Kako se nositi sa stresom na freelance poslu

Sigurno ste barem jednom čuli za riječ freelancer, no jeste li se ikada zapitali što ta riječ znači? Freelancer je osoba koja je samozaposlena i obavlja različite poslove. Ovakva djelatnost obuhvaća razne kategorije poslova koje možete obavljati i dodatno zaraditi uz već stalni posao. No, freelancanje može biti i jedini izvor prihoda. U današnjem vremenu najviše se uz ovaj pojam vežu poslovi vezani uz novinarstvo, programiranje i grafički dizajn.

Kao i većina poslova tako i freelancanje ima brojne prednosti i nedostatke. Jedan od njih je i stres koji je teško izbjeći u današnjem užurbanom životnom tempu. Primjerice ako je freelancanje vaš dodatan izvor zarade koji radite usporedno s vašim stalnim poslom, to može biti doista stresno.

Financijska nesigurnost

Ljudi koji rade određeni posao mogu biti sigurni da će im svaki mjesec biti uplaćen određeni iznos novca, dok je s poslom freelancera sasvim drugačije. Više su izloženi financijskom riziku, stresu i zabrinutosti. Mjesečno freelancer može zaraditi mnogo novaca, no već idući mjesec vrlo malo ili gotovo ništa. Postoje i periodi kada više mjeseci uzastopno ne uspijevaju zaraditi za osnovne životne potrebe – stanarinu, režije i hranu.

Još jedan od financijskih problema je i što naručitelji poslova ponekad ostaju dužni i nikad im ne uplate dogovoreni honorar, a tu je i konkurencija koja je često razlog snižavanja cijene rada.

Cjelodnevni posao

Ako radite u nekoj firmi vaše radno vrijeme svodit će se na osam sati. No, s freelancanjem je u potpunosti drugačije. Ovo je posao čiji je glavni problem što nema fiksnog radnog vremena. Obuhvaća cjelodnevni rad, bilo gdje da se nalazite – kod kuće, na proslavi ili na godišnjem odmoru. Posebice je stresno u situacijama u kojima ima toliko posla da je nemoguće sve odraditi. Kako se postaviti u takvim situacijama?

Odredite prioritete

S obzirom da je posao freelancera samostalan i vi ste sam svoj šef, organizirajte se i rasporedite prioritete. Napravite svoju listu stvari i obaveza koju trebate učiniti i odredite one koje su vam najvažnije. Pretjerani rad i natrpani raspored dovest će vas do iscrpljenosti. Odvojite barem malo slobodng vremena za sebe I iskoristite ga za stvari koje vas opuštaju. Primjerice, pročitajte knjigu, pogledate film ili jednostavno prošećite.

Odvojite vrijeme za sebe

Odredite period u danu u kojem ćete se posvetiti isključivo sebi i opustiti se od svih obaveza. Vježbanje je još jedan od idealnih načina da se riješite stresa. Možete odraditi kratku vježbu istezanja ruku i nogu, trčati, voziti se biciklom ili jednostavno meditirati. To će opustiti vaše tijelo i um i dati vam dodatnu energiju.

Pripazite na prehranu

Iako nas užurbani životni tempo sve više tjera na konzumaciju brze i nezdrave hrane, pokušajte odvojiti vremena za pripremu zdravog obroka. Konzumacija voća i povrća u kombinaciji s ribom ili piletinom može biti sasvim dovoljna da se osjećate bolje i poletnije.

Tamara Babun rođena je 1985. u Zagrebu. Diplomirala je produkciju na ADU. Od 2006. godine radi na filmskim i TV projektima.  Od 2011. do 2015. godine bila je producentica programa ZagrebDox Pro. Od 2012. do 2016. radila je u Factumu na mjestu izvršne producentice, sudjelujući u realizaciji desetak dokumentarnih filmova.

Godine 2017. osnovala je produkcijsku kuću Wolfgang&Dolly. Članica je Hrvatske udruge producenata i Hrvatskog društva filmskih djelatnika. S nama je podijelila savjete kako si olakšati posao freelancera koji je uistinu naporan i stresan.

Postavite granice

“Bez obzira na to što nema tradicionalnog osmosatnog radnog vremena, valja se ohrabriti postaviti granice. Primjerice, ne odgovarati na pozive i maliove nakon određenog vremena u danu (17:00, 18:00, 19:00), ne raditi vikendom osim ako je unaprijed tako dogovoreno i postoji konsenzus i naknada za to i drugo.”

To je nešto na što se freelanceri jako teško odlučuju kao princip zbog straha od gubitka klijenata, ali je činjenica da će jako malo klijenata sami poštivati taj bonton, morate ga nametati sami ako hoćete imati koliko-toliko zdrav ritam.

Foto: Unsplash, Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -