usvojenih znanja iz akademije ili drugih vidova edukacije.

Strateško razmišljanje ovisi o ciljevima koje želimo postići

Postoji li razlika u strateškom razmišljanju između menadžera, direktora i profesora? Ako postoji, koja bi to bila?

Dakako da postoji, strateško djelovanje i promišljanje kod ovih triju rola temelji se na ciljevima koji su pred svaku rolu postavljeni, kod direktora i menadžera uglavnom govorimo o strateškom djelovanju u smislu ostvarenja poslovnih ciljeva, dok su kod profesora na prvom mjestu akademski ciljevi koji su obično vezani za sudjelovanje u nastavnom procesu, napredovanje i znanstveni rad.

Nije rijetkost da se u današnje vrijeme sve više ljudi odlučuje za hibridizaciju pristupa, odnosno sudjelovanju u oba svijeta, akademiji i biznisu. Stoga je toliko željena sprega akademije i poslovanja sve intenzivnija, no u hrvatskoj je brzina njezinog intenziviranja daleko sporija nego u razvijenim zemljama.

Strateški menadžment u Hrvatskoj

Kakav je strateški menadžment u hrvatskoj praksi i tvrtkama? Na što je usmjeren?

Kako se tvrtke razlikuju po svojoj veličini, kulturi i tržištima na kojima djeluju, tako se razlikuje razina i intenzitet njihovog strateškog pozicioniranja i djelovanja. Dobar dio korporacija u RH svoju stratešku razinu djelovanja ima unaprijed preskribirano od strane svojih principala, dok ostale kroje vlastite politike koje uključuju i strateško djelovanje.

Za razliku od velikih, kod manjih je poduzeća strateško djelovanje koncentrirano u daleko manjem broju osoba koje su za njega i odgovorne. No to nije karakteristično samo za okruženje RH, takav je de facto modus operandi u cijelom svijetu.

U današnjem VUCA svijetu je dinamično strateško pozicioniranje bitnije nego ikada prije, stoga kako bi unaprijedile svoja znanja i kompetencije i brzo definirali smjerove i intenzitet djelovanja, dobar se dio poduzeća odlučuje na krojene i intenzivne programe edukacije svojih zaposlenika, kao što je ovaj mini MBA.

Korporacije jednako uspješno vode i žene i muškarci

Prema Vašem iskustvu, postoje li razlike u muškom i ženskom vođenju? Na što su više fokusirane žene, a na što muškarci?

Postoje razlike i one su uglavnom vezane za evolucijske bihevjoralne karakteristike, no one se smanjuju kako se hijerarhijski uspinjemo u organizaciji. Tako da su na najvišim razinama korporacija i/ili poduzeća razlike u vođenju minimalne. U tom je smislu dokazano da i žene i muškarci jednako uspješno vode svoje korporacije, što nam ističu razni skupovi o pozicijama žena u biznisu.

Kako možemo izgraditi strateški način razmišljanja i vođenja? Koja znanja su potrebna?

U jednom je segmentu strateško razmišljanje pa onda i vođenje dijelom karaktera odnosno psihološkog i kognitivnog sklopa lidera i menadžera. Naravno to nije nikako dovoljno, radi se prije svega o talentu kojega treba kontinuirano oblikovati i graditi kako bi postali rasni strategisti.

Kad bih trebao skicirati pojednostavljenu formulu za kreiranje izvrsnih stratega-lidera ona bi uključivala sljedeće komponente: talent + poslovno iskustvo + kontinuirana edukacija + poticajno okruženje.

Kada su u pitnju znanja ona se prvenstveno odnose na specifična znanja koja iz pojedinog poslovnog sektora možete usvojiti, koja vam uz mogućnost strateškog pozicioniranja daju i mogućnost i poslovno-tehnološkog inoviranja.

Koje hrvatske tvrtke biste naveli kao primjere dobrih rezultata, uspješnih strategija,  te što ih čini takvima?

Relativno je složeno dati izravan odgovor na ovo pitanje. Postoji čitav niz klasifikacija i odabira poduzeća u različitim branšama i različitih veličina, i u tom smislu osvajanja nagrada za njihovo strateško djelovanje, koje se najčešće odnosi na njihovu uspješnost tržišnog djelovanja.

Osobno volim isticati primjere poduzeća koja su tržišno uspješna a nalaze se prevalentno ili u potpunosti u vlasništvu hrvatskih državljana ili su se razvila na hrvatskom tlu, a to su HS Product, ATLANTIC Grupa, RIMAC, ŠESTAN-BUSCH, kao i niz ICT tvrtki kao što su INFOBIP, POSLOVNA INTELIGENCIJA, SPAN.

Postoje i privatne organizacije koje se odlično strateški pozicioniraju u edukacijskom segmentu, a posebno tu mogu naglasiti ALGEBRU.

Specijalistički program za srednji i niži menadžment

Bit ćete jedan od predavača u sklopu šestomjesečnog MINI MBA-a Partus akademije. Na koji dio ćete staviti naglasak, te kome biste preporučili ovaj specijalistički program?

Naglasak na Leaders 2 Leaders MINI MBA akademiji prvenstveno stavljam na inicijalnom usvajanju osnovnih koncepata teorija u kontekstu strateškog upravljanja i vođenja. Kako je raspoloživo vrijeme u kontekstu MINI MBA programa  reducirano, tako će se pažljivo odabrati odgovarajući prikazi slučaja koji će se prikladnim metodologijama praktično obrađivati.

Ovakav specifičan program, kad su u pitanju korporacije je idealan za postojeći srednji i niži menadžment, zatim talente koji se u menadžemntu ili leadershipu vide u skoroj budućnosti, ili pak za vrhovni menadžment koji je na poziciju došao iz jednog specifičnog segmenta (R&D, finacije i slično).

Kad su u pitanju manja i srednja poduzeća onda su idealni polaznici direktori, vlasnici i njihove niže razine menadžmenta. Jednako tako program može biti interesantan i drugim profesionalnim djelatnicima, u smislu nezavisnih menadžera, vlasnika složenijih obrta, konzultantima i slično.

Foto: Privatna arhiva/Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

FABUspot zagreb

Jeste već primijetile novo cool mjesto u Ilici? Evo o čemu...

Regionalno poznati beauty multibrend FABUspot svečano je otvorio jedinstvenu parfumeriju i studio u centru Zagreba. Na čak 400 kvadrata i dvije...
- Advertisment -