Kako se poduzetnici nose sa stresom: “Doživjela sam potpuni slom.”

Stres je dio nas, koliko god ga htjeli izbjeći. Stresnih trenutaka ima na poslu, u privatnom životu – ma na svim poljima. Često si ga i sami stvorimo, a svatko se drugačije nosi s njim. Izdvajamo nekoliko priča iz LinkedIna koje su podijelili poduzetnici koji su dobro upoznati sa stresom na poslu, kao i njihove najbolje savjete za druge poduzetnike. Je li vrijeme da sagledate kako stres na poslu utječe na vaš život i odvojite više vremena za sebe?

“Hoće li itko mariti za ovo nakon 100 godina?”

Lisa Leighton je porezna savjetnica i partnerica u tvrtki BHP, a sa stresom na poslu je dobro upoznata: “Prije 10 godina, doživjela sam potpuno slom. Izvana sam djelovala snažno, samo sam nastavila raditi i smiješila se dok sam zapravo vodila borbu sama sa sobom i uvjeravala se da je poslovanje jednostavno preraslo moje vještine. Nisam razmišljala jasno i život je bio jedna velika magla,” rekla je u LinkedIn objavi.

S potporom kolega i odvajanjem vremena za sebe (trčanjem), prebrodila je razdoblje magle. Također navodi da još uvijek ima stresna razdoblja, ali ih sada bolje može prepoznati i zna kako se nositi s njima. Neki od pokazatelja stresa su napetost tijela, iritabilnost, problemi sa spavanjem, škrgutanje zubima i stezanje vilice tijekom sna, bolovi u trbuhu, iscrpljenost i nedostatak koncentracije.

Za regulaciju stresa, predlaže da multitasking ostavite iza sebe, otkrijete što vam uzrokuje stres (poput vijesti ili društvenih mreža), ali i upoznate sebe i naučite što vama najviše treba u trenucima kada ste preopterećeni na poslu. Knjižničarka Sally McLaren također predlaže da izbjegavate multitasking, a tom savjeti dodaje i da nosite čepiće za uši kako bi smanjili buku i promijenite perspektivu gledanja tako da se zapitate “Hoće li itko mariti za ovo nakon 100 godina?”


Pročitajte više: Martina Milin: Od stresa na poslu mi je otpadala kosa, i to je bio okidač da pokrenem vlastiti posao


Ljubimci na poslu smanjuju stres

Dvije tvrtke, Ambit i PrideStaff, izdvajaju potporu kućnih ljubimaca kao jedan način na koji se njihovi radnici nose sa stresom.

“U našem uredu, mi vjerujemo da je regulacija stresa ključna za održavanje zdrave radne okoline. Zasigurno pomaže to da imamo čupave prijatelje oko nas kako bismo se tu i tamo mogli opustiti,” rekao je direktor tvrtke PrideStaff u svojoj objavi

Tvrtka Ambit je podijelila da u Velikoj Britaniji 74% odraslih doživljava kroničan stres s kojim se ne znaju nositi. Kako bi smanjili stres svojim zaposlenicima, u svojim uredima ima masažere/masažerke, a dopušta i kućne ljubimce, odnosno pse koji su emocionalna potpora njihovim vlasnicima tijekom radnog vremena.


Pročitajte više: Poboljšavaju li kućni ljubimci atmosferu na poslu i produktivnost?


“Uživam u malo stresa na poslu”

Darragh Mullooly, marketinški menadžer tvrtke Integrity Corporate Events, je podijelio da je za njega najvažnije da počne dan na način koji on to odredi. Zato se budi ranije kako bi odvojio vrijeme za sebe, prije nego mora pridati pozornost bilo kome drugome. “Vježba mi pomaže kako bi regulirao razinu stresa. Odlazak u teretanu, trčanje ili vježba kod kuće podiže moje raspoloženje ako imam loš dan. Osim toga, volim vježbati jogu kada stignem, kao i meditirati. Doduše, uživam u malu stresa na poslu jer volim rokove.”  

“Jednostavni zadaci i odluke postali su nemogući”

Dugoročno izlaganje stresu može dovesti i do burnouta, odnosno izgaranja. Poduzetnica Michell Yeomann je za mjesec posvećen stresu podsjetila da je važno potražiti pomoć. 

“Prije tri godine doživjela sam burnout. Bila sam iscrpljena, zbunjena i tražila sam odgovore. Jednostavni zadaci i odluke postali su nemogući. Nisam znala što mi se događa. Mnogi od nas koji patimo od izgaranja kažemo da nas je ono iznenadilo. Međutim, ako smo iskreni sami sa sobom, možemo vidjeti da je bilo znakova izgaranja – samo ih mi nismo vidjeli ili nismo željeli priznati da trebamo potporu. Nisam priznala sama sebi da patim od sagorijevanja. Nisam odmah nešto poduzela te sam se uz burnout morala nositi i s anksioznosti i depresijom. Tada je najteži posao koji sam morala odraditi tek počeo. Morala sam raditi na sebi i trebalo mi je jako dugo kako bih vratila samopouzdanje. Nemojte patiti u tišini,” podsjeća Yeomann.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -