Ženama stres na poslu manji od stresa kod kuće

Svaka mama će više ili manje rado priznati da je jedva čekala da porodiljni dopust završi i da se vrati na posao. Mi sve znamo da nam je stres na poslu ništa u odnosu na stres koji slijedi nakon povratka kući. Prije nekoliko godina jedna žena mi je rekla da je jedva čekala da se vrati na posao, da barem na miru može otići na wc. Istina živa:-).

Stres na poslu za žene puno manji nego za muškarce

Sada imamo i znanstvene dokaze za to. Istraživanje Pensilvanijskog sveučilišta je pokazalo da je razina kortizola, hormona koji ukazuje na razinu stresa, za žene puno manja na poslu nego kod kuće. Muškarci s druge strane imaju veću razinu stresa na poslu nego kod kuće. Žene jedva čekaju da izađu iz kuće da se odmore, a muškarci jedva čekaju da dođu kući da se odmore:-).

Kako se bliži kraj radnog dana, ženama razina stresa raste jer druga smjena se bliži i treba što prije zatvoriti prvu smjenu….Posao kod kuće nikad nema kraja i rezultati su vidljivi kratkotrajno. Ženama koje se žele profesionalno realizirati to jako teško pada jer kućanski poslovi ne daju zadovoljstvo koje daje profesionalno postignuće. Uz svu moguću pomoć koju možete angažirati, uvijek ima posla u kući. Muškarci rade više, ali imaju i mnogo prostora za napredak na ovom polju.

Kako smanjiti razinu stresa kod kuće?

Kako bi što prije stigle kući, žene nerijetko posao nose kući. Kako bi se završio “pravi posao”, na brzinu treba napraviti jelo, pripremiti odjeću za drugi dan, okupati djecu, a po mogućnosti i nešto staviti na pranje, sušenje ili posložiti da vikend bude manje opterećen kućanskim poslovima. A ako taj dan djeca imaju neke aktivnosti na koje ih treba voziti, razina stresa se penje na maksimum….Isto vrijedi i za vikende, kada će žene radije kod kuće nešto napraviti kako kućanski poslovi ne bi trpjeli. Odlazak u ured bi bio najmanje stresna stvar, ali je to pogubno za vrijeme s obitelji i kućanske poslove, što istovremeno povećava razinu stresa i grč u želucu.

Fleksibilniji radni aranžmani omogućavaju smanjenje stresa kod kuće jer dobivate više slobode, ne ostaju vam samo tih nekoliko sati navečer za privatni život, već se možete lakše organizirati. Neki dan mi je prijateljica rekla da radi do 4 i da u toj firmi nitko ne ostaje duže. Meni je ostao upitnik iznad glave jer nikad u životu nisam radila do 4. Ali pretpostavljam da ako se želi napredovati da se više i očekuje.

Zamislite radni aranžman u kojem odlazite s posla u 3, taman da pokupite djecu iz škole, vrtića. Od 4 do 9 navečer imate kvalitetnih 5 sati s njima, do 10 su u krevetu nakon čega radite još 2 sata. Ili da 2 ili 3 dana u tjednu radite od kuće, a dani u uredu su rezervirani samo za efikasne sastanke? U korporativnom svijetu to je još uvijek nedostižno, zbog čega mnoge žene pokreću svoj biznise.

Iz svog iskustva mogu reći da mi je poduzetništvo jako podiglo kvalitetu života i smanjilo razinu stresa u životu. Naravno da je poduzetništvo rizik, ali puno više dobivate. Konačno imam dan i imam kontrolu nad njim, možete li to zamisliti? Iako je 10 godina korporativnog svijeta bilo bogato radno iskustvo bez kojeg ne bi mogla pokrenuti vlastiti biznis, kad se sjetim koliko sam dana provela na poslu od jutra do večeri, to mi se čini kao ogromni gubitak vremena.

Naravno da svi nismo za poduzetništvo i neke žene mogu ostvariti uspješnu i zavidnu korporativnu karijeru i imati obitelj i privatni život. Ono što mislim da je važno da svakako ne bi smjeli zaboraviti na opciju vlastitog biznisa, da vam ona niti ne padne na pamet u trenutku kad vas taj ogromni stres počne pritiskati. Ako vam je opcija posao ispod vaših sposobnosti, poduzetništvo bi vam svakako trebala biti druga opcija, barem da o njoj razmislite.

Foto: 123rf

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više